24 septembrie 2013

România la Târgul de Carte de la Göteborg

În perioada 26-29 septembrie 2013 are loc Târgul de Carte de la Göteborg, la care România este țară invitată de onoare. Programul participării românești în cadrul acestui eveniment de mare amploare a fost alcătuit de Institutul Cultural Român de la Stockholm. „Suntem mândri că vom juca rolul principal pe cea mai importantă scenă literară a Suediei,” declara la începutul acestui an, Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm.

Printre invitații la cea mai importantă manifestare literară din Scandinavia se numără atât scriitori români consacrați precum Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Mircea Dinescu, Dinu Flămând, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Kányádi Sándor, Varujan Vosganian, cât și un număr mare de scriitori, traducători, critici, editori, profesori universitari și publiciști cunoscuți din Suedia.

Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, inaugurează joi, 26 septembrie, ora 10:30, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare. La ceremonia de inaugurare, desfăşurată în aula V a târgului, mai participă Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, şi managerul general al Târgului de Carte de la Göteborg, Maria Källsson. Celebra dansatoare şi coregrafă scandinavă Virpi Pahkinen transpune în dans o poezie de Mircea Cărtărescu.

Tot la ceremonia de deschidere, Comisarul European pentru Cultură, Educatie, Multilingvism, Tineret și Sport, Androulla Vassiliou va fi prezent pentru a anunța cei 12 câștigători ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature) de anul acesta. Premiul se acordă începând cu 2009 unui număr de 12 autori din țările membre ale Programului pentru cultură al Uniunii Europene. Țările, stabilite în fiecare an prin rotație, din care anul acesta vor fi desemnați cei 12 autori câștigători sunt: Austria, Belgia, Bosnia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Macedonia, România, Slovenia și Spania. Premiul Uniunii Europene pentru Literatură a fost înființat pentru a prezenta literatura europeană în diversitatea ei și pentru a promova schimbul literar și traducerile în interiorul Uniunii Europene și i-a revenit în 2011 scriitorului Răzvan Rădulescu, pentru romanul „Teodosie cel Mic”.

Standul României este inaugurat o oră mai târziu, la 11:30. Alături de reprezentanţii târgului, la ceremonia de deschidere vor mai lua cuvântul Preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, Ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, precum şi Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran. Dana Dragomir va interpreta la nai muzică românească.

Printre alte evenimente ale festivalulului, scriitoarea Gabriela Adameşteanu discută despre diversele limbaje ale feminismului cu scriitoarele colege sale din Portugalia şi Austria, Ana Luísa Amaral şi Marlene Streeruwitz. Scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apreciat pentru romanul său „Iacob se hotărăşte să iubească”, discută despre capacitatea de a supravieţui şi puterea de a iubi. În cadrul programului ”Rouă pe stele”, poetul maghiar de origine română Sandór Kányádi se întâlnește cu traducătorul suedez Ove Berglund.

Programul României la Târg include seminarii pe teme relevante pentru literatura și cultura română precum şi din domeniul filozofic, istoric, social şi lingvistic, menite să ofere publicului suedez o imagine concludentă despre România. Totodată, standul României găzduieşte o expoziţie dedicată artei cărţii, expoziție ce va prezenta cele mai frumoase apariţii editoriale din producţia românească de carte din ultimii doi ani, de la cartea pentru copii la albume de artă, de la cartea ştiinţifică la cea de beletristică. Selecţia este asigurată de Daniel Nazare, Director al Bibliotecii Judeţene Braşov.

Mulţi dintre scriitorii prezenţi la Târg se bucură de apariţii editoriale recente în Suedia, operelor lor fiind publicate la edituri suedeze de prestigiu. Printre aparițiile editoriale din acest an amintim: prima antologie de nuvelă românească, „Viaţă de aruncat”, care include 11 autori contemporani, apărută la editura 2244 şi tradusă de Janna Jarlsbo şi Anna Hedman, romanul „Vizuina” de Norman Manea, apărut la editura 2244, în traducerea lui Peter Handberg şi Dan Shafran, romanul „Travesti” de Mircea Cărtărescu, publicat la editura Bonniers, în traducerea lui Inger Johansson, romanul „Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian, publicat la editura 2244, în traducerea lui Inger Johansson, romanul „Iacob se hotărăşte să iubească” de Cătălin Dorian Florescu, tradus de Ulrika Junker Miranda şi publicat la editura 2244.

Poezia românească se bucură la rândul ei de succes în rândul publicului suedez prin apariţiile volumelor de poezie „Austerloo” de Daniela Crăsnaru, publicat la editura Ellerströms, în traducerea lui Dan Shafran, „Floarea de menghină”, volumul semnat de Svetlana Cârstean şi publicat de editura Ramus în traducerea Athenei Farrokhzad, şi „Cerul din burtă”, volum semnat de Ioana Nicolaie şi apărut la editura 10TAL în traducerea lui Inger Johansson.

Pe perioada Târgului vor fi organizate două expoziţii cu tematică românească: expoziţia „Memoria ca formă a dreptăţii”, cu participarea lui Romulus Rusan, unul dintre membrii fondatori ai Memorialului Victimelor Comunismului şi Rezistenţei, precum şi expoziţia de ilustraţie de carte „Se vede ce facem! Clubul Ilustratorilor români povesteşte”. În luna septembrie, Muzeul de Artă din Göteborg găzduieşte expoziţia artistului Ştefan Constantinescu, iar Matei Bejenaru, artist şi fondator al Bienalei Periferic din Iaşi, participă la un seminar din cadrul Bienalei Internaţionale de Artă din Göteborg, având ca subiect importanţa bienalelor în dezvoltarea unei scene artistice locale.

Cel mai mare eveniment cultural din nordul Europei, Târgul de Carte de la Göteborg atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori. În fiecare an sunt acreditaţi la manifestare aproximativ 1.500 de jurnalişti din toată lumea, iar evenimentul şi ţara invitată sunt, pentru o săptămână, principalul subiect al publicaţiilor suedeze şi al emisiunilor culturale radio-TV.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "România la Târgul de Carte de la Göteborg"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook