17 ianuarie 2019

Singulière Icônes Roumaines. De l’ignorance a l’éloge

Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea expoziției „Singulière Icônes Roumaines. De l’ignorance a l’éloge” între 19 ianuarie și 5 martie 2019 la Musée de Fourvière (Lyon), manifestarea înscriindu-se în calendarul Sezonului România-Franța 2019.



Muzeul din Fourvière este gazda unei selecții de 30 de icoane pe lemn și pe sticlă din colecția Muzeului Național de Artă al României. Vizitatorii criptei Bazilicii Notre-Dame din Fourvière pot descoperi universul icoanei românești prin intermediul unor valoroase exemplare din secolele XVII-XIX, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima dată. Expoziția este concepută ca un parcurs ce permite familiarizarea cu un gen mai puțin cunoscut publicului francez și căruia îi aduce în acest fel un adevărat elogiu.

Răspunzând nevoilor de devoțiune din lumea rurală, icoanele pe sticlă realizate de meșteri țărani au devenit între timp emblematice pentru cultura populară și tradițiile din România. Căutate de colecționari și apreciate ca sursă de inspirație pentru arta românească modernă, ele oferă prilejul unei originale explorări a istoriei României și a ortoxiei sale.

Expoziția organizată de Muzeul Național de Artă al României împreună cu partenerii săi, valorifică implicit temele abordate în cadrul Sezonului. Proiectul contribuie la actualizarea imaginii și a percepției celor două popoare unul față de celălalt, precum și la întărirea legăturilor culturale și a cooperării dintre cele două țări, așa cum o indică și direcția generală a programului.

Programul de vizitare al expoziției este de luni până duminică în intervalul 10:00 – 18:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook