5 februarie 2013

România la cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 7 februarie 2013 încă unei ediţii. În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, iar Institutul Cultural Român din Berlin a susținut și organizat prezența echipelor de film, organizarea standului românesc și a participat la editarea catalogului anual de filme românești prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei.

În cadrul celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei concurează pentru Ursul de Aur și pelicula românească „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer. Filmul vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a „high-class-ului” românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Protagonişti sunt Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache. Din distribuţia filmului mai fac parte Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu, cunoscutul romancier, scenarist („Marfa și banii“, „Moartea domnului Lăzărescu“) și regizor român („Felicia, înainte de toate“) și de Călin Peter Netzer.

La secțiunea Generation a fost selectat debutul în lungmetraj al regizoarei Eva Pervolovici, intitulat „Marussia”. Filmul prezintă povestea Luciei și a fiicei ei de șase ani, care sunt in permanentă mutare, de când au plecat de la Moscova la Paris.

După Ana Ulariu, Dragoș Bucur și Maria Popistașu, Ada Condeescu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a 16-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Ada Condeescu s-a născut pe 2 Iulie 1988. Are 22 de ani și studiază actoria (masterandă în anul I) la U.N.A.T.C. București. Ada Condeescu a fost declarată cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo 2011 pentru rolul din filmul „Loverboy“.

Tot în cadrul Berlinalei, Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook