12 decembrie 2018

Sub semnul războiului: contactele lingvistice şi culturale germano-române de la începutul secolului al XX-lea

În seara zilei de 12 decembrie 2018 are loc, în spațiul de reprezentare al Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, conferinţa susţinută de Prof. Dr. Dr. h.c. Wolfgang Dahmen şi intitulata „Sub semnul războiului: contactele lingvistice şi culturale germano-române de la începutul secolului al XX-lea”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Germano-Română (Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V.) din Berlin.

Începând cu secolul al XIX-lea, intelectualii români au cazut de acord că în privinta dezvoltării culturale şi lingvistice ar trebui adoptată o direcţie spre modelul central-european. Ca urmare s-au purtat discuţii intensive referitoare la alinierea la modelul lumii vorbitoare de limbă latină, în primul rând Franta, sau la sfera de influenţă germanofonă.

Primul model este susţinut de înrudirea lingvistică, al doilea de o mare admiraţie tradiţională pentru cultura germană, în special a românilor din Transilvania, dar şi a celor din Moldova şi Valahia, care absolviseră studii universitare în Germania sau Viena. Aceste discuţii au căpătat o dimensiune specială, când în primul razboi mondial România a trebuit sa se decidă, după neutralitatea iniţială, daca va trece de partea Puterilor Centrale sau a Antantei.

Consecinţele acestei alegeri pentru contactele culturale şi lingvistice vor fi prezentate prin cateva exemple, acordându-se o atenţie deosebită dezvoltării romanisticii, disciplinei care studiaza limba şi literatura româna în regiunile vorbitoare de limbă germană.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook