19 noiembrie 2013

Seară literară dedicată poeţilor Marin Sorescu şi Werner Aspenström la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează miercuri, 27 noiembrie 2013, la sediul său, un program despre două personalități literare a căror operă a fost adesea comparată, Marin Sorescu și Werner Aspenström.

Evenimentul îi are ca invitați pe scriitorii suedezi Nina Burton și Kjell Espmark, în dialog cu editorul și scriitorul Jonas Ellerström. Buni cunoscători ai operei celor doi poeți, invitații vor discuta despre creațiile literare ale celor doi, despre similitudinile și particularitățile acestora. Seara literară va fi completată de lecturi de text din poemele lui Marin Sorescu și Werner Aspenström, în interpretarea actorului suedez Christian Fex.

Evenimentul este organizat în contextul apariției, în acest an, la editura Ellerströms, în traducerea lui Dan Shafran, a antologiei de versuri „Erratum till paradiset” („Erată la paradis”) de Marin Sorescu, și a decernării Premiului Marin Sorescu, aflat la cea de-a șaptea ediție, în luna decembrie a acestui an.

Kjell Espmark este scriitor, membru al Academiei Suedeze şi al Comitetului Nobel pentru literatură, și autor a peste 40 de titluri, romane, povestiri, versuri şi studii literare. Distins cu numeroase premii, printre care și Premiul Academiei De Nio, Kjell Espmark a colaborat extins cu Werner Aspenström. În perioada 1978-1995 a fost profesor de literatură la Universitatea din Stockholm, fiind un bun cunoscător al literaturii române şi un susţinător al acesteia. A întreţinut corespondenţe literare cu Nichita Stănescu și Marin Sorescu și a fost unul dintre ambasadorii operei acestora în Suedia.

Nina Burton, laureată a Premiului Werner Aspenström în 2007 și a Premiului Marin Sorescu în anul 2008, poetă și eseistă suedeză, este autoarea unui studiu extins despre opera lui Werner Aspenström, „Mellan eld och skugga: studier i den lyriska motsägelsen hos Werner Aspenström” („Între foc și umbră: studiu despre lirica lui Werner Aspenström”), publicat în 1984 la editura Bonnier.

Jonas Ellerström, editor, traducător și scriitor suedez, este membru al juriului pentru acordarea Premiului Marin Sorescu. Interesat de opera poetului român, acesta a făcut posibilă publicarea a două volume de versuri semnate Marin Sorescu, în 1999 și 2013.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook