26 octombrie 2018

Scriitorul francez François-Henri Désérable vine în România

Scriitorul francez François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, se află în România, în perioada 30 octombrie–2 noiembrie 2018, pentru un turneu literar cu romanul „Un anume domn Piekielny”, la Bucureşti şi Timişoara, la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction.



Cu această ocazie, este lansată ediția în limba română a romanului „Un anume domn Piekielny”, apărută la Editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu. De asemenea, François-Henri Désérable este preşedintele de onoare francez al ediției de anul acesta a Premiului Goncourt – Alegerea României, organizată de Institutul Francez din România.

Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Jean Giono), „Un anume domn Piekielny” a obținut, în 2017, Premiul Goncourt – Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.

Programul evenimentelor

Marţi, 30 octombrie 2018, ora 19:00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77)

„Dezbaterile de la Elvire”: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană.

Discuţia se desfășoară în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.

Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38)

Lansarea ediţiei în limba română a romanului „Un anume domn Piekielny” de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction, traducere semnată de Adina Diniţoiu.

La eveniment vorbesc François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea este moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Discuția se desfășoară în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook, în limita locurilor disponibile.

Joi, 1 noiembrie 2018, ora 12:00, Atriumul Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77)

Conferinţă de presă susținută cu ocazia anunţării deciziei juriului Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, în prezenţa Excelenței Sale Doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi a scriitorului François-Henri Désérable.

Joi, 1 noiembrie 2018, ora 18:30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10)

Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio „Le son des mots”, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional.

Discuția se desfășară în limba franceză și este urmată de o sesiune de autografe.

Vineri, 2 noiembrie 2018, ora 18:30, Librăria „La Două Bufniţe” din Timişoara (Piața Unirii 11)

Lansarea ediţiei în limba română a romanului „Un anume domn Piekielny” de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului care intră în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara.

Discuția are loc în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și este urmată de o sesiune de autografe.

Publicarea romanului „Un anume domn Piekielny” coincide cu o altă apariție editorială importantă în colecția Raftul Denisei: „Promisiunea zorilor” de Romain Gary, roman autobiografic devenit celebru, publicat în 1960, maternă a cărui figură dominantă este Mina Kacew.

Una dintre cele mai frumoase cărți despre dragostea maternă și, mai ales, despre relația mamă-fiu, cu toate ambiguitățile și consecințele care decurg din preaplinul acesteia. Ecranizarea din 2017, regizată de Éric Barbier, îi are ca protagoniști pe Charlotte Gainsbourg și Pierre Niney. Filmul rulează în săptămâna 29 octombrie–4 noiembrie 2018 la Cinema Elvire Popesco din București, cu sprijinul Institutului Francez din Paris, cu ocazia lansării celor două romane menționate.

Programul proiecțiilor este actualizat în timp real pe elvirepopesco.ro.

François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic „Promisiunea zorilor” l-a marcat, iremediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist”?

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, „Un anume domn Piekielny” este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.

Bernard Pivot consemnează în Le Journal du Dimanche:

„Un anume domn Piekielny” e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.

Iar Christine Ferniot remarcă în publicația Lire:

Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîncetat între amintirile false și cele fidele – totul pentru a ajunge la esență: triumful literaturii.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook