3 octombrie 2016

Sunetul muntelui

Editura Humanitas Fiction reia serile de literatură, cultură şi civilizaţie japoneză miercuri, 5 octombrie 2016, de la ora 19:00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu cu o întâlnire dedicată romanului „Sunetul muntelui” de Yasunari Kawabata. La eveniment vorbesc doamna Mayo Nishiike, noul ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în România, Angelo Mitchievici, critic literar şi Marina Constantinescu, filolog şi critic de teatru. În partea a doua a evenimentului, plecând de la una dintre temele romanului, se discută despre fascinantele grădini japoneze. Prezentarea este realizată de doamna Maria Bostenaru Dan, cercetător ştiinţific şi profesor în cadrul Departamentului de Proiectare Urbană şi Peisagistică a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

invit5oct2016

Puţine romane redau criza bătrâneţii atât de expresiv ca „Sunetul muntelui”. În portretul pe care i-l face unui om de afaceri trecut de şaizeci de ani, Yasunari Kawabata cartografiază, pe de o parte, diminuarea treptată a dorinţei acestuia de a trăi, surprinzând, pe de altă parte, zvâcnetul pasiunii care îi iluminează apropierea sfârşitului. Fără putere în fata degradării vieţii familiale şi a propriei fiinţe, Shingo se simte din ce în ce mai legat de tânără lui noră, Kikuko. Splendorile fugitive ale naturii şi erotismul ambiguu al lui Kikuko îi oferă consolare, dar viaţa lui interioară e un freamăt continuu de intuiţii dureroase despre sine şi despre cei dragi. La adăpostul unei vieţi cotidiene marcate încă de tradiţie, fiecare dintre protagonişti îşi trăieşte solitar drama şi se împotriveşte zbuciumului iubirii şi al morţii.

El Cultural consemnează:

„Sunetul muntelui” este un roman perfect, limpede scris, precis, impregnat de un erotism subtil, care are exactitatea poeziei tradiţionale japoneze şi în care nimic nu este inutil şi nimic nu este definitiv.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook