25 martie 2014

Premiile Gopo 2014

În seara zilei de luni, 24 martie 2014, la Opera Națională București, cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Gopo și-a împărțit trofeele în prezența a peste 800 de invitați și jurnaliști acreditați. Găzduită de Amalia Enache și Radu Iacoban, gala a avut mult umor, momente inedite, dar și multă emoție. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct și în exclusivitate pe TV pe ProCinema.

Regizorii Igor Cobileanski, Dan Chișu, Nae Caranfil, Marian Crișan și Iulia Rugină (nominalizată la categoria Cel mai bun debut), actrițele Ela Ionescu (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar), Luminița Gheorghiu (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal), Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Diana Cavallioti și Ioana Flora (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal), actorii Tudor Aaron Istodor, Paul Ipate, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Adrian Titieni (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), membrii trupei Grimus sau creatorul de modă Alexandru Ciucu sunt doar câţiva dintre invitații ce au pășit pe covorul roșu al Galei Premiilor Gopo, ale căror gazde au fost Amalia Enache și Cabral.

Cu filmul „Poziția copilului”, Călin Peter Netzer și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu). Actorii din film au obținut, pentru perfomanța lor, premiile de interpretare de la categoriile Cea mai bună actriță în rol principal (Luminița Gheorghiu), Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) și Cea mai bună actriță în rol secundar (Ilinca Goia).

Filmul a primit și statuetele categoriilor Sunet (Dana Lucreția Bunescu, Cristian Tarnovețchi și Cristinel Șirli) și Montaj (Dana Lucreția Bunescu).

Nu în ultimul rând, „Poziția copilului” a primit și Premiul Publicului, pentru filmul cu cele mai mari încasări din 2013. În total, filmul laureat anul trecut cu Ursul de Aur a plecat acasă cu 9 statuete Gopo.

Victor Rebengiuc a primit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal cu partitura din „Câinele japonez”. Un premiu a primit și „unul dintre cei mai înzestrați regizori”, Marian Crișan, din partea ProCinema, premiu înmânat de Cristian Tudor Popescu.

Trofeul pentru Cea mai bună imagine i-a revenit directorului de imagine Oleg Mutu, pentru filmul „La limita de jos a cerului”, iar cel pentru Decoruri i-a revenit lui Cristian Niculescu, care a lucrat la „Domestic”.

„Domnișoara Christina” a plecat acasă cu trei premii: Cele mai bune costume (Maria Miu), Cel mai bun machiaj și coafură (Cristina Temelie, Nastasia Mateiu). Premiul pentru Cea mai bună muzică originală a plecat în Marea Britanie, fiind câștigat de Jon Wygens. Radu Aldea, directorul de imagine al filmului „Domnișoara Christina”, a fost distins cu Premiul RSC – Romanian Society of Cinematographers din partea colegilor de breaslă.

„Experimentul București”, în regia lui Tom Wilson, a câștigat Gopo pentru Cel mai bun film documentar. Trofeul i-a fost înmânat regizorului de către Adrian Titieni. La categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar, câștigător a fost filmul „Vibrația”, în regia lui Germain Kanda. Radu Jude a primit cel de-al cincilea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj, pentru „O umbră de nor”. La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către „Amour” (regizat de Michael Haneke). Independența Film și-a adăugat al șaselea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

Premiul pentru Cel mai bun debut a fost câștigat de Igor Cobileanski, cu „La limita de jos a cerului” și premiul Tânără speranță a fost oferit directorului de imagine Tudor Panduru, pentru scurtmetrajul „Brigada neagră”.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga activitate (Nicolae Mărgineanu) și Întreaga carieră (Radu Beligan). Premiile au fost prezentate de Victor Rebengiuc și, respectiv, Marius Manole. Un premiu special i-a fost oferit și proiecționistei Elena Ciocan.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, ArCub – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, CreArT – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Babel Communications și Opera Națională București.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook