22 noiembrie 2012

Seară dedicată lui Paul Celan la Berlin

În data de 24 noiembrie 2012, Institutul Cultural Român din Berlin dedică un amplu omagiu lui Paul Celan, marele poet născut la Cernăuţi. Evenimentul, desfăşurat la sediul institutului, cuprinde prezentarea a două filme dedicate lui Paul Celan: filmul de debut al regizoarei Katharina Mihm „Contralumini. În căutarea lui Paul Celan” şi „În sudul sufletului meu”, regia Frieder Schuller.

Omagiul va fi completat de un program muzical semnat de compozitorii Cornel Ţăranu şi Gabriel Iranyi, ale căror lucrări au fost inspirate din opera lui Paul Celan.

Program:

17:30: Cuvânt de deschidere susţinut de regizoarea Katharina Mihm şi regizorul Frieder Schuller.
Lectură: Oskar Ansull – „… in diesem Märchenbereich zuhause“ – texte de Paul Celan.
18:00: Film documentar: „Contralumini. În căutarea lui Paul Celan”, regia – Katharina Mihm, 70 min. Cu: Johannes Gockeler, Rütjer Rühle, Oskar Ansull, Arnau Pons. Filmul caută o apropiere de viaţa şi opera lui Celan şi incearcă să reconstituie ceea ce a rămas în urma poetului.
19:30: Concert: „Muzică şi lirică. Omagiu lui Paul Celan“. Cu: Lavinia Chereches, Marika Gejrot, Cornel Ţăranu şi Gabriel Iranyi.
21:00: Film: „În sudul sufletului meu”, regia Frieder Schuller, 75 min. Cu: Michael Goldberg, Gudrum Landgrebe, Clara Bölöni, Alexandru Tatos, Decor: Helmut Stürmer, Muzică: Cornel Ţăranu. În prezenţa actorului Michael Goldberg. Filmul redă anii petrecuţi de Paul Celan în România.

Katharina Mihm s-a născut în 1983 la Berlin. A studiat regia de film la Universitatea del Cine din Buenos Aires. În prezent, trăieşte şi lucrează ca regizoare şi scenaristă în Berlin. Filmul „Contralumini. În căutarea lui Paul Celan” este filmul său de debut.

Frieder Schuller este poet, dramaturg, scenarist şi regizor şi s-a născut în 1942, în satul Caţa, Braşov, fiind fiul preotului protestant din localitate. A studiat teologia şi germanistica. Până în anul 1978 a fost redactor cultural şi dramaturg în România. Primul film regizat, „Negustorul de clopote“, a avut ca principal subiect pierderea caselor saşilor din Trasilvania, iar în anul 1989 a dedicat un film cunoscutului poet Paul Celan: „În sudul sufletului meu”.

Oskar Ansull, născut în 1950 la Celle, este scriitor german. A produs numeroase emisiuni literare pentru Radio Norddeutscherrundfunk şi Radio Bremen şi a prezentat peste 60 de programe radio de lectură literară.

Cornel Ţăranu, născut în 1934 la Cluj, este compozitor şi dirijor român, membru corespondent al Academiei Române. Cornel Ţăranu a studiat compoziţie între 1951 şi 1957 cu Sigismund Toduţă la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Din 1990 este vicepreşedintele Uniunii Compozitorilor din România. Din 1995 este directorul Festivalului de muzică modernă de la Cluj-Napoca. Este profesor de compoziţie al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca şi a susţinut cursuri în Germania, Israel, Elveţia, Statele Unite ale Americii. A fost premiat pentru compoziţiile sale în repetate rânduri de Uniunea compozitorilor români (1972, 1978, 1981, 1982 şi 2001). În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural“, gradul de Ofiţer. Este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (2002). Pe lângă simfonii şi alte lucrări pentru orchestră, a mai compus 2 opere, muzică de cameră, muzică pentru cor şi lieduri, precum şi muzică de film.

Gabriel Iranyi s-a născut în Cluj-Napoca, România. A studiat compoziţia la Academia de Muzică „George Dima” a Universităţii din acelaşi oraş. Din 1977 până în 1981, Iranyi a predat teoria muzicii şi tehnici muzicale la Academia de Muzică Rubin Israel de la Universitatea din Tel Aviv. Din 1988 locuieşte la Berlin. Gabriel
Iranyi a primit numeroase distincţii şi premii, lucrările sale fiind incluse în programele unor festivaluri internaţionale de muzică din Olanda, Austria, Germania, Franţa. În anul 2010, Gabriel Iranyi a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Compozitorilor din Berlin.

Lavinia Chereches a studiat canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România. În anul 2003 a participat la Festivalul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. În perioada 1999-2012 a fost invitată de numeroase filarmonici şi orchestre din
România, Anglia, Franţa şi Germania.

Marika Gejrot este violoncelist. A studiat la Academia de Muzică din Stockholm, cu Ola Karlson, cu Chiffoleau Yvan la „Ecole Normale de Musique” din Paris, precum şi cu Heinrich Schiff şi Pleeth William. Din 1997 trăieşte şi profesează la Berlin ca violoncelistă independentă. A cântat alături de Berliner Kammeroper şi Neuköllner Oper.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook