14 noiembrie 2016

Festivalul de Film Românesc din China, la prima ediţie

În perioada 14-24 noiembrie 2016, Institutul Cultural Român organizează în China, la Beijing, Shanghai și Xi’an, prima ediție a Festivalului de Film Românesc. Evenimentul are loc în baza protocolului semnat, în 2014, de Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, și include proiecția filmelor „Sieranevada”, regia Cristi Puiu, „Dincolo de calea ferată”, regia Cătălin Mitulescu, „Kyra Kyralina”, regia Dan Pița, „Doar cu buletinul la Paris”, regia Șerban Marinescu și „Carmen”, regia Doru Nițescu, precum și a documentarului „Descoperă România” cu Peter Hurley, realizat de Agenția Națională de Știri Agerpres.

festival_china

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 9 septembrie 2015

Zilele Muzeului Ţăranului 2015

Ca în fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește cu expoziții noi, târg de icoane, muzică și multe filme. Publicul este invitat în perioada 10 – 20 septembrie 2015, la cea de a șasea ediție a Zilelor Muzeului Țăranului. Intrarea este liberă.

Nu ratați, nici în acest an, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, din 11 în 13 septembrie. Descoperiți în târg: prăznicare, sfinți protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Copiii sunt invitați să descopere cum desenau izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, iconarii vechi, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere – întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror drum dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei, dar și o raportare adecvată la canon și tradiție.

În perioada 10 – 17 septembrie 2015, cinefilii sunt așteptați la Retrospectiva Dan Pița, unde vor putea (re)vedea câteva dintre filmele care l-au consacrat pe regizor, de-a lungul anilor: „Concurs”, „Tănase Scatiu”, „Faleze de nisip”, „Pas în doi” etc.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 2 decembrie 2014

Making Waves: New Romanian Cinema 2014

Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center din New York găzduiesc, între 4 şi 8 decembrie 2014, respectiv 5 şi 10 decembrie 2014, cel mai important festival de film românesc din SUA, „una din «comorile anuale» prezentate de Film Society of Lincoln Center,” după cum a fost descris de cotidianul The New York Times. Making Waves: New Romanian Cinema oferă publicului newyorkez o selecţie concentrată şi echilibrată, care evidenţiază tendinţele filmului românesc actual prin highlight-urile anului, dar care, ca de obicei, se întoarce şi în trecut, la filme esenţiale ce trebuie descoperite de publicul american.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 6 mai 2014

Premiile Uniunii Cineaştilor 2014

Luni, 5 mai 2014, la Cinema Studio din București, a avut loc decernarea Premiilor Uniunii Cineaștilor, premii care reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice și de televiziune ale anului 2013. Marele câștigător al serii a fost „Poziția copilului”, filmul lui Călin Peter Netzer, care a luat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor.

UCIN

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 septembrie 2013

Faleze de nisip – la Berlin

Pe data de 19 septembrie 2013, în cadrul programului Cinema-TEK, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă una dintre cele mai curajoase producții realizate înainte de 1989, filmul „Faleze de nisip” (1983), în regia lui Dan Pița. Filmul este proiectat la sediul institutului în limba română, cu subtitrare în limba engleză.

Scenariul filmului este semnat de Bujor Nedelcovici şi are în distribuţie nume mari ale filmului românesc: Victor Rebengiuc, Gheorghe Visu, Carmen Galin, Răzvan Vasilescu, Dorel Vişan, Mircea Anghelescu, Oana Pellea şi alţii. Filmul este evocator pentru perioada sumbră pe care o traversa România în plin cult al personalității ceaușiste. „Faleze de nisip” este un film cu caractere puternice și conflicte psihologice acute, atipic pentru perioada în care este produs, pentru că demască efectele pe care ideea de „om nou” dedicat „eticii socialiste” le-a produs în conştiinţele tuturor. Din acest motiv, filmul a stârnit mânia oficialităților comuniste, care au interzis filmul şi l-au exclus complet din filmografia lui Dan Piţa.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 decembrie 2012

Making Waves – la final

Festivalul cinematografiei româneşti la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, s-a încheiat în seara zilei de 5 decembrie 2012 cu proiecția celui mai titrat film românesc al anului, „După dealuri”, în prezența actrițelor Cristina Flutur și Cosmina Stratan. Sala Walter Reade din cadrul Lincoln Center s-a dovedit neîncăpătoare, iar mulți dintre cei veniți la un bilet în plus nu au putut intra, trebuind să aștepte lansarea americană din februarie 2013. Chiar în ziua închiderii festivalului organizat de Romanian Film Initiative și Film Society of Lincoln Center, cotidianul The New York Times a publicat un interviu cu regizorul filmului, Cristian Mungiu, intitulat „Guiding Stars Who Had Never Acted Before”.

Oana Radu, Corina Şuteu, Ursula Wolcz, Mihai Chirilov şi Florin Mihăilescu (foto de Julie Cunnah)

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii