7 mai 2009

Stupul

StupulLa Editura Polirom a apărut cartea „Stupul” de Camilo Jose Cela, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1989.

Considerată imorală de Biserica Catolică şi de guvernul generalului Franco, „Stupul” (1951), capodopera lui Camilo Jose Cela, a fost interzisă în Spania pentru mulţi ani, fiind publicată, din acest motiv, în Argentina.

Romanul prezintă o viziune panoramică a degradării şi dificultăţilor pe care le are de înfruntat clasa de mijloc după Razboiul Civil. Acţiunea se încheagă printr-o succesiune de scene portretizind suferinţele individuale a peste o sută de personaje, dar importanţa romanului depăşeşte cu mult valoarea sa de document social, căci în el se împletesc spectaculosul carnavalesc şi grotescul, violenţa şi foamea, dorinţele reprimate şi constrângerile vieţii într-un regim dictatorial.

Saul Bellow a descris cartea ca fiind „un roman alcătuit dintr-un şir de schiţe de o extraordinară forţă evocatoare.”

Julio Ortega a spus: „În opinia mea, Stupul este cea mai bună carte a lui Cela, o reconstrucţie carnavalescă a tradiţiilor Spaniei, un coşmar, o descriere suprarealistă a condiţiei umane.”

Camilo Jose Cela a debutat în 1942 cu „Familia lui Pascal Duarte”, care îl impune ca pe un scriitor de mare forţă, iar în 1952 apare „Stupul”, unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului, Camilo Jose Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, cărţi de călătorie, piese de teatru, versuri şi publicistică. Unul dintre proiectele sale, aşa-numitul „Dicţionarul secret”, un dicţionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniolă tradiţionalistă. În 1957, Camilo Jose Cela a fost numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri şi funcţii publice pe care le-a deţinut se număra şi titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum şi cel de senator regal în Parlamentul spaniol. În 1988, a publicat romanul „Cristos versus Arizona”, cu un puternic impact asupra publicului şi criticilor. În anul imediat următor, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură. În decursul carierei sale a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care Premiul Criticilor (1956), Premiul Naţional pentru Literatură (1984), Premiul Prinţului de Asturias pentru Literatură (1987) şi Premiul Cervantes (1995).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook