24 august 2017

The Underground Railroad

Cea mai bună carte de ficţiune a momentului, un adevărat fenomen editorial, romanul „The Underground Railroad” de Colson Whitehead, cu titlu de lucru în română „Ruta subterană”, este publicat pentru ediţia din acest an a târgului de carte Gaudeamus în colecţia „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction, traducerea fiind semnată de Justina Bandol.

„The Underground Railroad” este un magnific tur de forţă care narează aventurile unei tinere sclave de culoare în încercarea disperată de a-şi dobândi libertatea fugind din Sud, înaintea izbucnirii Războiului Civil.

Cora este o tânără sclavă de pe o plantaţie de bumbac din Georgia. Viaţa este un iad pentru toţi sclavii, dar cu atât mai mult pentru Cora, care e marginalizată chiar şi de cei apropiaţi. Atunci când îl întâlneşte pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora află despre un misterios tren subteran şi despre o rută clandestină (Underground Railroad) prin care poate scăpa din infern. Împreună decid să îşi asume riscul şi fug de pe plantaţie. Lucrurile nu merg însă aşa cum au plănuit: Cora ucide un alb care încearcă să o prindă. Cei doi reuşesc să găsească o staţie şi să se îndrepte spre nord, dar sunt în permanenţă urmăriţi şi vânaţi. Drumul spre libertate se află mereu sub semnul precarităţii, iar siguranţa nu poate fi decât temporară. Romanul se dovedeşte uimitor de actual.

Precum protagonistul Călătoriilor lui Gulliver, Cora întâlneşte lumi diferite în fiecare etapă a călătoriei sale – o odisee deopotrivă în timp şi spaţiu. Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasă a aventurilor trăite de o femeie însufleţită de o voinţă sălbatică de a fugi de ororile scaviei şi o zguduitoare, profundă meditaţie pe marginea istoriei.

Apărut anul trecut la editura americană Doubleday, „The Underground Railroad” semnat de scriitorul american Colson Whitehead, este considerat atât de critica internaţională, cât şi de public cea mai bună carte de ficţiune a anului. Mărturie stau prestigioasele distincţii primite în 2016, printre care National Book Award şi Andrew Carnegie Medal for Excellence, încununate în 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction şi cu recentul Arthur C. Clarke Award. Romanul se află de asemenea pe lista scurtă la Man Booker Prize 2017.

Cartea a atins primul loc în cele mai importante topuri de carte americane, iar prestigioasa revistă Publishers Weekly, în numărul intitulat „Best Books of 2016”, i-a dedicat coperta lui Colson Whitehead. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 de publicaţia USA Today. Romanul este pe prima poziţie în topurile de vânzări din Belgia şi Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cărţii pentru micul ecran, în regia deţinătorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula „Moonlight”, Barry Jenkins. Romanul a fost publicat sau se afla în curs de publicare în peste 40 de ţări.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook