22 aprilie 2009

Rachel se mărită

A împărţit laurii pentru “Brokeback Mountain” cu Michelle Williams, Jake Gyllenhaal şi regretatul Heath Ledger, a trăit “infernul” modei lângă Meryl Streep în “Diavolul de îmbracă de la Prada”, a intrat în pielea lui Jane Austen în “Becoming Jane”, s-a aliat cu Steve Carell în misiunea “Get Smart”, iar acum ne surprinde în rolul profund şi impresionant care i-a şi adus nominalizări la Oscar şi la Globul de Aur: Anne Hathaway, acum pe DVD în “Rachel se mărită” (“Rachel Getting Married”), “cel mai bun film al anului” – după cum a scris David Edelstein în New York Magazine.


Oricine a văzut filmele “Philadelphia” şi “Tăcerea mieilor” ştie deja de câtă forţă dramatică este capabil regizorul Jonathan Demme. În “Rachel Getting Married”, Demme redă drama lui Kym (interpretată de Anne Hathaway), o tânără care încearcă, după 9 luni într-un centru de reabilitare pentru dependenţa de alcool, să revină timp de câteva zile la viaţa “normală” pentru a participa la nunta surorii sale, Rachel (interpretată de Rosemarie DeWitt). Înconjuraţi de rude şi prieteni, viitorii însurăţei vor să se asigure că nimic nu le va umbri fericirea în ziua nunţii, iar Kym, fire brutal de sinceră, riscă să fie o prezenţă incomodă pentru propria familie, o alcoolică sociopată al cărei potenţial de scandal ameninţa armonia fericitului eveniment. Pe acest fundal se acumulează certuri, minciuni picante şi chiar pumni soldaţi cu ochi învineţiţi şi, astfel, ceea ce trebuia să fie o întrunire fericită de familie se transformă într-o bombă cu efect imediat.

Aflând că Emma (interpretată de Anisa George), prietena miresei, i-a “furat” rolul domnişoarei de onoare, Kym îşi pune sora să aleagă: ea sau Emma. Şi caştigă, însă discuţiile pe care le iscă aprind fitilul unui război tot mai greu de controlat chiar şi de ea însăşi. Nici familia nu este însă pregătită pentru reconciliere. Tatăl este excesiv de protector şi grijuliu, Rachel prea preocupată de propria viaţă pentru a-şi asculta sora şi atrage toata atenţia când anunţă că e însărcinată, iar mama, acum recăsătorită – deja o străină. Amintirea unei tragedii care a dezbinat familia încă arde mocnit, gata să dezlănţuie oricând un lung cortegiu de reproşuri şi remuşcări: cu ani în urmă, sub imperiul consumului de droguri, Kym a comis un accident în care fratele ei mai mic şi-a pierdut viaţa. Amărăciunea vinovaţiei este încă vie şi dureroasă, iar Kym îi cade pradă la fiecare amintire, mai ales când îşi vede tatăl vizibil afectat de moartea micuţului Ethan. Din familia pe care o formau înainte au ramas doar amintirile şi o sumă de indivizi care se adună, convenţional, la diverse evenimente. Dincolo însă de legăturile de sânge, fiecare îşi consumă în tăcere propriile dureri, refuzând surd să asculte frământările celorlalţi. Vor reuşi oare să redevină o familie?

Nominalizat la Oscar şi la premiul Leul de Aur în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, filmul se lansează pe DVD împreună cu minifilmele despre producţie Din culisele “Rachel se mărită”, “The Wedding Band”, “Pleasantville New York”, un interviu la Centrul Jacob Burns, scene tăiate, trailer-ele filmelor “Nick & Norah’s Infinite Playlist”, “Seven Pounds”, “Cadillac Records” şi alte bonusuri.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook