30 noiembrie 2016

Radu Jude în dialog cu Andrei Gorzo

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, regizorul Radu Jude şi criticul de film Andrei Gorzo intră în culisele filmului „Inimi cicatrizate”. Adaptarea liberă după opera literară a lui M. Blecher îşi preia firul narativ principal din romanul „Inimi cicatrizate”, dar în dialoguri şi în construcţia personajelor sunt evidente trimiterile directe la celelalte romane, „Întâmplări în irealitatea imediată” şi „Vizuina luminată”, la corespondenţa şi la biografia lui Blecher.

invit_3dec2016

Unul dintre elementele adăugate în scenariu, faţă de cărţile din care este inspirat filmul, este propagandă legionară – foarte prezentă în societatea românească din anii 1937–1938, când se desfăşoară acţiunea – care afectează până şi acel spaţiu ieşit din timp care este sanatoriul.

„Inimi cicatrizate” este un film care te face să-ţi pui întrebări despre asamblarea tuturor acestor elemente, despre felul în care a fost gândită imaginea, transformând stilul de o mare sensibilitate şi cu un puternic flux descriptiv al literaturii lui Blecher, care e povestea obiectelor care populează strategic cadrele, cum l-au influenţat pe Radu Jude cei cinci ani de documentare. La finalul unei analize amănunţite pe care o fac filmului, Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr îl numesc „idiosincratic, bogat-intertextual, plin de verva şi de idei consistente despre literatură, cinema şi istorie” şi „filmul unui regizor inovator în cinema-ul românesc”.

„Inimi cicatrizate” a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul „Don Quijote” la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. Radu Jude a câştigat recent trofeul „Silver Astor” pentru cea mai bună regie, la cel mai important festival de film din America Latină, Festival International de Cine de Mar del Plata.

Odată cu lansarea în cinematografe a filmului, Editura Humanitas a publicat o ediţie specială a romanului „Inimi cicatrizate”.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook