14 februarie 2018

Peste 70% din bugetul unei instituţii de cultură este destinat salariilor

Un răspuns oferit de fostul ministru al Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, la o întrebare a senatorului USR Dan Lungu, arată gradul de subfinanțare a lumii artistice din România și din Iași, în particular, în urma creșterilor salariale din luna februarie a anului 2017. Ministerul Culturii a confirmat speculațiile cu privire la bugetele în scădere ale instituțiilor de cultură ieșene și la lipsa premierelor din stagiunea precedentă: măririle salariale, de aproape 50%, ale personalului artistic, sunt suportate din bugetul deja existent al instituțiilor care nu a mai fost suplimentat.

Senatorul Dan Lungu a precizat că trebuie aduse corecții modului în care se oferă subvenții de la Minister către instituțiile de cultură din țară, pentru ca acestea să poată să performeze, nu doar să supraviețuiască.

În răspunsul semnat de Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii și Identității Naționale, precizează:

Pe parcursul anului 2017 au fost transmise către Ministerul Culturii și Identității Naționale adrese de la instituțiile subordonate prin care se comunica insuficiența fondurilor pentru desfășurarea în bune condiții a activităților specifice acestora. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și Opera Națională Română Iași au solicitat pe parcursul anului 2017 fonduri suplimentare la Titlul 20 „Bunuri și servicii”. În urma rectificărilor bugetare, a fost posibilă acoperirea parțială a fondurilor necesare.

Senatorul USR declară:

Creșterea salariilor a fost o gură de aer proaspăt necesar în special tinerilor artiști, care nu au recunoașterea națională sau internațională care să le permită mai multe parteneriate din care să își suplimenteze veniturile. Dar este absolut inadmisibil să crești salariile cu 50% într-o instituție, dar să păstrezi același buget. Sunt situații tragice în instituțiile de cultură din toată țara, unde colaboratorii externi nu mai pot fi plătiți fiindcă nu există finanțare, iar producțiile curente de abia se mai joacă din lipsă de fonduri. Pentru a pune în scenă, fie că e vorba de operă sau de teatru, un spectacol nou, ai nevoie de decor nou, de costume, poate și de actori sau soliști colaboratori. De unde bani pentru așa ceva?

Conform documentului citat, în 2016 ponderea cheltuielilor de personal în total subvenție era de 52%, iar în anul 2017 acest tip de cheltuieli au reprezentat 72% din totalul subvenției. Prin urmare, cheltuielile cu personalul au crescut cu 20%, până la 72% din suma totală primită de la minister; astfel, mai bine de două treimi din buget este destinat exclusiv plății salariilor.

În același răspuns se mai precizează:

Urmare influenței cheltuielilor de personal, suma alocată instituțiilor subordonate Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere și funcționare, precum și cele necesare derulării programelor și proiectelor specifice domeniilor de activitate (expoziții muzeale, premiere teatru, operă etc.) s-a diminuat corespunzător în anul 2017, respectiv 26% din total subvenție față de 42% în anul 2016.

Conform primelor estimări la nivelul Ministerului Culturii, pentru anul 2018 se preconizează bugete similare cu valoarea din 2017 pentru instituțiile de cultură din România. Prin urmare, situația se va perpetua și anul acesta, dacă nu vor interveni modificări de rectificare a alocărilor bugetare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook