7 iunie 2016

Seria de autor Matei Călinescu

Editura Humanitas organizează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu joi, 9 iunie 2016, de la ora 19:00, un eveniment dedicat publicării primelor trei volume ale seriei de autor Matei Călinescu. Astfel, sunt prezentate: „Un altfel de jurnal: Ieşirea din timp”, text inedit, „Portretul lui M” şi „Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter”. Dintre invitaţi fac parte Excelenţa Sa Domnul Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, Ion Vianu, Dan C. Mihăilescu şi Raluca Dună.

invit_9iun2016

Mircea Cărtărescu spunea despre „Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter”: „Matei Călinescu imagina, vizionar, un sistem social în care n-ar fi existat decât hoţi şi cerşetori. Hoţii ar fura de la cerşetori, cerşetorii ar cerşi de la hoţi şi totul ar merge strună. De unde ai ştiut, Matei, cum aveam să ajungem în aşa scurtă vreme?”

Legat de „Portretul lui M”, portret biografic al fiului său, decedat înainte de a fi împlinit 26 de ani, autorul declara: „A fost scris în patruzeci de zile după moartea lui, în acele patruzeci de zile simbolice de după moartea oricui. N-am numărat zilele, dar întâmplarea a făcut ca în cea de-a patruzecea să mă simt împăcat cu durerea mea, înseninat în tristeţe. A rămas această meditaţie despre viaţa lui, dar şi despre acea parte din viaţa mea în care m-am străduit să înţeleg enigma întrupată de el. Enigma n-am înţeles-o, dar am înţeles altceva: că el a fost, aşa cum a fost şi cum continuă să fie pentru mine, un dar.”

În „Un altfel de jurnal: Ieşirea din timp”, Matei Călinescu consemnează: „Când viitorul încetează să existe propriu-zis (de fapt, el nu există niciodată, fiind doar presupus), trebuie să reuşeşti să-ţi creezi microaşteptări. Microaşteptări cu aparenţe vag plauzibile, complet ireale. E greu, din ce în ce mai greu, din ce în ce mai singuratec, din ce în ce mai apăsător.”

Adriana Bittel remarcă: „O necesară ediţie de opere complete îl va păstra pe Matei Călinescu viu şi în viitoarele generaţii, pentru care sunt convinsă că va fi un clasic.”

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.3114001 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 9 iunie, ora 18:30.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook