2 martie 2016

The Material of Memory

În perioada 3–13 martie 2016 are loc, la Frise – Künstlerhaus & Abbildungszentrum din Hamburg, expoziţia „The Material of Memory”, cu participarea artistei române Carmen Dobre-Hametner, a cărei prezență este susţinută de către Institutul Cultural Român din Berlin. Vernisajul expoziţiei are loc pe 2 martie, cu începere de la ora 19:00. Artista română susţine şi un artist talk în dialog cu Belinda Grace Gardner, curatoarea expoziţiei. Acesta are loc în data de 3 martie 2016, ora 18:00.

Expoziţia colectivă prezintă din perspective variate ale unor artişti cu biografii şi tehnici diferite, acele ţesături de memorie care oferă sens existenţei noastre. „Materialul memoriei”, din care se hrănește percepția realității, capătă formă între textura fizică și virtuală. Fiecare „material” al memoriei are propria sa natură și urmează o logică individuală autonomă, care în funcţie de loc, timp sau persoane generează de fiecare dată noi sensuri.

Proiectul fotografic „Consuming History”, al artistei Carmen Dobre-Hametner, care constituie instalaţia centrală a expoziţiei, porneşte de la premisa că toate practicile sociale sunt creatoare de realitate şi că istoria este unul dintre elementele supuse acestui proces. Considerând istoria ca alteritate radicală, acest proiect se apropie de experienţa extremă de a descoperi istoria „pe viu”, printr-un perfect reenactement.

În cadrul expoziţiei mai sunt prezentate lucrări realizate de alți 12 artişti internaţionali: Kyung-hwa Choi-Ahoi (Seoul / Hamburg), Dorothee Daphi (Hamburg), Ole Henrik Hagen (Oslo / Hamburg), Andrija Jovanovic (Belgrad / Hamburg), Naho Kawabe (Fukuoka / Hamburg), Lumi Lausas (Marseille / Helsinki / Hamburg), Matthias Meyer (Hamburg), Luka Papic (Belgrad / Hamburg), Clémence Roudil (Paris), Diana Carolina Sánchez (Bogotá / Hamburg), Susanne Sander (Hamburg), Aron Sekelj (Belgrad / Hamburg).

Carmen Dobre-Hametner trăieşte şi lucrează în München, Germania. Pregătirea ei academică s-a desfăşurat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Universitatea Leiden, Olanda. În 2010 a câştigat preselecţia naţională a Premiului Henkel CEE pentru Artă, în 2012 a publicat cartea „Furries. Enacting Animal Anthropomorphism” la University of Plymouth Press, iar în anul 2013 a fost nominalizată la Premiile Celeste şi Essl Art Award. Lucrările artistei au fost prezentate într-o serie de expoziţii, individuale sau de grup, cum ar fi: „Inventing the Truth On Fiction and Reality”, participarea oficială a României la Bienala de Artă de la Veneţia, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, 2015; „Alien and Familiar”, Galerie Taxispalais, Innsbruck, Austria, 2013; „Celeste Prize”, ex-Bibli, Roma, 2013; „Furries”, Galerie Rue de l’Exposition, Paris, 2011; „Body-Art-Society”, Galerie Oudin, Paris, 2011; „Furbook”, La Cantine, Paris, 2010.

Frise (Hamburg) a apărut din asocierea Künstlerhaus Weidenallee (activ din 1977) și Abbildungszentrum (activ din 1994). În atelierele sale individuale sau comune lucrează aproximativ 40 de artisti locali şi internaţionali, din diferite domenii, iar la parterul clădirii sunt organizate programe alternative de expoziții, de multe ori însoțite de lecturi și proiecţii de film. În mod regulat casa își deschide porțile pentru a oferi o imagine asupra comunităţii sale artistice.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook