26 noiembrie 2009

Saga Amurg: Lună nouă

Vineri, 27 noiembrie 2009, are loc premiera în România a mult aşteptatului film „Saga Amurg: Lună nouă” („The Twilight Saga: New Moon”), în cinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light, Starplex, Cityplex, Cinema City (Cluj, Iaşi, Timişoara, Piteşti, Bacău, Cotroceni), Odeon Cineplex (Cluj) şi Lotus (Oradea). Suspansul şi pasiunea care au transformat „Amurg” într-un adevărat fenomen, se continuă cu multe personaje noi, mai multă acţiune, secrete străvechi şi mistere adânci.

Seria „Amurg” are o destinaţie clară în ceea ce priveşte publicul: adolescenţii şi tinerii. Ideile pe care le prelucrează sunt acelea specifice unei anumite vârste a fiinţei noastre, aceea când trăieşte în fantezie, caută pericolul şi îl savurează, crede în miracole şi în iubiri interzise, dar şi în atotputernicia lor. Pasiunea pentru personaje din zona pe care adulţii o numesc „dark”, pentru creaturi fantastice, dar şi gustul pericolului sunt pe deplin satisfăcute aici, iar incompatibilităţile şi interdicţiile sunt rezolvate prin dispariţia oricărei urme de obedienţă. Nu e nicio îndoială că destinul îi favorizează pe cei curajoşi, iar iubirea învinge totul. Chiar şi barierele dintre forme diferite de existenţă: iubirile între oameni şi vârcolaci, sau între oameni şi vampiri sunt sarea şi piperul imaginaţiei adolescenţilor din zilele noastre.


Filmul a înregistrat cele mai spectaculoase încasări din 2009, acumulând în numai trei zile, respectiv weekendul trecut, venituri de aproximativ 141 de milioane de dolari, numai în SUA. Propulsat pe locul trei în topul premierelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (după lansările blockbusterelor „Cavalerul Negru” („The Dark Knight”) şi „Omul-păianjen 3” („Spider-man 3”), „Saga Amurg: Lună nouă” a doborât o impresionantă serie de recorduri, producătorul Summit Entertainment afirmând că mult-aşteptata continuare a fenomenului „Amurg” („Twilight”) este de departe filmul cu cele mai multe bilete vândute în avans din istoria cinematografiei. În plus, transmisiunea live a premierei „Lună Nouă” din Los Angeles a atras peste 3 milioane de utilizatori ai reţelei sociale MySpace, unde ceremonia a putut fi vizionată în exclusivitate.

Şi în România fanii au avut ocazia de a se pregăti cum se cuvine pentru premiera „Saga Amurg: Lună nouă”, până în momentul de faţă înregistrându-se peste 17.000 de bilete rezervate la cinematografele din ţară şi mai mult de 3000 de bilete vândute. În plus, peste 1000 de spectatori au ales sa revadă „Amurg” într-o singură săptămână, semn că şi în România fenomenul sagăi începe să ia amploare.

În „Saga Amurg: Lună nouă”, cel de-al doilea film al celebrei serii Amurg, idila dintre un vampir şi o muritoare prinde un nou contur atunci cand Bella Swan (Kristen Stewart) se adânceşte în secretele lumii supranaturale – din care îşi doreşte atât de mult să facă parte – numai pentru a se regăsi într-un pericol cu mult mai mare decat înainte.

După petrecerea de majorat a Bellei, Edward Cullen şi familia sa părăsesc orasul Forks, în dorinţa de a o proteja pe Bella de pericolele iminente ale lumii vampirilor. Deprimată şi însingurată, ea parcurge cu greu ultimul an de liceu şi descoperă că, de fiecare dată când îşi riscă viaţa, imaginea lui Edward îi apare în minte. Dorinţa arzătoare de a fi împreună cu el o face să se expună unor pericole din ce în ce mai mari. Cu ajutorul prietenului său din copilarie, Jacob, Bella restaurează o motocicletă veche pe care o va folosi în noile călătorii, iar inima ei îngheţată pare să se deschidă relaţiei cu Jacob – membru al misteriosului clan Quileute – care are propriile secrete periculoase.

Dincolo de graniţele timpului şi ale lumii pe care o cunoaştem, Bella şi Edward sunt capabili să îşi sacrifice viaţa pentru a-şi salva povestea de iubire. Un rol decisiv îl vor avea fiinţele supreme din clanul Volturi, cei care împart legea printre vampiri, conducătorii nemiloşi care nu se dau în lături de la nimic pentru a menţine secretă existenţa vampirilor.

Având la bază cea mai bine vândută serie de romane, creată de Stephenie Meyer (şi care continuă să conducă clasamentele de mai bine de 52 de săptămâni), cu peste 5,5 milioane de exemplare tipărite, „Amurg” este un fenomen cultural, cu fani devotaţi, care aşteaptă cu nerăbdare filmul. Există peste o sută de site-uri ale fanilor Sagăi Amurg, serie premiata de către New York Times cu disctincţia „Alegerea editorului”, „Cea mai bună carte a anului” de către Publishers Weekly, „Cea mai bună carte a deceniului” de către Amazon, „Cea mai bună alegere” de către Teen People. „Amurg” face parte din „Topul celor zece cărţi pentru tineri”, conform American Library Association şi din „Topul celor zece cărţi pentru cititori nehotărâţi”, fiind tradusă în mai mult de 20 de limbi.

Despre producţie

„Amurg”, primul film care a avut la bază bestsellerul omonim al lui Stephenie Meyer, a fost lansat în noiembrie 2008. A avut un succes răsunător. N-a fost lipsit de curaj, pentru un proiect analizat în detaliu de milioanele de fani ai romanului, care erau nerăbdători să vadă cum vor fi aleşi eroii şi eroinele. Adaptarea pentru marele ecran a unei relaţii imposibile dintre o liceeană şi un vampir trecut de o sută de ani a adus producătorilor încasări de peste 70 de milioane de dolari în weekendul de lansare, având, în final, încasări de peste 350 de milioane de dolari în toată lumea. Succesul a pregătit calea pentru versiunea cinematografică a noului bestseller, „Saga Amurg: Lună nouă”.

Wyck Godfrey, producătorul ambelor filme, a fost convins de faptul că „Saga Amurg: Lună nouă” nu este doar o continuare. Ca şi romanul care i-a stat la bază, filmul duce relaţia dintre Bella Swan şi Edward Cullen spre un nivel mai intens şi mai periculos, dezvăluind un conflict ce o va bântui pe Bella pe parcursul poveştii: rivalitatea de secole dintre tribul Quileute şi vampiri, o luptă dusă de cel mai bun prieten al Bellei, Jacob Black, împotriva iubitului ei, Edward.

„Provocarea a fost să nu repetăm, pur şi simplu, ce adusese prima parte”, spune Godfrey. „În timp ce povestea evoluează, lumea se deschide. Trebuie să dezvoltăm personajele şi să oferim o lume nouă din punct de vedere vizual. Săpăm din ce în ce mai adânc în viaţa Bellei, pe măsură ce lumea ei se lărgeşte. Descoperă lucruri noi despre oamenii din Forks, în primul rând despre tribul Quileutes şi despre Jacob. Descoperirea că Jacob şi tovarăşii lui se pot transforma în lupi este cutremurătoare.”

„Bella îşi dă seama că trăieşte în ceea ce pare a fi o lume fantastică, în care vampirii şi vârcolacii sunt reali”, spune el. „Tocmai când îşi făcuse un prieten care o făcea să se simtă iarăşi vie, după dispariţia lui Edward, descoperă că şi acesta este special. Singurul motiv pentru care există aceşti vârcolaci sunt vampirii. Jacob n-ar exista ca vârcolac, dacă n-ar fi Edward. Acesta este primul conflict dintre Jacob şi Edward, iar Bella este prinsă la mijloc, ea fiind om.”

Succesul pe care regizorul Chris Weitz l-a cunoscut în adaptarea romanelor pentru marile ecrane, pentru filme ca About a Boy/ Totul despre băieţi şi The Golden Compass/ Busola de aur, a făcut din el o alegere perfectă pentru acest proiect, conform spuselor lui Godfrey, „Chris are o experienţă vastă în regizarea filmelor fantastice, cu efecte speciale dificile, în studierea detaliilor personajelor şi lucrează foarte bine cu actorii tineri. Aprecierea pe care o are el pentru romanele şi personajele lui Stephenie Meyer au făcut din el regizorul ideal pentru Saga Amurg: Lună nouă”.

„Era vital pentru noi să onorăm cu adevărat opera lui Stephenie şi pe fanii care iubesc seria Amurg, adaugă Godfrey. „N-am vrut să-i reinventăm cărţile. Chris s-a îndrăgostit de romane şi a ştiut cum să aducă povestea la viaţă şi cum s-o menţină bine ancorată în realitate. Acest lucru a fost esenţial. Deşi sunt nişte făpturi fantastice, povestea pare să aparţină lumii noastre de la primele minute până la final.”

Deşi Weitz nu era familiarizat cu romanele, a devenit repede fan. „Am citit cărţile”, spune regizorul. „Apoi m-am dus să văd primul film odată cu publicul şi am fost uimit de reacţia emoţională extraordinară pe care a trezit-o. Când mă uit la un film, caut un sentiment copleşitor care să mă cufunde într-un univers, iar aceasta a fost o ocazie fantastică de a face acest lucru. Este uşor diferit de proiectele anterioare, dar îmi solicită mult experienţa.”

Weitz şi-a dat seama de faptul că cea mai mare responsabilitate a lui era să rămână fidel cărţilor. „Am muncit mult să mă asigur că lucrurile merg în acelaşi sens”, spune el. „Primul film a fost un adevărat fenomen. Romanele au fost un adevărat fenomen. Prima mea responsabilitate era să respect dragostea fanilor pentru romane şi dragostea pe care au trasferat-o asupra filmului. Nu era nevoie să refacem lumea. Mergem în locuri diferite, de data aceasta, dar menţinem respectul faţă de fani.”

Regizorul s-a consultat cu autoarea în mod constant, chiar şi la probleme minore, potrivit lui Meyer. „Era interesat de mici detalii, cum ar fi: Poate personajul asta să poarte pantofi?”, spune ea. „A verificat absolut toate aspectele. A vrut să facă filmul cât mai fidel romanului şi rezultatul a fost nemaipomenit.”

Faptul că a avut autoarea la dispoziţie pentru consultare a fost extrem de valoros pentru Weitz. „Când s-a filmat Stăpânul Inelelor, n-a putut nimeni să-l întrebe pe Tolkien la ce anume s-a gândit”, explică regizorul. „Eu am putut să-i scriu e-mailuri lui Stephenie şi să-i pun întrebări de genul: Puterile lui Jasper chiar au efect asupra Bellei? Mi-a permis să mă asigur că urmăm firul cărţii din toate punctele de vedere.”

Meyer apreciază sârguinţa lui Weitz, spunând: „Chiar ascultă. Este foarte tăcut, dar, în acelaşi timp, spune clar ce vrea. Am simţit că materialul se află pe mâini bune fiind la el.”

Pentru Meyer, scrierea romanului Lună Nouă a fost o experienţă complet diferită faţă de cel precedent. „Probabil că a fost cel mai dificil roman pe care l-am scris vreodată, pentru că, pentru prima dată am ştiut sigur că oamenii vor citi ce am scris. Când am scris Amurg, era doar pentru mine. Dintr-odată, am simţit că oamenii se uitau peste umărul meu. Am fost copleşită de emoţie.”

„Lună Nouă a fost o carte diferită şi n-a fost ceva la care fanii se aşteptau”, continuă ea. „Primul roman a fost despre dragostea adevărată. Consecinţa firească a acestui lucru, mai ales când eşti tânăr, este să ţi se frângă inima, şi, cu cât iubeşti mai mult pe cineva, cu atât este mai greu.”

„Edward crede că o protejează pe Bella punând capăt relaţiei”, explică Meyer. „Nu se aşteaptă să simtă durerea aceea sfâşietoare, ori aceasta este o experienţă universală în rândul bărbaţilor şi al femeilor din public. La final, amândoi au învăţat multe lucruri şi mai ales cât de importanţi sunt unul pentru celălalt. Bella se maturizează, iar Edward afla că înca nu se cunoaşte atât de bine cum credea.”

O altă temă importantă din poveste este prietenia care se dezvoltă între Bella şi Jacob Black, un vârcolac, duşmanul de moarte al vampirilor. „Mizele sunt mari”, spune Weitz. „Nu e doar viaţa Bellei în pericol, ci şi a lui Edward. Din punctul de vedere al lumii poveştii, avem zone noi ale mitologiei şi, pe măsură ce apar mai multe personaje, filmul se dezvoltă.”

„Desigur, spunem o poveste despre vampiri, despre vârcolaci şi despre supranatural”, continuă regizorul. „Dar dincolo de aceste lucruri, descrie sentimente de dragoste, dor, nevoie, pierdere, ataşament şi prietenie. Prezintă pericolul la care te supui când te îndrăgosteşti. Aşa cum spune Bella în Amurg, nu se teme de Edward pentru că este vampir, se teme pentru că e atât de îndrăgostită de el. Iar în acest film se dezvoltă un fel de triunghi amoros, care este foarte atrăgător şi la care te poţi raporta.”

Meyer spune că este şi mai emoţionată de acest pas nou din sagă decât a fost la prima parte. „Amurg a fixat un cadru nemaipomenit pentru noi, ca un fel de trambulină”, spune ea. „Acum sărim la un cu totul alt nivel. Membrii distribuţiei se cunosc, îşi cunosc personajele şi sunt nerăbdători să se întoarcă pe platourile de filmare. Cartea a fost mai emoţionantă din câteva puncte de vedere şi este mult mai profundă. Şi mai mult de atât, avem personajele noi. Va fi foarte distractiv. Abia aştept să văd haita de lupi interacţionând şi, desigur, pe Volturi.”

Dar, pentru Stephenie, tot fanii raman cei mai importanţi. „Sunt oameni fictivi pe care eu i-am născocit”, spune autoarea. „Iar fanilor le pasă ce se întâmplă cu ei. Ce se va întâmpla mai departe? Ce fac ei într-o noapte de vineri normală? Şi unde se duce Bella să-şi facă unghiile? Apare fiecare mic detaliu. Faptul că oamenii investesc atât de mult în personajele mele este un compliment imens.”

Despre distribuţie

„Amurg” i-a transformat pe tinerii actori în vedete de talie internaţională: Kristen Stewart (Bella Swan), muritoarea nevinovată din centrul poveştii, şi pe Robert Pattinson (Edward), vampirul seducător şi imprevizibil. Acum, Saga Amurg: Lună nouă îl aduce şi pe Taylor Lautner în prim plan, în rolul lui Jacob Black, care a devenit o forţă de neoprit.

Regizorul Chris Weitz a ajuns să nu mai ştie care sunt actorii principali ai proiectului. „De obicei, devin destul de agresiv în privinţa castingului”, spune el. „În cazul acesta, am avut marele noroc să moştenesc o echipă de actori remarcabili, pe care i-a distribuit Catherine Hardwicke prima dată. Ocazia de a lucra cu ei a fost unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestei experienţe.”

Dar nu toţi membrii distribuţiei aveau personajele conturate în momentul în care Weitz a preluat scaunul regizorului. „Sunt câteva personaje noi, care au apărut de puţină vreme pe ecran, dar care au un impact incredibil şi care definesc mitologia complexă a poveştii”, explică Weitz. „Încerc întotdeauna să aduc oamenii potriviţi, indiferent de magnitudinea rolului.”

La începutul filmărilor, Weitz a făcut ceva ce nu mai făcuse niciodată: a distribuit o broşură de 20 de pagini despre ideile lui în privinţa filmului şi a personajelor. „I-am spus ghid de orientare”, explică el. „Informaţiile pe care le-am dat acolo erau menite să-i familiarizeze cu atmosfera şi cu stilul filmului, să poată avea cât mai multe informaţii. Asta ne-a dat libertatea de a improviza. Nu îmi place să îngrădesc tinerii şi oamenii creativi cu nişte decizii pe care le-am luat eu, ci să le dau suficient cât să pornească.”

Bella, Edward şi Jacob: Un triunghi etern

Primele momentele ale filmului Lună Nouă o descriu pe Bella, care devine din ce în ce mai conştientă de vârsta şi de condiţia ei. „O apasă foarte mult”, spune Kristen Stewart. „Cel mai mare coşmar al ei este că Edward o va părăsi. Şi chiar asta face. Oricine a trecut printr-o despărţire sau a cărui inimă a fost călcată în picioare ştie că pui la îndoială totul. Este ca şi cum am fost atât de sigură de ceva, iar acum mă întreb dacă ce se întâmplă este adevărat.”

Stewart vrea să le fie tuturor foarte clar: „Bella nu este o domniţă aflată la anaghie. Îşi controlează foarte bine situaţia. S-a oferit cuiva şi a aşteptat acelaşi lucru din partea lui.”

Bella a dezvoltat două relaţii puternice, dar diferite cu bărbaţii din viaţa ei. „Edward este persoana de care are nevoie”, explică actriţa. „O echilibrează, dar asta nu înseamnă că este cel mai potrivit pentru ea. El e dificil, rece şi rezervat. Dar, fără cumpătarea lui, n-ar putea fi niciodată împreună.”

„Jacob este la polul opus”, continuă Stewart. „El este luminos. E nostim şi afectuos, scoate la suprafaţă tot ce-i mai bun din ea. În principiu, este cel mai bun prieten al ei. Dacă ai putea să ai o relaţie cu prietenul tău cel mai bun ar fi un lucru nemaipomenit, dar nu se întâmplă întotdeauna să te îndrăgosteşti de el.”

Nivelul de pregătire a lui Weitz a impresionat-o pe Stewart. „Chris este foarte organizat în gândire şi este foarte cooperant”, mai spune ea. „M-am bucurat să ştiu că este aşa dedicat proiectului, la fel ca noi toţi dealtfel.”

Robert Pattinson a fost şi el încântat de viziunea regizorului asupra lumii din „Amurg”. „Primul film a avut un final fericit”, spune actorul. „Bella şi Edward au fost împreună şi şi-au învins duşmanii. În Saga Amurg: Lună nouă, această lume face loc realităţii. Relaţia lor progresează, sunt dedicaţi unul altuia, dar apar şi alte ameninţări. Când Edward o părăseşte pe Bella, practic o seacă de trăiri, iar pentru el, depărtarea este la fel de ucigătoare, pentru că au devenit foarte dependenţi unul de celălalt.”

„Deoarece eu şi Kristen am mai jucat rolurile acestea, avem o idee foarte clară despre cum se dezvoltă personajele lor în poveste”, continuă Pattinson. „Chris a fost foarte înţelegător în această privinţă. A venit şi el pregătit cu o mulţime de idei nemaipomenite, pe care le-a sprijinit cu multe cercetări.”

Pattinson îşi vede personajul ca pe un „vampir nehotărât”, spre deosebire de clanul Volturi. „Ei se percep ca fiind nişte monştri şi se simt bine cu această imagine”, explică el. „Dar, când văd o muritoare care spune că îl iubeşte pe Edward, vor să creadă că acest lucru este posibil şi, în fond, asta îl salvează.”

„Saga Amurg: Lună nouă” îl evidenţiază pe Jacob Black, un personaj care are un rol periferic în prima parte a seriei. Jacob este membrul tribului Quileute, băştinaşii din Forks, Washington. Prieten din copilărie al Bellei, rolul lui Jacob nu a fost gândit iniţial să fie atât de important pentru poveste, potrivit spuselor lui Meyer. „Jacob a apărut din senin. Nu trebuia să fie atât de prezent, dar personallitatea lui a fost la înălţime şi foarte puternică. Am putut să văd cum dă sens evenimentelor din carte.”

În „Saga Amurg: Lună nouă”, Jacob află că a fost ales să devină protectorul clanului său — un vârcolac care îi apără de jafurile vampirilor. „Jacob a trecut printr-o transformare”, spune Lautner. „Veţi vedea o latură diferită a personajului Jacob. Şi în timp ce fizicul i se transformă, se schimbă şi emoţional.”

„Mi-a plăcut să fac singur majoritatea cascadoriilor, ele sunt de fapt momentele mele preferate din film”, spune actorul, care în timpul filmărilor avea doar 17 ani. „De exemplu, într-una dintre scene, Jacob iese din casă, sare un gard, sare peste un pârâu şi ajunge într-un câmp. Eram legat şi am fost ridicat la trei metri deasupra solului până m-am oprit într-o smucitură, trebuind să rămân apoi nemişcat, pentru ca oamenii de la efecte speciale să-mi transforme corpul într-un vârcolac.”

Lautner, care a făcut sport la şcoală şi arte marţiale, spune că structura lui atletică nu numai că i-a permis să-şi realizeze cascadoriile, dar a inspirat stilul şi evoluţia personajului sau. „Înainte de transformare, el este foarte neîndemânatic, ca un adolescent entuziast, care aleargă şi se împiedică de propriile picioare”, explică actorul. „Dar, când ajunge vârcolac, devine foarte agil.”

Şi relaţia dintre Jacob şi Bella se schimbă. „Ocazia pe care o are Jacob de a dezvolta relaţia lui cu Bella este cea mai interesantă schimbare pentru mine”, spune Lautner. „Jacob devine răsăritul care o trezeşte pe Bella din nou la viaţă. Iar când se întoarce Edward, Jacob pierde practic tot.”

Internetul a propus o adevărată luptă între Echipa Jacob şi Echipa Edward. „Taylor ajută mult Echipa Jacob”, spune Meyer. „Întreaga luptă dintre Echipa Jacob şi Echipa Edward se bazează pe tipul de băiat de care poate fi interesată o persoană. Dacă ar fi să ţin cu o echipă, probabil că aş ţine cu Echipa Jacob. E mai aproape de stilul meu. Dacă ai impresia că poţi avea o relaţie profundă de prietenie şi să te îndrăgosteşti brusc, atunci ar trebui să fii în Echipa Jacob. Dar dacă crezi în dragostea la prima vedere şi într-un om misterios, bine, alătură-te Echipei Edward.”

Reîntâlnirea cu partenerii lor de platou a fost atât nostalgică, cât şi o sursă de inspiraţie pentru actori. „Ne-am schimbat mult cu toţii”, spune Stewart. „A trecut un an întreg, dar am continuat de unde rămăseserăm. Totul pare foarte firesc.”

Lautner spune însă că succesul filmului „Amurg” a adăugat o nouă dimensiune reuniunii distribuţiei. „Când filmam Amurg, niciunul dintre noi nu avea habar că proiectul va căpăta o asemenea amploare.”, spune el. „Este foarte palpitant să fii iarăşi împreună cu echipa.”

Vampiri şi Volturi

Într-o apariţie scurtă, dar importantă, familia de vampiri Cullen organizează o petrecere aniversară pentru Bella. Deşi lucrurile păreau sa decurgă normal, o reacţie în lanţ periculoasă îl determină pe Edward să pună capăt relaţiei. Ashley Greene, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Nikki Reed, Kellan Lutz şi Jackson Rathbone se întorc cu toţii pe marile ecrane ca membri ai familiei Cullen.

„Ne-am transformat într-o adevărată familie”, spune Reed. „Suntem cu toţii atât de entuziaşti, iar partenerii mei de platou sunt nişte oameni atât de deştepţi şi de interesanţi! Este nemaipomenit să lucrez din nou cu ei şi suntem foarte norocoşi că putem interpreta aceste personaje în mai multe filme. Suntem cu toţii fanii cărţilor şi a fost o adevărată recompensă faptul că am putut da viaţă unor personaje pe care le iubim atât de mult.”

Alice Cullen, interpretată de Greene, se impune în acest capitol al poveştii. Viziuniile ei despre viitor duc direct la încercările disperate ale Bellei de a-l salva pe Edward de intenţia lui greşită de a se sinucide.

„Bella este cea mai bună prietenă a lui Alice”, spune Greene. „Vrea ce e mai bine pentru Bella. Pentru Alice, lucrul cel mai logic este ca Bella să devină vampir şi să stea cu familia Cullen. Îi respectă dorinţa lui Edward de a o lăsa pe Bella să fie om cât mai mult posibil, dar Alice a văzut un alt viitor.”

Două aspecte ale interpretării personajului Alice îi fac îndeosebi plăcere lui Greene — înclinaţia ei pentru hainele frumoase şi pentru maşinile rapide. „Trebuie să port cele mai frumoase costume”, spune ea. „Tish Monaghan, designerul de costume, a găsit aceste jachete superbe — un trenci de mătase albă, o jachetă în dunguliţe Michael Kors— pe care le-a combinat cu nişte colanţi negri şi pantofi de balet şi mănuşi roşii lungi. Au fost nemaipomenite şi exact în stilul lui Alice. A trebuit să conduc un Porsche galben fantastic pe străzile bătute de vânt din Italia. Am luat o singură lecţie de condus cu o zi înainte să începem filmările. Trebuie să recunosc că era să lovesc câteva clădiri.”

„Saga Amurg: Lună nouă” reprezintă prima apariţie a clanului Volturi, cea mai puternică autoritate a lumii vampirilor şi o forţă importantă în viitorul poveştii. Bătrâni de câteva secole şi inimaginabil de puternici, ei fac legile în comunitate. Liderul grupului este Aro, interpretat de Michael Sheen. Sheen nu este străin de această lume, jucând rolul unui vârcolac subjugat de vampiri în seria Underworld 3/ Lumea de dincolo: Revolta Lycanilor. Dar Sheen spune că a mai fost cineva pe platou care a fost atât vampir, cât şi vârcolac.

„Chris Weitz îmi pare o întrepărundere a unui vampir cu un vârcolac”, spune actorul. Are figura dăltuită a unui vampir, totuşi este închis la ten ca un vârcolac, aşa că el a fost cea mai mare creatură mitică de pe platou.”

Sheen şi-a creat o voce specială pentru Aro, mai ascuţită şi mai clară decât vocea lui normală. Weitz spune că intonaţia probabil că a venit în urma discuţiilor lor iniţiale despre personaj. „În fond, personajul are 2 000 de ani”, spune Weitz. „Engleza nu e limba lui maternă, aşa că o poate vorbi într-un mod mai calculat. Este incredibil de graţios şi iubit, dar este în acelaşi timp extrem de periculos.”

„De fapt”, spune Sheen, „în mod inconştient, a reunit creaturile înfricoşătoare şi psihedelice din Yellow Submarin, Blue Meanies, care urau muzica, când a creat vocea pentru Aro.” „A fost un moment în care m-am gândit brusc: Parcă semăn puţin cu Blue Meanies”, spune el. „Mi s-au părut foarte enervante când eram mic, aşa că mi-am zis că e un lucru bun.”

În vreme ce toţi membrii Volturi sunt formidabili, cea mai de temut este Jane, cea cu chipul drăguţ şi nevinovat, care poate—şi chiar o face—provoca durere numai prin puterea gândului. Ea este interpretată de Dakota Fanning.

„N-am mai avut niciun rol negativ până acum, dar în filmul ăsta sunt o fiinţă rea—un vampir—şi este foarte distractiv”, spune Fanning. „În plus, sunt o mare fană a cărţilor. Le-am citit pe toate patru cam într-o săptămână, aşa că a fost emoţionant să fiu rugată să particip la acest proiect.”

O parte din distracţie a venit din transformarea fizică. „Trebuia să port lentile de contact roşii, care erau fantastice şi îmi schimbau întreaga înfăţişare, la propriu”, spune ea. „Şi machiajul alb—mi se părea că sunt palidă înainte, dar acum îmi dau seama că, în comparaţie cu un vampir, sunt destul de bronzată.”

Kristen Stewart, care a cunoscut-o pe Fanning înainte ca aceasta să se implice în film, spune: „Dakota este înspăimântătoare şi rea în rolul lui Jane. Este unul dintre cei mai impresionanţi oameni şi actori pe care i-am întâlnit. Are o atitudine cu care nu vrei să te pui. Şi nu te-ai aştepta la asta, pentru că este încă o fetiţă. Dar este una dintre cele mai bune actriţe tinere şi sunt încântată că am ocazia să lucrez cu ea.”

Haita de lupi

Familia Cullen este unică; clanul Volturi este o familie care funcţionează după alte reguli — şi mai sunt vârcolacii, pe care Chris Weitz îi descrie mai mult ca pe o fraternitate. „Nu în sensul de Alpha Omega Chi”, spune regizorul. „Sunt o bandă de fraţi a căror misiune este să-şi apere pământul şi tribul, chiar şi pe oamenii din jur, care nu prea înţeleg ce fac ei.”

În poveste, haita de lupi Quileute a devenit protecţia în faţa vampirilor. Trăsătura vârcolacilor era latentă până ce teritoriul tribului a fost ameninţat, iar apoi, cei aleşi de destin îşi accepta rolul şi au un control foarte mic asupra transformării. În viaţa reală, membrii tribului Quileute nu au tradiţii în ce priveşte licantropia, dar, potrivit legendei, tribul descinde din lupi transformaţi în oameni. Chiar şi numele tribului „Quileute” vine de la cuvântul lor pentru „lup” – „Kwoli”.

Chaske Spencer îl interpretează pe Sam Uley, liderul senin şi sigur pe el al haitei. A preluat conducerea şi pe platoul de filmare, câştigându-şi porecla de „Alpha” din partea colegilor lui actori. „În rolul lui Sam, am simţit că trebuie să am grijă de băieţii mei”, explică Spencer. „A fost uşor — ne plăcea să stăm împreună atât pe platou cât şi în afara lui şi am intrat în pielea personajelor foarte bine. A fost o adevărată frăţie.”

Sam a fost primul tânăr al generaţiei lui care a experimentat transformarea şi a trebuit să-i ghideze pe cei care au urmat. „Prioritatea lui este să-şi protejeze oamenii”, spune Spencer. „Asta e treaba lui. Nu este neapărat ce şi-a dorit, dar asta a fost ales pentru el.”

Toţi actorii care interpretează membri ai haitei de lupi sunt descendenţi ai amerindienilor. Spencer este Lakota (Sioux); Bronson Pelletier (Jared) este Cree-Metis; Kiowa Gordon (Embry Call) este Hualapai; Tyson Houseman (Quill Ateara) este Cree; iar Alex Meraz (Paul) este Purepecha (Tarasco).

Moştenirea genetică a lui Meraz a jucat un rol foarte important în caracterizarea lui Paul. „În haita de lupi, vezi un pic din ceea ce înseamnă să fii amerindian într-o rezervaţie, mai ales felul în care sunt ierarhizaţi indienii într-o familie, aşa sunt şi lupii”, spune Meraz.

„Tribul meu este din Mexic, iar bunicul meu a fost şaman acolo”, continuă el. „Oamenii noştri au fost pescari, la fel ca membrii tribului Quileute. Pregătindu-mă pentru audiţie, am cerut permisiunea de a portretiza acest trib. Trebuie să tratezi cu respect oamenii din trecut, din prezent şi din viitor.”

Pentru a intra în forma necesară pentru luptă, actorii au trecut prin „tabăra lupilor” şi s-au antrenat din greu în timpul filmărilor. „Au adus multă energie pe platoul de filmare”, spune Kristen Stewart. „Tot timpul făceau exerciţii şi exersau urletele de lup. Au dat o nouă energie acestui film. Sunt prietenoşi, nostimi şi jucăuşi. Sunt plini de viaţă, aşa cum vampirii nu pot fi.”

Cum a strălucit o Lună nouă

Filmările la „Saga Amurg: Lună nouă” au început în martie 2009 în Vancouver şi s-au terminat în Montepulciano, un oraş-cetate străvechi, din Italia. Cele două oraşe au constituit o antiteză puternică – nopţile negre, pădurile verzi şi dese din Columbia Britanică şi tonurile armonioase, aprinse ale Toscanei – însufleţesc deopotrivă imaginea filmului.

„Lumina din Pacificul de nord-vest este difuză şi rece”, spune Chris Weitz. „Pe fondul acesteia, avem o mulţime de culori, iar intenţia noastră a fost să le folosim pe toate. Şi umbrele sunt importante—pădurea în timpul nopţii, întunericul şi sentimentul de depresie.”

„Lumina este mult mai diferită în Toscana”, comentează Weitz. „Are nişte tonuri mult mai calde şi e literalmente mult mai însorită, cu pete de culoare de la costume. Şi arhitectura e diferită. Montepulciano este celebru pentru arhitectura lui renascentistă, cu reminiscenţe din arhitectura medievală.”

Scenograful David Brisbin a lucrat îndeaproape cu Weitz la stabilirea paletei de culori a filmului. „Chris a venit la masă cu o serie de concepţii foarte clare despre ceea ce voia din punctul de vedere al paletei de culori”, spune Brisbin. „Se învârtea în jurul picturilor prerafaelite, care accentuează culorile saturate în cadre naturale.”

„Îmi plac epopeele clasice precum Dr. Zhivago şi Barry Lyndon”, spune Weitz. „M-am mai gândit şi la ce tip de picturi se potriveau acestei lumi. Pentru mine, a fost o pictură narativă, o lucrare pre-rafaelită. Acestea pun mare accent pe poveste, sentiment, dragoste şi pierdere, suferinţă şi dor. Sunt picturile care l-au însoţit pe Tennyson şi întreaga eră a sentimentaliştilor. Au reînsufleţit şi o paletă de tonuri şi un tratament al culorii care mi s-au părut logice şi care aveau să fie diferite de primul film, dar care rămâneau credincioase spiritului celei de-a doua cărţi.”

Rezumatul eclectic al lui Brisbin dovedeşte că el însuşi este un om al Renaşterii, singurul calificat pentru această sarcină. În tinereţe, Brisbin a primit o bursă la Henry Luce Scholars pentru a studia în Asia şi a lucrat ca reporter TV, acoperind căderea regimului lui Marcos în Insulele Filipine. Iniţial instruit ca arhitect, a fost internul celebrului arhitect american Robert Venturi, care a transformat maxima lui Mies van der Rohe în „Less is bore” („Mai puţin este plictisitor”).

„În esenţă, subiectul acestui film este o poveste de dragoste”, spune Brisbin. „Da, este un film cu vampiri, dar este şi o poveste de dragoste. Ideea scenografiei este pentru mine adânc înrădăcinată în poveste. Ce mă interesează în primul rând este ca drama pe care actorii şi regizorul vor s-o asambleze în faţa camerei de luat vederi să fie ancorată într-un mediu perfect pentru povestea care trebuie spusă.”

În cartea lui Meyer, clanul Volturi locuieşte în oraşul italian străvechi Volterra, în realitate acesta fiind o locaţie din Toscana. „Alegerea oraşului Montepulciano pentru Volterra a urmat unei îndelungi discuţii”, spune Brisbin. „Chris a avut nevoie de antichitate arhitecturală, care să ne ghideze în realizarea lumii din Volterra. Montepulciano este, de fapt, un oraş medieval, iar piaţa şi primăria de acolo i-au dat acces la un decoruri simetrice. Tocmai acesta a fost motivul pentru care am ajuns în Montepulciano.”

Descrierile lui Meyer pentru Volterra şi pentru fortăreaţa clanului Volturi au oferit un plan solid pe care să lucreze Brisbin. „Dacă există opere de ficţiune scrise pentru scenografie, Volterra lui Stephenie Meyer este un exemplu de succes”, afirma el. „Şi-a imaginat o lume în care şi arhitectura contribuie la poveste.”

„Clanul Volturi trăieşte într-o sală circulară, asemănătoare cu un vârtej. Are un şanţ în mijloc, unde se scurge sângele, în cazul în care are loc vreun incident periculos”, explică el. „A imaginat un coridor nesfârşit, pe care am putut să-l creăm fără efort, folosind tehnologia CG. Sunt spaţii proiectate să reflecte poziţia şi experienţa acestor fiinţe.”

Scenograful a împrumutat din exemplele bine-cunoscute ale arhitecturii toscane. „Nu am folosit nicio piesă de arhitectură, dar am folosit un motiv al dungilor verzi din marmura verde cu alb a diferitelor catedrale şi biserici din Toscana. Este o exuberanţă de arhitectură renascentistă şi medievală în Toscana, urmată de o arhitectură încărcată a parveniţilor, din anii ulteriori. Toate acestea au însemnat o sursă de inspiraţie bogată.”

Designerul de costume Tish Monaghan a avut sarcina de a completa decorurile cu o garderobă rafinată şi elaborată pentru membrii clanului Volturi, a căror prezenţă se întinde de-a lungul mai multor secole. „Ideea de baza pe care a vrut Chris să o împărtăşească a fost aceea că membrii familiei Volturi erau foarte distinşi”, spune Monaghan. Am analizat anii 1700 şi am ales o siluetă realizată în linii mari în jurul anului 1790—un chip lung şi uscăţiv.”

„Am vrut să lucrăm cu o paletă de culori specifică, pe care au construit-o David şi Chris, dar care s-a schimbat între secolele al 18-lea şi al 21-lea. Personajele se întâlnesc în secolul al 21-lea, dar le vedem şi în flashbackuri în secolul al 18-lea. În secolul al 21-lea am încercat să-i facem cât mai sumbri cu putinţă, personajul Aro fiind cel mai întunecat dintre toţi, pentru că are cea mai mare putere. Iar în anii 1790, am făcut invers, şi am încercat să-l fac pe Aro cât mai luminos, pentru că l-am văzut în vârful unei palete de culori calde, unde el capta în mod firesc atenţia, în vreme ce personajele celelalte erau curtenii.”

În vreme ce cultul exotic al clanului Volturi este recreat prin intermediul unei „lumi vechi”, printr-un proces realizat manual, inamicii lor – vârcolacii din tribul străvechi Quileute – sunt reprezentaţi pe ecran prin tehnologia secolului 21. „Una dintre cele mai importante adăugiri la lumea din Lună Nouă este reprezentată de personajele realizate prin tehnologia CG.”, spune producătorul Wyck Godfrey. CG a fost singura cale prin care am putut realiza lupii de mărimea unui cal, aşa cum îi descrie Stephenie în cărţi.”

Weitz a adus-o în echipa sa pe specialista în efecte speciale Susan MacLeod, cu care a lucrat şi la The Golden Compass („Busola de aur”). „Ne-am înţeles foarte bine”, spune ea. „Când m-a întrebat dacă mă interesează proiectul, am acceptat fără să ezit. Lupii sunt, probabil, cel mai sexy aspect al scenariului.”

Tippett Studio, fondat de pionierul efectelor viziuale Phil Tippett, a creat lupii pentru Saga Amurg: Lună nouă. „Abia aşteptam să stabilim cum vor arăta pentru întreaga serie”, spune MacLeod. „Am încercat să nu ne îndepărtăm de descrierea din carte. Chiar dacă s-a discutat despre ei ca despre nişte vârcolaci, nu sunt creaturile bipede stereotipe pe corpul cărora începe să crească păr. Sunt o tranziţie elegantă între oameni şi lupi cu patru picioare.”

„Toată lumea care a citit cartea şi care s-a îndrăgostit de Echipa Jacob abia aşteaptă să vadă cum i-am făcut”, continua MacLeod. „Nu este animaţie—arată ca nişte lupi adevăraţi. Am început scanând actorii pe computer înainte de filmări, ca să-i putem transforma în lupi de la mijloc în sus.”

Procesul de scanare s-a dovedit extrem de simplu—pentru actori, cel puţin. „Mă aşteptam să port un costum verde”, spune Alex Meraz, care interpretează rolul lui Paul. „M-au pus doar să stau pe o cutie de mere. Mai departe, a venit o maşinărie deasupra şi dedesubt. Cam asta a fost tot.”

„Puteam să văd pe monitor, corpul meu fiind pe ecran, scanat în detaliu. Am fost impresionat de cât de rapid a fost. Cea mai bună cale de a descrie transformarea ar fi pop-cornul. Imaginea pur şi simplu sare şi apare un lup.”

Dar a fost doar începutul pentru echipa care se ocupa de efectele speciale. „Am construit lupii de la interior spre exterior pe calculator”, explică MacLeod. „Aşa că am început de la sistemul osos, cu articulaţii mobile, care putea fi animat. Deasupra, am pus muşchii care se flexează. Apoi am pus stratul de piele şi de blană. Am vrut să arate şi să se mişte ca nişte lupi adevăraţi, fără alte calităţi antropomorfice.”

„Cei de la Tippett Studio s-au dus într-o rezervaţie de lupi”, spune ea. „Au filmat multe cadre cu ei. Lupii sunt nişte animale fascinante, aşa că este destul de uşor să urmăreşti materiale despre ei ore în şir.”

Pentru a le da actorilor un punct de reper în timpul filmărilor, cineastul a folosit substitute ale lupilor în diverse mărimi şi forme. „Unele erau figurine de pluş, tridimensionale”, spune MacLeod. „Altele erau şabloane în mărime naturală, care erau mai rezistente şi puteau fi aşezate pentru a alinia cadrele filmate cu acurateţe. Am putut filma un şablon pentru animatori, care le foloseau la poziţionarea lupilor. Am mai folosit piei, pentru că voiam ca lupii creaţi pe calculator să se încadreze în peisaj fără să se simtă.”

„Amurg” a fost filmat mai întâi într-o locaţie din Portland, Oregon, dar pentru Lună Nouă, cineaştii s-au mutat în nord, la Vancouver, în Columbia Britanică. „Mi s-a părut important pentru studio şi pentru fani ca stadiul vieţii Bellei să corespundă celui din Amurg, aşa cum îl ştiau”, spune scenograful Brisbin. „Pentru casa Bellei, acest lucru a însemnat că a trebuit să recreăm atât interiorul, cât şi exteriorul, ca să se potrivească primei părţi. Ne-am uitat obsesiv la prima locaţie şi am studiat materialele din primul film cu foarte mare atenţie.”

În unele cazuri, oricum, echipa de designeri a decis să schimbăm anumite elemente arhitecturale din nişte motive speciale. „În prima acasă”, spune el, „dacă te uiţi cu atenţie, este o fracţiune de secundă când poţi să vezi casa dintr-o parte şi nu există nicio fereastră-logie. Dar în partea a doua, este o secvenţă uriaşă, în care Jacob sare prin fereastra ei şi este una dintre cele mai importante scene ale filmului. Pentru asta, a meritat să ne abatem de la vechea diagramă, pentru a susţine povestea.”

Casa Cullen a venit cu o oarecare provocare. „În primul film, vezi exteriorul casei familiei Cullen foarte clar”, spune Brisbin. „Vezi scara principală. Vezi camerele care pornesc de aici. Vezi camera lui Edward şi mai vezi bucătăria. Cea mai mare parte din munca noastră a fost în alte părţi ale casei, creând celelalte camere care să se potrivească cu celelalte piese din mozaic.”

Scenograful a avut ca ultimă sarcină să realizeze două case în jurul cărora să se învârtă viaţa haitei de lupi. „Casele lui Jacob şi Emily nu au existat în Amurg”, continuă el. „Ne-am uitat cu mare atenţie în carte şi am discutat de la ce elemente puteam porni. Casa lui Jacob este descrisă ca fiind o casă roşie. Am găsit o locaţie perfectă în pădure, care sugera într-un fel viaţa de lup în spatele copacilor. Singura problema, casa respectivă era verde. „Era important pentru noi să păstrăm casa lui Jacob roşie”, spune Brisbin. „O ştiam din carte ca fiind roşie şi aşa o vroiam. Aşa că am sfârşit prin a vopsi întregul loc în roşu, ca să se potrivească descrierii din carte.”

Casa în care locuieşte Emily, prietena lui Sam Uley, a fost proiectată să reflecte interpretarea lui Weitz asupra personajului ei, conform lui Brisbin. „A simţit că Emily reprezenta alinarea din lumea haitei de lupi. Ei sunt dinamici, nebuni, agitaţi, se transformă şi se retransformă. Dar casa este un reper, un loc profund şi central. Căutam un loc secret din pădure care să aibă această lumină feminină.”

„Proprietarul casei pe care am folosit-o a construit-o la vârsta de 17 ani şi cred că o parte din atitudinea ei provine din faptul că este o cabană ideală pentru un puşti de 17 ani”, continuă Brisbin. „Cred că la scurt timp după ce a construit-o, s-a căsătorit cu femeia cu care este împreună şi acum. A fost casa lor pentru multă vreme. În final, familia lor a devenit prea numeroasa pentru ea, dar a fost incredibil de greu atât pentru soţ, cât şi pentru soţie să părăsească acel loc, pentru că era magic.”

„Această atenţie la detalii şi fidelitatea faţă de carte şi faţă de spiritul Sagăi Amurg a lui Stephenie Meyer au însufleţit întregul proces de producţie”, spune Weitz. „Dacă ţi-au plăcut personajele şi povestea de dragoste din Amurg, dacă îţi place supranaturalul, Lună Nouă le are pe toate din plin. Extinde această lume pentru a cuprinde o mitologie mai mare şi care va crea o punte între Amurg şi a treia parte a seriei: Saga Amurg: Eclipsa.”

Actorii

KRISTEN STEWART (Bella Swan) a devenit publicului din toată lumea prin interpretarea ei remarcabilă alături de Jodie Foster în filmul Panic Room/ Camera de refugiu. De curând a jucat în Adventureland, alături de Jesse Eisenberg, pentru regizorul Greg Mottola şi în The Cake Eaters, în echipa regizoarei Mary Stuart Masterson. Între filmele următoare ale lui Stewart se numără Welcome to the Rileys, în care joacă alături de James Gandolfini şi The Runaways, un film biografic despre trupa de rock’n roll a anilor ’70, în care joacă rolul lui Joan Jett.

Filmografia ei mai include Into the Wild/ În sălbăticie, în regia lui Sean Penn; filmul independent The Yellow Handkerchief, alături de William Hurt şi de Maria Bello; Jumper/ Oriunde, oricând, What Just Happened/ Panică la Hollywood; In the Land of Women/ Pe tărâmul femeilor; The Messengers/ Mesagerii; Zathura/ Zathura, o aventură spaţială; Speak/ Tăcerea; Fierce People/ Oameni şi secrete; Catch That Kid; Undertow/ Dramă în munţi, Cold Creek Manor/ Secretul de la Cold Creek Manor şi The Safety of Objects.

ROBERT PATTINSON (Edward Cullen) s-a făcut cunoscut pe marele ecrane la vârsta de 19 ani, când s-a alăturat francizei Harry Potter în filmul lui Mike Newell Harry Potter and the Goblet of Fire/ Harry Potter şi pocalul de foc în rolul lui Cedric Diggory, reprezentantul oficial al Hogwarts la Turnirul celor Trei Vrăjitori. Pattinson a continuat cu Harry Potter and the Order of the Phoenix/ Harry Potter şi Ordinul Phoenix, întorcându-se într-un flashback.

Pattinson şi-a început cariera profesională cu un rol în Sword of Xanten, alături de Sam West şi de Benno Furmann. A mai apărut şi în filmul regizorului Oliver Irving How to Be, premiat la Festivalul de Film Slamdance cu o Menţiune Specială. Pattinson a jucat rolul principal, Salvador Dali, în Little Ashes, în regia lui Paul Morrison. În continuare, Pattinson are în plan drama Remember Me, alături de Emilie de Ravin, Pierce Brosnan şi Chris Cooper, în regia lui Allen Coulter.

Proiectele de televiziune la care a participat Pattinson includ The Haunted Airman pentru BBC. Ca membru al trupei de teatru Barnes, a jucat rolul principal în piesa lui Thornton Wilder Our Town. Alte piese de teatru în care a jucat sunt Anything Goes, a lui Cole Porter, Tess of the D’Urbevilles şi Macbeth în cadrul OSO Arts Centre.

TAYLOR LAUTNER (Jacob) şi-a făcut debutul în 2005 când, la vârsta de 13 ani, a obţinut rolul lui Shark Boy în The Adventures of Sharkboy and Lavagirl în 3-D-ul lui Robert Rodriguez. La câteva luni, a dat audiţie şi a obţinut rolul lui Eliot, fiul rivalului lui Steve Martin, Jimmy Murtaugh, în filmul de familie Cheaper by the Dozen 2/ Cu duzina e mai ieftin 2.
Lautner s-a născut în 1992 în Grand Rapids, Michigan. A început să înveţe karate la vârsta de şase ani şi a câştigat turnee când avea şapte ani. Nu a durat mult până ce a fost invitat să se antreneze cu multiplul campion mondial Mike Chat, iar la vârsta de opt ani, Lautner a fost rugat să-şi reprezinte ţara la campionatele World Karate Association. Şi-a demonstrat talentul, devenind campion la Junior World Forms and Weapons, câştigând trei medalii de aur.

Lautner şi-a continuat ascensiunea în domeniul artelor marţiale. În anul 2003, la vârsta de 11 ani, a obţinut locul întâi pe plan mondial la mai multe categorii, iar în anul următor, a câştigat trei campionate Junior World la centura neagră.

Lautner şi-a dorit pentru prima dată să devină actor la vârsta de şapte ani, când instructorul lui de arte marţiale l-a convins să participe la audiţia pentru reclama la Burger King, în Los Angeles. La vârsta de zece ani, familia lui a luat decizia dificilă de a se muta în Los Angeles, unde Lautner putea participa la audiţii oricând. După mutare, Lautner a obţinut roluri în My Wife and Kids, Summerland, The Bernie Mac Show şi în The Nick and Jessica Variety Hour.

Lautner a avut succes şi în domeniul voice-overului. Are rolul lui Youngblood în desenul animat Danny Phantom şi şi-a împrumutat vocea unor personaje din două episoade ale serialelor de televiziune What’s New, Scooby-Doo? şi Charlie Brown.

ASHLEY GREENE (Alice) apare atât în Amurg cât şi în continuarea acestuia, Saga Amurg: Lună nouă, care au la bază cele mai bine vândute romane ale lui Stephenie Meyer, potrivit New York Times. Seria Amurg este o colecţie de romane cu vampiri, care a evoluat rapid devenind un fenomen cultural.

După Amurg, Greene a jucat în rolul principal din thrillerul de suspans Summer, despre o tânără care porneşte să-şi caute adevăratul tată, ajungând să fie ţinută ostatică în pivniţa unei familii demente. Vara aceasta, Greene a avut şi un rol-medalion ca secretară a lui Kevin Spacey, în cel mai recent film, Shrink.

Greene a jucat în filme precum Otis, Home of the Brave şi The King of California/ Regele din California. Tocmai a încheiat filmările la Radio Free Albemuth, o poveste controversată despre preşedintele corupt al Statelor Unite, Ferris F. Fremont.

Filmografia ei mai include roluri ca invitată în producţiile de televiziune Shark şi Crossing Jordan, Desire şi în MAD TV.

Greene a câştigat în august 2009 Premiul Teen Choice „Cel mai proaspăt chip”, categorie care onorează cele mai populare tinere actriţe de la Hollywood. Greene este purtătoarea de cuvânt pentru DonateMyDress.org, un site care ajută adolescentele cu mai puţine posibilităţi să-şi găsească rochii de bal. Greene este fana a sporturilor competitive. A fost în echipa de majorete şi în cea de dans. A fost membră a echipelor de înot, de scufundări şi de volei. În prezent, locuieşte în Los Angeles şi este pasionată de Tae Kwon Do şi surfing.

RACHELLE LEFEVRE (Victoria) s-a bucurat de un succes enorm pe marele ecran în blockbusterul internaţional Amurg, film ce are la bază prima carte din seria de succes a lui Stephanie Meyer. În film, Lefevre este Victoria, vampirul neîndurător, cu părul roşcat, care vrea să se răzbune pe eroina interpretată de Kristen Stewart. Lefevre îşi va relua rolul în partea a doua, Saga Amurg: Lună nouă. Lefevre a jucat de curând în filmul lui Barney Version, alături de Giamatti. Filmul, adaptat după romanul celebrului autor Mordecai Richler, spune povestea lui Barney (Giamatti) şi felul în care a fost afectată viaţa sa de cele trei femei cu care se căsătoreşte. Lefevre joacă rolul Clarei, tânăra poetă feministă, care devine prima lui soţie. În film mai joacă Dustin Hoffman, Mini Driver, Scott Speedman şi Rosumund Pike. Lefevre a mai jucat de curând şi alături de Kevin Spacey şi Barry Pepper în Casino Jack, care are la bază povestea adevărată a lui Jack Abramoff căzut în dizgraţie, considerat şi cel mai mare scandal la Washington, de la Watergate încoace. Lefevre joacă rolul lui Emily Miller, fosta secretară de presă a lui Tom Delay, logodnica părăsită a partenerului lui Abramoff, Michael Scanlon. În film mai joacă Kelly Preston şi Jon Lovitz.

Lefevre s-a mutat la Los Angeles când a obţinut rolul principal din serialul de comedie marca FOX Life on a Stick, în care a interpretat rolul lui Lily, o fată pe care Lefevre o descrie ca fiind „deşteaptă, plină de viaţă şi imprevizibilă”. De atunci, Lefevre a continuat să se bucure de o carieră de succes în televiziune. În cinci episoade din serialul de succes, marca CBS, Swingtown, Lefevre a interpretat-o pe Melinda, o agentă de bursă ambiţioasă, care se luptă pentru un loc în lumea dominată de bărbaţi a anilor ’70, şi care, în cele din urmă, îl ademeneşte pe personajul principal, Jack (Jack Davenport), să se despartă de soţia lui (Molly Parker). A apărut şi în serialul de succes Boston Legal ca iubita lui Jerry, Dana Strickland, un rol pe care David E. Kelly l-a scris special pentru ea. În această vară, Lefevre a putut fi văzută în miniseria marca CBC/BBC The Summit, un thriller politic, despre un atac terorist asupra summitului Grupului celor Opt. Lefevre joacă rolul fiicei prim-ministrului canadian (Bruce Greenwood), Leonie, care, după un atac este expusă la varicelă, ameninţând siguranţa tuturor celor prezenţi la summit. Mai joacă şi pentru micul ecran rolul lui Heather, stripteuza sigură pe ea, care-i câştigă inima lui Matt Davis, în al doilea sezon al serialului marca ABC What About Brian. Lefevre va fi văzută în continuare în noua dramă marca ABC The Deep End, într-un rol de asistent juridic, împărţită între noul asociat Dylan (Matt Long) şi partenerul firmei de avocatură, Cliff (Billy Zane).

Pe marele ecran, Lefevre a jucat diverse tipuri de personaje. În The Pool Boys, o re-ecranizare a filmului Risky Business/ Afaceri riscante din partea producătorului filmului American Pie/ Plăcintă americană, Warren Zide, joacă alături de Matthew Lillard şi Tom Arnold în rolul Laurei, o damă de companie care devine „doamnă” pe timpul verii. Lefevre a jucat şi alături de Stephen Dillane şi Rosamund Pike în Fugitive Pieces, o adaptare a bestsellerului internaţional al lui Anne Michaels, în regia lui Jeremy Podeswa (The Pacific), avându-l ca producător pe Robert Lantos (Eastern Promises). În film, Lefevre o interpretează pe Naomi, o tânără soţie a cărei căsnicie este afectată grav de urmările holocaustului.

Lefevre este implicată în organizaţia literară School on Wheels şi este Ambasadoarea Vindecării la Fundaţia The Susan G Komen. Ea este pasionată de alpinism, echitaţie şi scufundări. Când nu lucrează, îşi satisface o mare pasiune: călătoriile.

BILLY BURKE (Charlie) Este un tânăr actor fascinant, extrem de apreciat, a cărui filmografie cuprinde atât lungmetraje, cât şi producţii de televiziune.

El a jucat în filmul cu succes de box-office Amurg şi de asemenea în continuările acestuia, Lună nouă şi Eclipsa.

Înainte de Amurg, Billy a mai lucrat cu regizorul Greg Hoblit la Untraceable/ Crime online alături de Diane Lane. A mai jucat în The Feast of Love/ Sărbătoarea iubirii pentru regizorul Robert Benton, alături de Morgan Freeman şi Greg Kinnear, de Anthony Hopkins şi Ryan Gosling în Fracture/ Ruptura, acesta fiind primul film pe care l-a făcut împreună cu regizorul Greg Hoblit.

Filmografia lui Billy include filme independente precum The Grift cu John Savage şi Forfeit cu Sherry Stringfield, care a avut premiera la festivalul de Film South By Southwest; filmul Ladder 49/ Oamenii focului cu Joaquin Phoenix şi cu John Travolta; a avut rolul principal în Dill Scallion, care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance şi în care au mai jucat Peter Berg, Henry Winkler şi Lauren Graham; Along Came a Spider Reţeaua păianjen, cu Morgan Freeman şi cu Without Limits în realizarea regizorului si scenaristului Robert Towne.

Printre producţiile de televiziune la care a participat se numără şase episoade din sezonul al doilea al serialului marca Fox, 24, precum şi serialul de succes, marca ABC Wonderland, scris şi regizat de Peter Berg.

PETER FACINELLI (Carlisle) are un portofoliu impresionant, care l-a transformat intr-unul dintre cei mai căutaţi actori de la Hollywood. Facinelli interpretează rolul lui Carlisle Cullen, figura paternă a clanului Cullen, în blockbusterul Amurg, pentru Summit Entertainment. Acest proiect extrem de promovat a fost prima adaptare pentru marele ecran a bestsellerului lui Stephenie Meyer, despre o tânără care se îndrăgosteşte de un vampir. Peter a terminat de curând filmările la Lună Nouă, următorul film din serie, care va fi lansat pe 20 noiembrie 2009. El a început deja filmările la Saga Amurg: Eclipsa, încă din luna august.

Peter mai joacă alături de câştigătorul Premiului Emmy, Edie Falco, în noul serial marca Showtime, Nurse Jackie. Facinelli apare în rolul dr. Cooper, un tânăr chipeş cu o formă atipică de sindrom Tourette. Serialul de comedie de o jumătate de oră a fost ales pentru un al doilea sezon.

Peter a jucat de curând un rol în Damages, thrillerul premiat, marca FX, care o mai are ca protagonistă pe Glenn Close. Facinelli mai joacă şi împreună cu Matthew Broderick şi cu Brittany Snow în drama Finding Amanda, care a avut premiera la Festivalul de Film The Tribeca.

Versatilitatea lui Facinelli este de netăgăduit şi a fost etalată în rolul din serialul marca FOX, Fastlane/ Fastlane, cursa vieţii şi a morţii, creat de McG, dar şi în serialul marca HBO, Six Feet Unde/ Sub pământ SRL, unde a interpretat rolul unui student la Arte, care a avut o relaţie cu personajul interpretat de Lauren Ambrose. Alături de partenerii lui de platou, Peter a fost nominalizat pentru „Cea mai bună distribuţie într-o dramă” de către Screen Actors Guild, în anul 2005.

Peter şi-a demontrat talentul într-o serie de lungmetraje, între care producţia Universal

The Scorpion King/ Regele Scorpion în care joacă Dwayne ‘The Rock’ Johnson şi în producţia Sony Riding in Cars with Boys/ Băieţii din viaţa mea, cu Drew Barrymore, în regia lui Penny Marshall. Peter a primit critici favorabile pentru interpretarea alături de Kevin Spacey şi de Danny De Vito în producţia Lions Gate The Big Kahuna, care a debutat la ediţia din anul 1999 a Festivalului de Film de la Toronto şi la Festivalul de Film Sundance.

Filmografia lui mai include un rol în thrillerul SF al lui Walter Hills Supernova cu James Spader şi cu Angela Bassett. Facinelli a mai apărut în Can’t Hardly Wait/ Viaţa de liceu alături de Jennifer Love Hewitt, în producţia Foxfire alături de Angelina Jolie şi în Dancer, Texas Pop. 81/ Oraşul Dancer cu Breckin Meyer.

Facinelli s-a născut şi a crescut în New York, unde a urmat cursurile Universitaţii din New York, în cadrul Tisch School of the Arts. A lucrat ca actor acolo până când a obţinut un rol în filmul de televiziune After Jimmy/ Fără Jimmy, care l-a adus la Los Angeles.

NIKKI REED (Rosalie) a primit numai critici pozitive pentru filmul ei de debut Thirteen/ Treisprezece, în care nu doar a jucat alături de Holly Hunter, dar a fost şi co-scenaristă, la vârsta de 14 ani. Acum, la 21 de ani, Nikki şi-a demonstrat talentul de actriţă puternică şi versatilă.

Nikki a putut fi văzută în succesul de box office al lui Catherine Hardwicke, Amurg, ce are la bază romanul scris de Stephanie Meyer. În film, joacă alături de Kristen Stewart, Rob Pattinson şi de Kellan Lutz. Acest film fantastic şi romantic spune povestea unei adolescente care riscă totul când se îndrăgosteşte de un vampir. Filmul a fost lansat în noiembrie 2008.

Reed a mai terminat filmările şi la Last Day of Summer, o nouă productie independentă în care a jucat şi la care a fost şi producător executiv. Filmul se concentrează asupra unui angajat la un fast-food, care a atins limita, dar care se schimbă după o întâlnire cu o clientă frumoasă. A mai terminat de curând filmările la Chain Letter, în regia lui Deon Taylor. Filmul este produs de Twisted Pictures, aceeaşi companie de producţie care a creat şi bine-cunoscuta serie Saw/ Puzzle mortal, ce urmează sa fie lansat la sfârşitul anului 2009.

Pe micul ecran, Reed a fost văzută în serialul de succes, marca Fox The O.C./ Rebel în California, în rolul lui Sadie Campbell, una dintre partenerele lui Ryan (Ben McKenzie).

În 2006, Nikki a jucat alături de Alec Baldwin în Mini’s First Time/ Fiica rătăcitoare, o poveste încurcată, în care ea joacă rolul lui Mini, o adolescentă rebelă, care pune la încercare toate limitele. Când se alătură unei agenţii de escorte al cărei client este tatăl ei vitreg, lucrurile încep să scape de sub control. În rolurile secundare îi găsim pe Luke Wilson, Jeff Goldblum şi Carrie Anne Moss.

Înainte de Mini’s First Time, Reed a jucat în producţia Sony Lords of Dogtown/ Lorzii din Dogtown, alături de Emile Hirsch şi Heath Ledger. Filmul prezintă viaţa surferilor şi a skaterilor din Venice, California, la începutul anilor ’70. Filmul le-a adus laolaltă din nou pe Reed şi pe regizoarea filmului Thirteen, Catherine Hardwick.

Reed locuieşte în prezent în Los Angeles şi este pasionată de literatură şi echitaţie.

JACKSON RATHBONE (Jasper) s-a născut la Singapore, dar înainte să se stabilească în Texas, a trăit în Indonezia, London, Connecticut, California şi în Norvegia. Rathbone s-a alăturat imediat echipei de teatru locale şi programului de actori The Pickwick Players. Hotărând să rămână fidel activităţilor care îi aduc fericirea—actoria şi muzica— el s-a mutat în nord-vestul Michigan-ului, pentru a urma cursurile prestigioasei Academii de Artă Interlochen, cu specializarea în teatru. În această perioadă, a jucat în cadrul Festivalului Southwest Shakespeare rolul lui Ferdinand în The Tempest/ Furtuna, făcându-şi în acelaşi timp prieteni care-i împărtăşeau pasiunea pentru arte.

După absolvirea Academiei Interlochen, Rathbone a decis să-şi încerce norocul în industria filmului la Los Angeles. A obţinut un rol în Disney 411 relativ repede, intervievând vedete ale Canalului Disney precum Hillary Duff şi Raven-Symone. Pe lângă numeroase spoturi publicitare, Rathbone a primit roluri în producţia Hallmark Close to Home, The O.C/ Rebel în California, The War at Home/ Războiul de acasă şi în The Cleaner/ Vieţi curate. După mai multe roluri mici, Rathbone a obţinut un rol important în serialul Beautiful People pentru canalul ABC Family.

Deşi e de obicei distribuit în roluri principale, Rathbone se bucură şi de provocarea rolurilor secundare, cum ar fi cele din filmele Big Stan/ Marele Stan şi Senior Skip Day/ Ziua în care chiulim. Şi-a fondat de curând propria companie de producţie, Patchmo Entertainment, sperând ca, la un moment dat, va putea să şi regizeze în paralel cu actoria.

Amator de muzică, Rathbone este fascinat de diversitatea stilurilor şi îşi petrece timpul liber compunând melodii. A început să cânte la The Gardenia, Hollywood şi, în cele din urmă a alcătuit trupa 100 Monkeys alături de prietenul său de la Interlochen, Ben Graupner. Când se află în Los Angeles, între filmări şi înregistrarea unui album, 100 Monkeys cântă la numeroase evenimente, în cluburi exclusiviste: The Viper Room, The Scene şi Glendale.

Rathbone stă pe drumuri de când au început filmările la Amurg şi la The Last Airbender.

KELLAN LUTZ (Emmett) şi-a demonstrat talentul din plin în ultima vreme. După încheierea primului sezon dintr-un serial marca HBO, The Comeback, alături de Lisa Kudrow, Kellan a participat la două filme ale studiourilor renumite. A fost văzut în producţia Disney, Stick It, unde a interpretat rolul unui biciclist BMX, care se împrieteneşte cu personajul principal feminin, Missy Peregrym. Kellan a mai apărut şi în producţia Universal, Accepted/ Acceptat, în care interpretează rolul unuia dintre gemenii Molson, care face parte din colegiul-fantomă al lui Justin Long.

Kellan a fost văzut de curând în filmul mult aşteptat al lui Catherine Hardwicke Amurg, care are la bază romanul scris de Stephanie Meyer. Din distribuţie mai fac parte Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Nikki Reed. Acest film fantastic şi romantic spune povestea unei adolescente care riscă totul când se îndrăgosteşte de un vampir. Filmul a fost lansat în noiembrie 2008. Kellan va mai apărea şi în următoarele două părţi ale seriei, Lună Noua şi Eclipsa. Saga Amurg: Lună nouă urmează să fie lansat în SUA pe 20 noiembrie 2009.

Pe micile ecrane, Kellan a jucat de curând în noul serial marca CW 90210, interpretând rolul lui George Evans, unul dintre cei mai buni şi mai aroganţi atleţi ai şcolii. Kellan a mai fost văzut şi în miniseria marca HBO, Generation Kill/ Generaţia morţii. Avându-i ca producători executivi şi scenarişti pe David Simon şi Ed Burns, echipa din spatele serialului de succes The Wire/ Cartelul crimelor, această miniserie în şapte părţi spune povestea unui tânăr înrolat în marină, a cărui unitate face parte din primul val al echipelor militare americane care asaltează Bagdadul. Drama a avut la bază cartea cu acelaşi nume, bazată pe o poveste reală, scrisă de Evan Wright care este co-scenarist şi consultant. Generation Kill a fost filmat în întregime în Africa, şi s-a difuzat pe HBO în iulie 2008.

În aprilie 2008, Screen Gems a lansat ultimul film al lui Kellan Prom Night/ Balul absolvenţilor, unde joacă alături de Brittany Snow. Acest thriller este povestea balului unui liceu, distrus de un criminal sadic.

ANNA KENDRICK (Jessica) a jucat în producţia PictureHouse Rocket Science regizat de Jeffrey Blitz. Rolul ei ca membră a unei echipe de dezbateri şcolare foarte competitive i-a adus nenumărate critici favorabile, iar filmul a fost nominalizat pentru Marele Premiu al Juriului la ediţia din 2007 a Festivalului de Film Sundance. Anna a fost nominalizată la Premiile Independent Spirit la categoria „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” pentru interpretarea din acest film.

În 2008, Kendrick a fost văzută în blockbusterul Amurg. Va mai apărea şi în continuarea Saga Amurg: Lună nouă, care va avea lansarea internaţională pe 20 noiembrie 2009. În prezent, se filmează la cea de-a treia parte a seriei, Saga Amurg: Eclipsa.

Kendrick joacă şi în mult aşteptatul film produs de Paramount, Up in the Air, alături de George Clooney şi Jason Bateman. Personajul lui Kendrick este Natalie Keener, proaspăt ieşită de pe băncile colegului, cu o carieră în ascensiune la compania la care şi ea, şi personajul lui Clooney sunt angajaţi. Această companie unică se specializează în „consilierea pentru tranziţia în carieră” (un eufemism pentru concediere). Filmul a fost foarte apreciat la premiera care a avut loc la ediţia din 2009 a Festivalului de Film de la Toronto. Up in the Air, regizat de Jason Reitman, va fi lansat pe marile ecrane din toată lumea pe 25 decembrie 2009.

De curând, Kendrick a terminat filmările la filmul produs de Universal Scott Pilgrim VS. the World alături de Michael Cera. În această dramă, interpretează rolul lui Stacy Pilgrim, sora personajului lui Cerra, Scott.

Kendrick şi-a făcut debutul cinematografic în filmul lui Todd Graff Camp, foarte îndrăgit la ediţia din anul 2003 a Festivalului de Film Sundance. Interpretarea ei i-a adus o nominalizare la Premiile Independent Spirit, precum şi o nominalizare la categoria „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” la Premiile Annual Chlotrudis.

Veterană în domeniul teatrului, Kendrick şi-a început cariera ca Dinah Lord în musicalul de pe Broadway din 1997, High Society, pentru care a primit o nominalizare la Premiile Tony, la categoria „Cea mai bună actriţă într-un musical. La vârsta de 12 ani, a devenit a doua cea mai tânără actriţă nominalizată la premiile Tony din istoria premiilor. Kendrick a mai primit şi premii din partea Drama League şi a Theatre World, precum şi nominalizări la Premiile Drama Desk şi FANY.

Între piesele de teatru în care a mai jucat Kendrick se mai numără producţia New York City Opera, A Little Night Music, cu Jeremy Irons, My Favorite Broadway/The Leading Ladies: Live at Carnegie Hall şi atelierele de pe Broadway pentru Jane Eyre şi The Little Princess/ Mica prinţesă.

Kendrick locuieşte în prezent în Los Angeles, California.

MICHAEL SHEEN (Aro) este recunoscut ca unul dintre cei mai talentaţi din noua generaţie de actori britanici, consacraţi atât pe scena teatrelor cât şi pe ecrane.

De curând, Sheen a fost văzut pe ecrane în The Damned United, o poveste cu umor negru despre fostul jucător de la echipa Leeds United, Brian Clough, care trebuie să fie timp de 44 de zile managerul campionilor fotbalului englezesc în 1974. Sheen joacă rolul lui Clough. Filmul este regizat de Tom Hooper (John Adams) după un scenariu de Peter Morgan, având la bază romanul lui David Peace. A fost lansat în martie 2009, ajungând în topul încasărilor in Marea Britanie şi atrăgând recenzii favorabile pentru Sheen, înainte de a fi primit la fel de bine şi în Statele Unite.

Dintre proiectele lui Sheen care vor urma se numără filmul lui Tim Burton Alice in Wonderland/ Alice în Ţara Minunilor, în rolul iepurelui alb, mult aşteptata versiune a operei clasice a lui Lewis Carroll şi Tron.

Anul trecut, Sheen a fost văzut pe ecrane în două filme de succes. A jucat rolul lui David Frost în Frost/Nixon, regizat de Ron Howard, o adaptare a piesei cu acelaşi nume de Peter Morgan, care a fost nominalizat la Oscar la categoria „Cel mai bun film”. În continuare, Sheen a avut rolul principal în Underworld: The Rise of the Lycans/ Lumea de dincolo 3: Revolta Lycanilor, un prolog al francizei Underworld.

Un alt rol important a fost cel din Music Within, povestea lui Richard Pimentel, un pionier al drepturilor celor cu dizabilităţi, care activa în organizaţia Americans with Disabilities Act. Sheen a interpretat rolul prietenului lui Pimentel, Art, un geniu ţintuit în scaunul cu rotile, care-şi folosea talentul pentru a schimba prejudiciile celorlalţi legate de handicapul său.

Sheen a interpretat rolul prim-ministrului britanic, Tony Blair, în drama laureată a premiilor Oscar a lui Stephen Frears, The Queen/ Regina. Odată cu filmul, Sheen a primit multe aprecieri pentru interpretarea din acest film, precum şi un premiu pentru „Cel mai bun actor într-un rol secundar” din partea Los Angeles Film Critics, o nominalizare din partea BAFTA la categoria „Cel mai bun actor într-un rol secundar”. A mai portretizat politicianul britanic, tot în regia lui Frears, în filmul de televiziune The Deal. The Queen a reprezentat cea de-a treia colaborare a lui Sheen cu Frears. Şi-a făcut debutul cinematografic în filmul regizoarei Mary Reilly în rolul lacheului dr. Jekyll, alături de o distribuţie care i-a inclus pe Julia Roberts, John Malkovich şi pe Glenn Close.

Sheen a jucat în filmul lui Ed Zwick Blood Diamond/ Diamantul sângeriu, alături de Leonardo DiCaprio şi de Djimon Hounsou. Filmografia lui mai cuprinde filmele lui Ridley Scott – Kingdom of Heaven/ Regatul Cerului, Peter Howitt – Laws of Attraction/ Legile atracţiei, Richard Donner – Timeline/ Prizonierii timpului, al lui Stephen Fry – Bright Young Things, Shekhar Kapur The Four Feathers/ Fără onoare şi al lui Brian Gilbert Wilde. Născut în Ţara Galilor, Sheen a crescut în Port Talbot, un oraş industrial renumit ca fiind oraşul natal al lui Richard Burton şi al lui Anthony Hopkins. A făcut cursuri la Royal Academy of Dramatic Art (RADA) în Londra, unde, în al doilea an, a câştigat bursa Laurence Olivier pentru rezultate deosebite.

Pe vremea când era încă student la RADA, Sheen a obţinut un rol alături de Vanessa Redgrave în piesa When She Danced, în 1991, care a reprezentat şi debutul lui pe West End. Sheen a mai câştigat de atunci o nominalizare la Premiile Olivier pentru interpretarea rolului lui Mozart în producţia West End Amadeus a lui Peter Hall. A continuat făcându-şi debutul pe Broadway în 1999, în Statele Unite.

Sheen a mai primit o nominalizare la Premiile Olivier pentru interpretările din piesele Look Back in Anger şi Caligula, pentru care a câştigat şi un Premiu London Critics Circle şi un Premiu London Evening Standard, la categoria „Cel mai bun actor”, în anul 2003. A fost extrem de apreciat pentru interpretarea lui din piesele Romeo and Juliet, Peer Gynt şi Henry V.

Producţiile de televiziune la care a participat Sheen includ portretizarea incredibilă a lui Kenneth Williams în serialul marca BBC, Kenneth Williams: Fantabulosa!. Pentru acest rol, Sheen a fost nominalizat la BAFTA în anul 2006 la categoria „Cel mai bun actor”. A mai fost nominalizat la BAFTA şi în 2005, pentru interpretarea din serialul Dirty Filthy Love, o dramă în care a jucat rolul unui arhitect care se chinuie să trăiască o viaţă normală deşi suferă de o tulburare obsesiv-compulsivă.

Sheen a jucat pe Broadway în vara anului 2007, în piesa „Frost/Nixon” şi a interpretat rolul lui Frost, Frank Langella fiind preşedintele Nixon. Sheen a fost nominalizat la Premiile Distinguished Performance de către Drama League pentru interpretare, primind multe alte distincţii. Anterior, jucase piesa la Londra, unde Sheen a primit nominalizări la categoria „Cel mai bun actor” la Premiile Olivier şi la Premiile Evening Standard.

În ianuarie 2009, Sheen a fost inclus pe lista de onoare a Reginei, pentru a fi numit Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru contribuţia lui din domeniul artelor.

DAKOTA FANNING (Jane) a încheiat de curând filmările la ultimul ei lungmetraj, The Runaways, în care o interpretează pe cântăreaţa Cherie Currie din trupa de fete celebră a anilor ’70. La începutul lui 2009, i-a împrumutat vocea personajului Coraline în animaţia-musical cu acelaşi nume, a lui Henry Selick. A avut rolul principal, Cassie, în thrillerul Push/ Războiul minţii. Înaintea acestor filme, Fanning a mai jucat în The Secret Life of Bees, ce are la bază bestsellerul scris de Sue Monk Kidd, alături de Queen Latifah, Alicia Keys, Sophie Okonedo, Jennifer Hudson şi de Paul Bettany. Interpretarea lui Fanning i-a adus o nominalizare la Premiile Critics Choice.

Fanning şi-a făcut debutul cinematografic alături de Michelle Pfeiffer şi de Sean Penn în I Am Sam/ Eu sunt Sam. A câştigat Premiul Critics Choice la categoria „Cel mai bun artist tânăr” şi a fost nominalizată la Premiile SAG, devenind cea mai tânără actriţă care a primit o asemenea distincţie. La scurtă vreme, a jucat în miniseria Taken, produsă de Steven Spielberg, şi care a devenit cel mai bine cotată emisiune a Canalului Sci-Fi de până acum, câştigând în 2003 Premiul Emmy la categoria „Cea mai bună miniserie”.

Filmografia ei cuprinde Trapped/ 24 de ore, alături de Charlize Theron; Cat in the Hat, al lui Dr. Seuss, alături de Mike Myers; Uptown Girls/ Fete de bani gata, cu Brittany Murphy; şi Sweet Home Alabama, în care Fanning a interpretat rolul lui Reese Witherspoon în copilărie. De curând a jucat alături de Robin Wright Penn şi de David Morse în Hounddog.

În 2004, Fanning a jucat cu Denzel Washington în Man on Fire/ Pus pe jar, în regia lui Tony Scott. A primit a doua nominalizare la Premiile Critics Choice pentru această interpretare. În anul următor, a jucat împreună cu Robert DeNiro în Hide and Seek/ De-a v-aţi ascunselea, câştigând un Premiu MTV Movie pentru „Cea mai terifiată interpretare”.

În 2005, a jucat cu Tom Cruise în filmul lui Steven Spielberg The War of the Worlds/ Războiul lumilor, care i-a adus al doilea Premiu Critics Choice. În acelaşi an, a apărut alături de Kurt Russell în Dreamer/ A doua şansă, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto.

Fanning se mândreşte cu faptul că a făcut parte dintr-o distribuţie remarcabilă de femei, care le-a inclus pe Glenn Close, Holly Hunter, Sissy Spacek şi pe Robin Wright Penn în Nine Lives/ Nouă vieţi, care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance. Întreaga distribuţie a fost nominalizată pentru Premiul Gotham, iar filmul a fost nominalizat la Premiile Independent Spirit, la categoria „Cel mai bun scenariu”.

În 2006, Fanning a interpretat rolul lui Fern în adaptarea după îndrăgitul roman al lui E.B., Charlotte’s Web/ Reţeaua miraculoasă. Fanning a interpretat un personaj real, alături de personajele animate ale caror voci au fost interpretate de Julia Roberts, lui Oprah Winfrey şi lui Robert Redford. Fanning a obţinut o altă nominalizare la Premiile Critics Choice şi a fost numită de ShoWest „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar a anului”.

CHASKE SPENCER (Sam Uley) s-a născut în tribul Lakota Sioux şi a crescut în rezervaţia indiană din Montana şi Idaho. Când era mic, Spencer a visat să devină fotograf, dar nu după multă vreme, s-a trezit în faţa camerelor de filmare, urmând o carieră în actorie. S-a mutat la New York şi, în timp ce lucra ca barman, a fost distribuit în primul lui rol important, o producţie din afara Broadway-ului a piesei Dracula, în care Spencer a interpretat rolul principal.

De aici, a jucat în numeroase piese din teatrele din New York şi a fost norocos să fie descoperit de directoarea de casting de film şi televiziune Rene Haynes. Ea l-a distribuit în primul lui lungmetraj, Skins, precum şi în DreamKeeper şi în miniseria de televiziune a lui Steven Spielberg, Into the Wes/ Călători pe Pământul Făgăduinţei. Pasiunea lui Chaske pentru actorie nu este egalată decât de pasiunea lui de a ajuta oamenii, fiind purtătorul de cuvânt al organizaţiei nonprofit United Global Shift, care i-a permis să creeze proiecte care vizează eradicarea sărăciei şi a foametei, energia verde şi mediul. Lucrează şi de partea cealaltă a camerei la compania lui de producţie Urban Dream, alături de partenerii lui, producătorul veteran Ted Kurdyla şi managerul lui, Josselyne Herman.

ALEX MERAZ (Paul), din Purepecha (Tarasco), prima naţiune din Michoacan, Mexic, s-a născut şi a crescut în Mesa, Arizona. Lucrând în Phoenix, a predat cursuri la şcoli despre toate aspectele artei, de la realizarea măştilor, la break dancing. Ca absolvent al New School for the Arts, Meraz a devenit un artist multitalentat. Timp de 12 ani, a concurat în lumea artelor marţiale mixte, câştigând numeroase turnee de karate şi capoeira, care l-au adus să se antreneze cu Andy Cheng în calitate de cascador.

Foarte căutat în lumea dansului indigen, Meraz a lucrat ca dansator cu o serie de coregrafi renumiţi, între care Raoul Trujillo, Rulan Tangen şi Santee Smith, pentru a numi doar câţiva. Este membru fondator al companiei lui Rulan Tangen, Dancing Earth. Aprecierile pentru munca lui Meraz în cadrul companiei Dancing Earth i-au adus onoarea de a fi selectat în trupa de dans care urma să reprezinte Statele Unite într-un concurs organizat pentru familia regală a Iordanului, în Amman.

Realizările lui Meraz în lumea artelor l-au ajutat să obţina un rol în filmul lui Terrence Malick The New World/ Lumea nouă, alături de Colin Farrell şi de Christian Bale.

KIOWA GORDON (Embry), al şaptelea din opt fraţi, s-a născut la Berlin, Germania, la puţin timp după căderea Zidului Berlinului. La vârsta de un an, familia s-a mutat înapoi în McLean, Virginia, tatăl lui lucrând pentru guvern. La vârsta de doi ani, familia lui s-a mutat în Arizona de Nord, în rezervaţia Hualapai, ca să-i poata educa pe copii în spiritul culturii lor. Ki şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în diverse regiuni ale Arizonei. Când erau fraţii lui mai mari la liceu, familia s-a mutat în Mesa, ca să poată juca într-una dintre cele mai bune echipe de fotbal din stat. Ki a urmat cursurile la Hermosa Vista, la liceul Stapley Jr, şi la liceul Mountain View, înainte să se mute în Cave Creek împreună cu mama lui, pentru a merge la liceul Cactus Shadows.

Mama lui, Camille Nighthorse, membră a SAG, i-a înlesnit lui Ki o serie de roluri în câteva filme. I-a încurajat mereu pe copii să ia lecţii de actorie, făcând şedinţe foto cu ei. În ziua în care Ki a fost programat la o audiţie pentru Saga Amurg: Lună nouă, l-a zorit să se întâlnească cu un profesor de la Verve Studios două ore înainte de audiţie. Preselecţia era pentru toţi adolescenţii amerindieni din Phoenix, cu directoarea de casting Rene Haynes de la Burbank, CA. Ki a oferit o interpretare fantastică şi a primit rolul lui Embry, deşi el dăduse audiţia pentru rolul lui Paul.

JAMIE CAMPBELL BOWER (Caius) este una dintre cele mai strălucite tinere vedete britanice, cu nişte perspective nemaipomenite. În prezent, filmează London Boulevard după un roman cu acelaşi nume, scris de Ken Bruen. Această dramă reprezintă debutul regizoral al lui William şi spune povestea unui criminal eliberat condiţionat, care se implică într-o relaţie cu o tânără actriţă. Jamie va juca rolul băiatului alb, alături de o distribuţie remarcabilă care îi include pe Keira Knightley, Colin Farrell şi pe Ray Winstone.

Jamie a terminat de curând filmările la Lună Nouă, continuarea francizei cu un succes enorm, Amurg, adaptate după romanele lui Stephanie Meyer. În Lună Nouă, el joacă rolul lui Caius, liderul clanului de vampiri Volturi, alături de o distribuţie ce îi include pe Robert Pattinson şi Kristen Stewart. Anul următor îl vom putea vedea în rolul lui Gellert Grindelwald în Harry Potter and the Deathly Hallows. Cea de-a şaptea şi ultima parte a seriei lui J.K. Rowling continuă călătoria magică a lui Harry Potter şi a prietenilor lui la Hogwarts, ducând la mult aşteptata înfruntare finală dintre Harry Potter şi duşmanul lui, lordul Voldemort. Filmul include o serie de vedete precum Emma Thompson, Jim Broadbent şi Michael Gambon.

În ciuda unei cariere relativ scurte, Jamie poate adăuga deja o serie de filme apreciate în palmaresul său. Şi-a făcut debutul cinematografic în musicalul gotic Sweeney Todd and the Demon Barber of Fleet Street/ Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din strada Fleet, jucând un rol principal, alături de Johnny Depp, Alan Rickman şi Helena Bonham Carter. Filmografia lui mai include filmul lui Guy Richie RocknRolla, cu Gerard Butler şi Thandie Newton, precum şi Winter in Wartime al lui Martin Koolhoven.

Pe lângă cariera cinematografică, Jamie începe să se facă cunoscut şi pe micile ecrane. Va fi văzut în continuare în noua adaptare a serialului de televiziune din 1960 The Prisoner, cu Hayley Atwell şi cu Sir Ian McKellen, care urmează să fie lansat în Statele Unite la sfârşitul acestui an, pe AMC. În 2007, a fost foarte apreciat pentru portretizarea lui Douglas în serialul marca BBC The Dinner Party.

ELIZABETH REASER (Esme) s-a impus cu repeziciune drept una dintre cele mai promiţătoare actriţe de la Hollywood datorită talentului ei natural, prezenţei distinse şi a energiei inepuizabile. Reaser a fost nominalizată în 2007 la Premiile Independent Spirit, la categoria „Cea mai bună actriţă”, pentru rolul din drama Sweet Land, şi a primit o nominalizare la Premiile Emmy pentru apariţia ca Ava, în Grey’s Anatomy/ Anatomia lui Grey, împărţind o nominalizare la Premiile SAG cu partenerii de platou, la categoria „Cea mai bună distribuţie”.

A fost văzută de curând la televizor în rolul principal al Bellei Bloom în serialul de succes, marca CBS, The Ex List. În lungmetraje, a fost mama clanului Cullen , în filmul de succes Twilight/ Amurg. Reaser va putea fi văzută în continuare în filmul lui Peter Callahan Against the Current, alături de Joseph Fiennes şi de Justin Kirk.

Sweet Land, în regia lui AN Selim, spune povestea unei femei pe nume Inge (Reaser), care călătoreşte din Norvegia în Minnesota, în anii ’20, pentru a-l întâlni pe bărbatul care este sortit să-i fie soţ. Revista Variety a descris interpretarea ei ca fiind „o întruchipare a forţei, a umorului şi a senzualităţii”, iar The Los Angeles Times a scris ca „puţine actriţe domină camera cu atâta autoritate ca Reaser în acest film.”

Filmografia ei mai include filmul Mariei Maggenti Puccini for Beginners/ Puccini pentru începători, care a fost selectată pentru a intra în competiţie la ediţia din anul 2006 a Festivalului de Film Sundance şi care a deschis ediţia din 2006 a Festivalului Outfest Film; filmul lui Ed Burns Purple Violets, alături de Debra Messing, Selma Blair, Burns şi Donal Logue; The Family Stone/ Familia Stone; filmul lui Marc Forster Stay/ Rămâi cu noi; The Believer, alături de Ryan Gosling; Mind the Gap/ Risc pentru viaţă; Shut up and Sing şi 13 Conversations about One Thing/ 13 conversaţii despre fericire. Producţiile de televiziune la care a participat includ drama Saved, alături de Tom Everett Scott, şi apariţii în serialele Law & Order: Criminal Intent şi The Sopranos/ Clanul Soprano.

Reaser a urmat cursurile Şcolii Julliard. În prezent, îşi petrece timpul atât în New York cât şi în Los Angeles.

EDI GATHEGI (Laurent) a început de curând să devină celebru pentru rolurile lui atât de pe marile cât şi pe micile ecrane. Probabil că este cel mai bine-cunoscut pentru rolul dr. Cole (cunoscut şi sub numele de „Big Love”), din serialul de televiziune marca FOX House. Apărând în cea mai apreciată emisiune din toamna anului trecut, producţia ABC Life on Mars, Gathegi a continuat alăturându-se distribuţiei filmului cu un succes fenomenal de box-office, Amurg. El îşi va relua rolul lui Laurent în continuarea de anul acesta, Saga Amurg: Lună nouă. De curând, a jucat în filmul My Bloody Valentine 3-D / Infern de Ziua Îndrăgostiţilor.

Dintre filmele în care a jucat Gathegi enumerăm: Gone Baby Gone/ Dispărută fără urmă, în regia lui Ben Affleck, Death Sentence, alături de Kevin Bacon şi Crank, cu Jason Statham.

Nu este străin de scena teatrului, jucând în piese precum Two Trains Running la prestigiosul Old Globe Theatre din San Diego şi în alte reprezentaţii regionale precum King Hedley II, Blues for an Alabama Sky, Golden Boy, As You Like It, Twelfth Night, The Crucible, Fade, A Maiden’s Prayer (care a câştigat Premiul Santa Barbara Independent), A Raisin in the Sun, Othello, A Midsummer Night’s Dream, Cyrano şi Dutchman.

Gathegi a absolvit la Universitatea din New York, celebrul program de actorie MFA, iar în prezent locuieşte la Los Angeles.

MICHAEL WELCH (Mike) a făcut deja o impresie extraordinară în lumea divertismentului. Începând la vârsta de 12 ani, a lucrat în toate domeniile industriei, între care film, televiziune, voice-over şi teatru. Michael este laureat al două Premii Young Artist, unul, pentru interpretarea de la vârsta de 10 ani din Star Trek: Insurrection/ Star Trek: Insurecţia şi unul pentru interpretarea în rolul lui Luke Girardi din serialul de televiziune Joan of Arcadia/ Joan din Arcadia, care a rulat vreme de două sezoane pe CBS.

Welch va juca în Unrequited (2010), un thriller psihologic regizat de Jason Epperson, câştigătorul locului doi al emisiunii On the Lot, avându-l ca producător executiv pe Stephen Spielberg. Epperson a ales Unrequited ca film de debut regizoral, iar pe Welch, în rolul principal.

Michael poate fi văzut în filme favorite la festivalurile de film precum My Suicide, An American Crime/ Crima americană, United States of Leland, American Son, All the Boys Love Mandy Lane şi Lost Dream. Welch a jucat în 19 filme în 12 ani de carieră.

Michael este un personaj familiar pentru publicul televiziunii, pentru roluri premiate cu Emmy din diverse seriale. Dintre cele mai recente roluri enumerăm episoade din serialul CSI şi The Riches. În ultimii câţiva ani, a apărut în CSI: Miami, Numb3rs, Law & Order: SVU, Crossing Jordan, NCIS, Cold Case/ Cu sânge-rece şi Without a Trace/ Dispăruţi fără urmă. La începutul carierei a jucat în Stargate SG-1, Judging Amy, The District, Touched by an Angel/ Atingerea îngerilor, Malcolm in the Middle, The X-Files/ Dosarele X, The Pretender, 7th Heaven/ Al şaptelea cer, Chicago Hope şi Frasier.

În ciuda programului lui aglomerat, îşi găseşte timp pentru teatru (Speech & Debate-2008), a primit în 2005 Premiul Star Innovative pentru protecţia mediului şi este implicat încă din 1999 în activităţile organizaţiei de caritate Kids With a Cause.

CHRISTIAN SERRATOS (Angela) şi-a început cariera profesională lucrând ca model pentru Ford. A cunoscut rapid succesul ca actriţă, interpretând-o pe Heather Perez în producţia de succes, marca Disney Cow Belles, precum şi prin apariţii în serialele 7th Heaven/ Al şaptelea cer, Zoey101, marca Nickelodeon şi Hannah Montana, marca Disney. Pasiunile lui Christian se întind dincolo de modelling şi actorie. Pasionată de dans, Christian a studiat mai multe tipuri de dans, între care balet, hip-hop, jazz şi step. În plus, Christian este o suporteră înfocată a drepturilor animalelor şi este noua imagine a campaniei PETA „I’d Rather Go Naked than Wear Fur”.

JUSTIN CHON (Eric) poate fi văzut în scurtmetrajul de pe internet Turbo la adresa www.TurboTheFilm.com. A fost văzut de curând în filmul lui Wayne Kramer Crossing Over, alături de Harrison Ford, Sean Penn, Ray Liotta şi de Ashley Judd. Actorul a mai jucat şi în comedia Balls Out: The Gary Houseman Story, alături de Seann William Scott şi de Randy Quaid. A jucat în comedia-horror Hack, împreună cu Danica McKeller şi cu William Forsythe. Chon a avut un rol constant în serialul marca Nickelodeon „Just Jordan”, interpretând rolul prietenului celui mai bun al personajului prncipal. Chon l-a intrerpretat şi pe Peter Wu în filmul marca Disney, Wendy Wu: Homecoming Warrior.

Părinţii lui Chon au emigrat din Coreea, unde tatăl lui era un cunoscut actor de film şi de televiziune, iar mama lui, o pianistă profesionistă. Născut şi crescut în California de Sud, Chon a copilărit pe plajă, făcând surfing, skateboarding, jucând tenis şi golf. Acest actor multitalentat cântă la pian, la chitară, la vioară şi la saxofon. Student deosebit de talentat, Chon îşi continuă perfecţionarea în actorie şi învaţă de la cei mai buni profesori din industrie. Chon locuieşte în Los Angeles.

Echipa de producţie

CHRIS WEITZ (regizor) a adaptat de curând şi a regizat aventura fantastică laureată a Premiului Oscar The Golden Compass/ Busola de aur, avându-i în distribuţie pe câştigătoarea Oscarului Nicole Kidman (The Hours/ Orele), pe nou-venita Dakota Blue Richards, Sam Elliott (We Were Soldiers), Eva Green (Casino Royale) şi Daniel Craig (Casino Royale). Având la bază primul roman al lui Philip Pullmans din trilogia de succes His Dark Materials, The Golden Compass a fost lansat de New Line Cinema având încasări de peste 350 de milioane de dolari în toată lumea.

Weitz a mai regizat înainte împreună cu fratele său, Paul, filmul de succes, distins cu premii, About a Boy/ Totul despre băieţi, o adaptare după romanul lui Nick Hornby. Scenariul a fost nominalizat la Premiile Oscar la categoria „Cel mai bine adaptat scenariu”, primind nominalizări similare din partea BAFTA, a Writers Guild, a Chicago Film Critics şi a Humanitas; filmul a fost nominalizat printre „Filmele anului” de către AFI şi a fost nominalizat la Globurile de Aur la categoria „Cea mai bună comedie”, câştigând premiul „Cea mai bună comedie de studio” la Festivalul U.S. Comedy Arts.

Prima colaborare regizorală a lui Weitz cu Paul a fost la American Pie/ Plăcintă americană, prima parte, cu un real succes, din franciza PIE, care a fost urmată de American Pie 2 şi de ultima parte, American Wedding/ Plăcintă americană – Nunta, la amândouă fiind şi producător executiv.

Înainte să lucreze la scenariul filmului About a Boy, fraţii au colaborat la mai multe scenarii, inclusiv la Antz and Madeline (o adaptare a unei celebre cărţi pentru copii).

În 1999, Weitz şi fratele lui au fondat Depth of Field, compania lor de producţie din Los Angeles, prin intermediul căreia, el şi Paul au produs filmul deosebit de apreciat In Good Company/ Şef, şi puţin mai mult!, regizat de Paul; comedia American Dreamz/ Vise americane, cu Hugh Grant şi cu Dennis Quaid, de asemenea, regizată de Paul şi comedia romantică de succes Nick & Norah’s Playlist, cu Michael Cera şi cu Kat Dennings. Dintre proiectele viitoare ale companiei Depth of Field se numără: drama lui Tom Ford, A Single Man, cu Julianne Moore şi Colin Firth; The Game, bazat pe regulile lui Neil Strauss pentru întâlniri perfecte, scenariu pe care îl va adapta Dan Weiss şi adaptarea epopeei fantastice a lui Michael Moorcock, The Elric Saga.

Weitz şi-a făcut debutul ca actor în filmul care s-a bucurat de succes la Festivalul de Film Sundance, Chuck & Buck.

MELISSA ROSENBERG (scenaristă) se dovedeşte a fi una dintre cele mai căutate şi mai versatile scenariste de la Hollywood, trecând cu uşurinţă de la televiziune, la marele ecran.

Rosenberg a scris scenariul poveştii de dragoste cu vampiri Amurg. În regia lui Catherine Hardwicke şi având la bază bestsellerul lui Stephenie Meyer, Saga Amurg spune povestea unei liceene pe nume Bella (Kristen Stewart), care îşi găseşte sufletul-pereche în vampirul Edward (Robert Pattinson). Filmul, lansat de Summit Entertainment, a avut lansarea pe 21 noiembrie 2008, atingând recordul de 70 de milioane de dolari în weekendul de lansare. Filmul a avut încasări internaţionale de peste 383 de milioane de dolari.

Rosenberg a realizat scenariul şi pentru continuarea mult aşteptată Lună Nouă, care va avea lansarea internţională pe data de 20 noiembrie 2009, precum şi pentru partea a treia, Eclipsa, ce va fi lansată pe data de 30 iunie 2010. Cu o experienţă bogată în dramele cu adolescenţi, Rosenberg s-a potrivit perfect pentru adaptarea romanului Amurg, o sarcină pentru care i s-au alocat doar şase săptămâni. A acceptat proiectul cu bucurie. „Trebuie să fii inventiv la asemenea filme”, spune Rosenberg. „Pot să trăiesc o experienţă a liceului de care eu n-am avut parte, pentru că, în film, orice e posibil.”

Rosenberg se întoarce în lumea televiziunii atât ca scenaristă, cât şi ca producător executiv la serialul marca Showtime, Dexter, care şi-a început al patrulea sezon în luna septembrie. Munca ei la serial i-a adus un Premiu Peabody, o nominalizare la Premiile Emmy şi o nominalizare la Premiile Writer’s Guild of America. „La acest serial, mi se permite să-mi asum riscuri în evoluţia personajelor, dar şi în cea a poveştii”, spune Rosenberg. „Când faci 22 de episoade pe an pentru televiziunea prin cablu, nu prea ai timp să dai tot ce ai mai bun. La o emisiune de 12 episoade, am timp să-mi dezvolt ideile, să unesc toate piesele din puzzle şi să creez o poveste puternică.”

Rosenberg şi-a început cariera de scenaristă odată cu filmul de succes Step Up/ Dansul dragostei. Dansatoare profesionstă ea însăşi, Rosenberg a fost perfectă pentru acest film, o poveste de dragoste dintre un scandalagiul cu un talent înnăscut (Channing Tatum) şi o balerină din clasa superioară (Jenna Dewan). Lansat în 2006, filmul a avut încasări de 114 milioane de dolari în toată lumea şi a fost rampa de lansare a lui Tatum la Hollywood. Astfel, Rosenberg n-a fost străină de scenariile pentru un platou de adolescenţi. Înainte de a scrie Step Up, Rosenberg a scris mai multe episoade din serialul marca Fox, The O.C/ Rebel în California.

Inspirându-se din proiecte axate pe personaje, palmaresul lui Rosenberg include, Ally McBeal, Party of Five, Boston Public, The Outer Limits şi Dr. Quinn, Medicine Woman. Deşi îşi apreciază începutul în televiziune, simte că a atins o poziţie confortabilă în programele televiziunii prin cablu.

Rosenberg şi-a obţinut diploma în dans şi teatru la Colegiul Bennington din Vermont, intenţionând să devină coregrafă. Când s-a mutat la Los Angeles, Rosenberg a urmat o altă cale: scrisul. Pe când lucra ca asistenta unui producător de televiziune, Rosenberg a obţinut o diplomă de masterat în Arte Frumoase de la Universitatea din California de Sud, prin intermediul programului de producţie Peter Stark de la Şcoala de Arte Cinematice.

STEPHENIE MEYER (autoarea romanului) era o femeie casnică, mamă a trei băieţi. În anul 2003, a avut o viziune asupra personajelor pe care nu şi-a mai putut-o scoate din cap. Lăsând tot ce putea pe planul doi, Meyer inventa acţiunea în timpul zilei şi o scria pe computer noaptea târziu, când era linişte în casă. Trei luni mai târziu, şi-a terminat primul roman, Amurg.
Selectat de către Writer’s House, manuscrisul a ajuns repede în rândul publiciştilor. Megan Tingley de la Little, Brown Books for Young Readers i-a făcut o ofertă de şase cifre pentru cele trei cărţi. Săptămâni întregi de la lansarea din 2005, cartea a debutat pe locul cinci pe lista bestsellerurilor de la New York Times. Sunt peste 8,4 milioane de exemplare din Amurg tipărite.

Continuarea mult aşteptată, Lună Nouă, a fost lansată în septembrie 2006 şi a stat timp de 31 de săptămâni pe locul întâi pe lista bestsellerurilor a celebrului New York Times. Cartea atât de aşteptată de fanii lui Meyer a fost vândută mai întâi pe eBay la preţul de 380 de dolari bucata. Cinci milioane de exemplare ale romanului Lună Nouă au fost tipărite, iar drepturile de autor au fost vândute în 34 de ţări.

Cea de-a treia carte din saga lui Meyer, Eclipsa, a fost lansată pe 7 august 2007 şi s-a vândut în 150 000 de exemplare din prima zi. Cartea a debutat pe primul loc pe lista bestsellerurilor din ţară, inclusiv la USA Today şi la The Wall Street Journal. Cartea a fost tipărită în 3,8 de milioane de exemplare. A fost pe locul întâi la vânzări în Germania, Spania şi Argentina.

A patra şi ultima carte din Saga Amurg, Zori de Zi a fost publicată pe 2 august 2008, tipărindu-se iniţial 3,2 milioane de exemplare—cel mai mare număr de exemplare tipărite la primul tiraj din istorie. Zori de zi s-a vândut în 1,3 milioane de exemplare în prima zi, ajungând pe primul loc pe toate listele bestsellerurilor. S-au tipărit în total 4,2 milioane de exemplare ale romanului Zori de zi.

2008 a fost un an decisiv pentru Meyer. Pe 3 mai, Little Brown lansat The Host, primul roman pentru adulţi al lui Meyer, care a debutat pe primul loc în lista întocmită de The New York Times şi de Wall Street Journal a bestsellerurilor.

Stephenie Meyer a absolvit Brigham Young University, la specializarea engleză.

WYCK GODFREY (producător) a produs de curând When a Stranger Calls/ Apel misterios şi Eragon, ultimul având la bază un bestseller fantastic. După ce a participat ca producător sau ca producător executiv la şase filme în patru ani, Godfrey s-a simţit pregătit să iasă în faţă şi să facă filme pentru un public pe care el şi prietenul lui, Marty Bowen, au simţit că Hollywoodul îl uitase—oamenii din inima Americii, mulţi dintre care îşi doresc filme cu un conţinut spiritual şi însemnat. Godfrey şi Bowen au fondat împreună propria companie de producţie, Temple Hill. Primul lor proiect a fost The Nativity Story/ Povestea naşterii Domnului, regizat de Catherine Hardwicke. Cel mai recent film al companiei a fost comedia romantică Management, cu Jennifer Aniston şi cu Steve Zahn. Godfrey şi-a început cariera de creative executive la New Line Cinema după ce a absolvit la Universitatea Princeton în anul 1990, obtinând o diplomă la limba engleză. La New Line, a lucrat la filme de succes precum The Mask/ Masca, Dumb and Dumber/ Tăntălăul şi gogomanul şi la alte filme precum House Party şi franciza A Nightmare on Elm Street. În 1995, s-a mutat la Horizon Pictures, o companie de producţie a lui Paul Schiff şi a lui Michael London. Ca vicepreşedinte de producţie senior, a supravegheat dezvoltarea acestora la 20th Century Fox.

Doi ani mai târziu, Godfrey i s-a alăturat lui John Davis la Davis Entertainment ca vicepreşedinte executiv. Acolo, a supervizat filmul de acţiune Behind Enemy Lines/ În spatele liniilor inamice, în regia lui John Moore şi avându-i în distribuţie pe Owen Wilson şi pe Gene Hackman. A fost promovat la poziţia de preşedinte în 2001, iar mai târziu, în acelaşi an, a produs comedia de familie Daddy Day Care/ Grădiniţa lui tăticu, în regia lui Steve Carr, avându-l în rolul principal pe Eddie Murphy. În 2003, a produs blockbusterul de vară /, Robot/ Eu, robotul, cu Will Smith, în regia lui Alex Proyas, şi aventura Flight of the Phoenix/ Pasărea Phoenix, cel de-al doilea film al său alături de regizorul John Moore. A mai participat ca producător executiv şi la Alien vs. Predator, în regia lui Paul W.S. Anderson, cunoscut pentru Resident Evil.

MARK MORGAN (producător executiv) este în prezent producător la Percy Jackson and the Lightning Thief, care va fi regizat de Chris Columbus pentru 20th Century Fox; The Stepfather, pentru Sony/Screen Gems; şi The Stanford Prison Experiment/ Experimentul lui Zimbardo, scris şi urmând să fie regizat de Christopher McQuarrie, laureat al Premiului Oscar pentru filmul The Usual Suspects/ Suspecţi de serviciu. Morgan este producător executiv şi la The Riches pentru Fox Television Studios şi FX.

Morgan şi-a început cariera în industria de divertisment pe poziţia de creative executive pentru Ridley Scott la filme între care se numără Thelma & Louise/ Thelma şi Louise. La începutul anului 1995, Morgan s-a alăturat companiei New Regency, unde a condus departamentul de scenarii şi a supravegheat filme precum Under Siege II/ Sechestraţi în tren, Free Willy/ Salvaţi-l pe Willy, The Client/ Clientul şi A Time to Kill/ Vremea răzbunării. În 1996, Morgan a fost angajat la Orion Pictures ca director de dezvoltare şi a fost promovat la poziţia de vicepreşedinte de producţie în anul următor. La Orion/MPCA, Morgan a supravegheat dezvoltarea, asamblarea şi producerea unor proiecte între care Dumb and Dumber/ Tăntălăul şi Gogomanul, Beverly Hills Ninja şi Kingpin/ Regele popicelor.

În 1998, managementul de la compania Orion Pictures s-a divizat, ducând la apariţia companiei Destination Films, unde Morgan a fost vicepreşedinte executiv. A produs mai multe filme din această poziţie, inclusiv Beautiful, cu Minnie Driver şi regizat de Sally Field şi The Wedding Planner/ Eu cu cine mă mărit?, avându-i în distribuţie pe Jennifer Lopez şi pe Matthew McConaughey.

Angajat în continuare ca preşedinte la Maverick Films, Morgan a devenit curând CEO. La Maverick, Morgan a supravegheat întregul departament de producţie, dar şi contractele comerciale. A produs multiple filme distribuite de MGM, între care Agent Cody Banks/ Agentul Cody Banks şi continuarea lui, 30 Days Until I’m Famous/ Peste o lună sunt vedetă!, Chasing Christmas/ În căutarea Crăciunului, Cruel World şi Material Girl/ Săracele fete bogate.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

4 thoughts on "Saga Amurg: Lună nouă"

  1. alina spune:

    este super tare filmul…..a facut ravagii in toata lumea……imi plac tare mult filmele cu vampiri iar acesta mia pus capac…..cei care lau facut mii de aprecieri si felicitari…

  2. alexandra spune:

    sssuuuper tare filmul as vrea sa faceti mai multe filme cu voi doi „edward si bella„ vvaaa rrooggg

  3. bartha henrietta spune:

    chiar daca am vazut filmul povestea e de nepomenit cine a facut filmul chiar felicitari din partea mea bella si edward o i trebare pentru voi:bella a devcenit vampir?

  4. nita doru spune:

    foarte frumos filmul,las urmari de un milion de ori,si tot nu-mas satura de el,bravoooo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook