28 aprilie 2011

Ritualul

Cel mai recent film al lui Anthony Hopkins, „Ritualul” („The Rite”), a avut premiera în România pe 11 martie 2011. Filmul îl are în centru pe Michael Kovak (interpretat de Colin O’Donoghue), un tânăr student la teologie care este trimis la Roma pentru a studia ritualul exorcizării. Aflat în Roma, întâlneşte un preot neobişnuit, părintele Lucas (interpretat de Anthony Hopkins), care îl determină să descopere latura întunecată a credinţei.



Regizat de Mikael Håfström, „Ritualul” este un thriller psihologic care dezvăluie că diavolul există până şi în cele mai sfinte locuri din lume. Din distribuţia filmului fac parte: laureatul premiilor Oscar Anthony Hopkins („Silence of the Lambs”/”Tăcerea mieilor”, „Wolfman”/”Omul-lup”), actorul debutant Colin O’Donoghue, Alice Braga („Predators”), Ciarán Hinds („Rome”, „Harry Potter and the Deadthly Hallows”/”Harry Potter şi Talismanele Morţii”), Toby Jones („Frost/Nixon”, „Harry Potter and the Chamber of Secrets”/”Harry Potter şi camera secretelor”) şi Rudger Hauer („Batman Begins”/”Batman – Începuturi”, „Blade Runner”/”Vânătorul de recompense”). Beau Flynn şi Tripp Vinson („The Exorcism of Emily Rose”/”Un caz de exorcizare”) sunt producătorii filmului. Scenariul este scris de Michael Petroni, după o carte a lui Matt Baglio.

Filmul merită văzut pentru interpretarea lui Anthony Hopkins, actorul de origine galeză făcând si de data aceasta un rol excepţional. În ceea ce priveşte filmul, acesta poate fi cu greu încadrat într-un din genurile dramă sau horror, „Ritualul” fiind prea sărac în scene care să stârnească frică în cunoscătorii genului şi prea puţin centrat pe ideea de dramatic pentru a fi încadrat în categoria dramă. Filmul este centrat pe ideea că scenele sunt bazate pe experienţa celui mai mare specialist în exorcizări de la Vatican. Aş spune însă că şi la capitolul realism filmul are de suferit pentru că, per total, nu lasă impresia că ar fi inspirit de realism, ci eşuează în încercarea de a prezenta fapte inspirate din realitate şi merge mult spre fantezie. De altfel, cu toţii cunoaştem că există forţe malefice sau fenomene pentru care explicaţii stinţifice nu sunt suficiente, însă „Ritualul”, deşi doreşte să ne facă să descoperim că aceste forţe se regăsesc şi acolo unde nu ne-am aştepta, lansă impresia că ipotezele prezentate sunt mai degrabă de ordinul ficţiunii.

Alegerea actorilor este din nou neinspirată, căci tânărul debutant Colin O’Donoghue este pus în umbră de rolul pe care îl face mai experimentatul Anthony Hopkins. Când cei doi se întâlnesc, scenele nu par să transpună ideea că părintele Lucas îl introduce pe tânărul Michael Kovak în tainele exorcizării, ci că Anthony Hopkins îl copleşeşte cu personalitatea sa artistică pe noul venit Colin O’Donoghue. Totuşi, interpretarea lui Colin O’Donoghue nu este rea, însă raportarea pe care personajul interpretat de el o are faţă de cel interpretat de Hopkins îl pune în inferioritate.

Per total, filmul este de recomandat celor care sunt interesaţi să descopere o nouă abordare a ideii atât de îndrâgită în ultimul timp de producătorii de filme de la Hollywood, şi anume ideea Apocalipsei şi a răului supreme care ne cuprinde pe toţi. În mod evident, „Ritualul” nu poate fi pierdut de fanii lui Hopkins, a cărui apariţie în acest film, deşi pare stranie pentru mulţi, este demnă de numele marelui actor.

Articol scris de Andreea Tănase, subtitrare de Laura Bosnea (masteranzi MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook