3 septembrie 2010

Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău, ediţia a XIX-a

Salonul Internaţional de Carte a fost inaugurat pe 31 august 2010, la Chişinău, în ziua când în Republica Moldova se sărbătoreşte „Limba noastră cea română”. Salonul din acest an este consacrat împlinirii a 160 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti.

La deschidere, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a menţionat faptul că nimic nu poate evolua în afara cărţii. Un popor fără scriitori, bibliotecari, editori care să promoveze cartea nici nu poate să se numească popor.

Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale a Moldovei, care este organizatorul Salonului, a precizat că Salonul de Carte, aflat la a XIX-a ediţie, împlineşte aceeaşi vârstă ca şi Republica Moldova, iar ediţia actuală, consacrată anului Mihai Eminescu, are un program vast de lansări de carte şi se bucură de participarea unui număr mare de edituri din ţară şi de peste hotare.

La salon au fost expuse circa 3mii de titluri de carte, editate de cele 300 de edituri prezente la eveniment din R. Moldova,  România, Marea Britanie, Austria, Macedonia, Cehia, Ungaria, SUA, Rusia, Turcia, Germania, China.

Printre lansările de carte care au avut loc, merită să fie menţionat „Almanahul Enciclopedic”, vol. 1, 684 pag.,  apărut la editura „Pontos”, Chişinău. Prof. ing. Ioan Gh. Odainic, autorul volumului, a remarcat faptul că acest Almanah cuprinde circa 100 de studii ce prezintă perioada de tranziţie din republică, anii 1989-2008, adică de la începutul de trecere de la sistemul totalitar sovietic la cel democratic.

Această lucrare este o sursă vastă de informare a publicului larg, ce cuprinde aspecte din diverse domenii. Ea include următoarele capitole: Cultura;  Mănăstiri, Cetăţi;  Educaţie; Tineret, Sport; Mass-media; Limbă, Istorie, Drept, Sociologie, Politologie; Agricultura;  Transportul şi Căile de Transport, Comunicaţii; Economie, Bănci, Comerţ;  Industrie, Standardizare, Metrologie; Proprietatea Intelectuală şi Dreptul de Autor; Energetică, Informatică, Inginerie; Medicina, Asigurarea socială; Relaţii externe; Ecologie;  Farmecul naturii; Turism;  Capitala şi municipiul Chişinău. Autorul a mulţumit specialiştilor din diverse domenii care au contribuit la apariţia acestui volum, printre care figurează academicienii M. Cimpoi, I. Bostan, V. Canţer, B. Găină, M. Ciobanu,  dr. prof. I. Guţu, L. Culicovschi, prof. C. Rusnac, dr. I. Bejenaru, scriitorul-cercetător Iu. Colesnic, jurnalistul A. Reniţă şi mulţi alţii.

Almanahul va fi distribuit la toate bibliotecile şcolare şi publice din republică.

În ultima zi a evenimentului, 3 septembrie 2010, va fi evidenţiat topul celor mai citite 10 cărţi ale anului 2009 şi vor fi menţionaţi laureaţii „Salonului Internţional de Carte-2010”.

Articol de Mihai Cucereavii

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook