4 ianuarie 2019

Sidereus nuncius sau Anunţul stelar

Editura Humanitas așteaptă publicul luni, 7 ianuarie 2019, de la ora 19:00, la Librăria Cărturești, Café Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13–15), la prima „seară italiană” din 2019, un eveniment dedicat volumului „Sidereus nuncius sau Anunțul stelar” de Galileo Galilei, prima traducere în limba română a lucrării care a schimbat din temelii felul nostru de a privi lumea, apărut recent în colecția Biblioteca italiană, în traducerea lui Gheorghe Stratan.



La eveniment vorbesc Gheorghe Stratan, profesor universitar, doctor în fizică, specialist în istoria științei, Dana Jalobeanu, conferențiar universitar, doctor în filozofia științei și director de programe la centrul de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene, Universitatea Bucureşti, Magda Stavinschi, astronom, cercetător principal la Institutul Astronomic al Academiei Române, cercetător asociat la IMCCE – L’Institut de mécanique céleste et de calcul des éphémérides, Paris și director al multor asociații și comitete științifice internaționale, academician Nicolae Victor Zamfir, director general al Institutului de Fizică și Inginerie nucleară „Horia Hulubei” și managerul proiectului ELI – Extreme Light Infrastructure. Dezbaterea este moderată de Smaranda Bratu Elian, italienist, coordonatorul colecței „Biblioteca Italiană“.

Franco Giudice spune:

Cu descoperirile sale astronomice, Galilei a dezvăluit o nouă dimensiune a experienţei: vechiul cer, contemplat până atunci, nu mai exista, mai exact nu existase niciodată, şi era înlocuit cu un cer nou, pe care nimeni de-aci înainte nu-l mai putea ignora. Dar dacă ele, odată verificate, au trezit entuziasm şi admiraţie mai ales printre susţinătorii teoriei copernicane, altora schimbarea paradigmelor de care s-a pomenit le-a produs nelinişte sau spaimă.

În versurile sale devenite celebre din „Anatomy of the World” (1611), poetul englez John Donne afirma că „noile stele” văzute prin telescop decretau sfârşitul unui univers perfect, deplin şi ordonat. Vechile certitudini, care le dădeau oamenilor siguranţă, se fărâmiţau, haosul ameninţa imaginea consolidată a universului şi, odată cu ea, poziţia omului înăuntrul lui şi chiar ordinea constituită a relaţiilor sociale. Donne socotea că noua astronomie punea sub semnul îndoielii totul: atât concepţiile referitoare la univers, cât şi pe cele privitoare la ordinea politică, morală şi socială.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook