16 mai 2016

Toto și surorile lui – premiu la Festivalul de la Cannes

Filmul documentar „Toto şi surorile lui” („Toto et ses soeurs”), în regia lui Alexander Nanau („Lumea văzută de Ion B.”), şi-a mai trecut în palmares un premiu în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai 2016, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.

Toto

Andrei Gorzo a scris în Dilema Veche:

„Toto şi surorile lui” este un remarcabil documentar observaţional (…) filmat pe parcursul a 15 luni din vieţile a trei fraţi, două fete (de 17, respectiv, 14 ani) şi un băiat (de 10 ani) de etnie romă, care în prima parte a perioadei documentate împart un apartament din Ferentari. Tată n-au, iar mama lor e în tot acest timp la închisoare, ispăşind o pedeapsă pentru trafic de droguri.

Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul „Toto și surorile lui” din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producții intrate în selecție au fost: „Janis Joplin”, de Amy J. Berg, „Une jeunesse allemande”, regizat de Jean-Gabriel Périot, „Je suis le people”, de Anna Rousillon și „Les Ogres”, regizat de Léa Fehner.

Filmul a avut premiera în septembrie 2014 la Festivalul de la San Sebastian. În 2015, „Toto şi surorile lui” a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016 în Statele Unite ale Americii.

Într-un an și jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii la festivaluri precum: Sarajevo Film Festival, Varșovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc. „Toto şi surorile lui” a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut și a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

„Toto și surorile lui” este lansat pe DVD în Franța în data de 17 mai, distribuit de companiile Wide și JHR.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook