25 iulie 2014

Pădurea spânzuraţilor – la Berlin

Institutul Cultural Român din Berlin prezintă în colaborare cu Zeughauskino Berlin pe data de 27 iulie 2014, de la ora 19:00, filmul „Pădurea spânzuraților”, regizat de Liviu Ciulei. Filmul este prezentat în limba română, cu subtitrare în engleză. Prezentarea peliculei la Zeughauskino (cinemateca din Berlin) face parte din programul-cadru „100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial”, iniţiat de către ICR Berlin pentru a marca centenarul acestui epocal eveniment istoric.

Cu acelaşi prilej, Nationalhistorisches Museum (Muzeul Naţional de Istorie din Berlin), în colaborare cu Zeughauskino, organizează în cursul anului 2014 o amplă serie de proiecţii cinematografice provenite din ţările implicate în conflict. Seria, intitulată „Războiul Global. Primul război mondial şi cinematografia”, îşi propune să prezinte, pe lângă filme canonice de război, şi anumite creaţii cinematografice internaţionale mai puţin cunoscute publicului german, cum ar fi producția americană din 1932, „Broken Lullaby”, în regia lui Ernst Lubitsch, sau pelicula „Westfront 1918”, realizată în 1930 de regizorul german Georg Wilhelm Pabst, precum și filmul francez „J’accuse”, regizat de Abel Gance.

Filmul „Pădurea spânzuraţilor”, ecranizarea romanului onomin al lui Liviu Rebreanu – primul roman psihologic din literatura română, este considerat un vârf al cinematografiei româneşti, rezultat al scurtei experienţe regizorale filmice a lui Liviu Ciulei. În anul 1965, filmul a fost selectat la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes, unde regizorul Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru regie.

Tânărul sublocotenent Apostol Bologa (interpretat de Victor Rebengiuc), ofiţer intelectual în armata austroungară, supraveghează execuţia prin spanzurătoare a unui dezertor ceh, Svoboda, judecat şi condamnat de către curtea marţială. Având conştiinţa încărcată de a fi participat la o asemenea execuţie, tânărul refuză să execute ordinele şi dezertează.

Din distribuția filmului fac parte importanți actori ai timpului, precum Victor Rebengiuc, Anna Szeles, Ștefan Ciubotărașu, György Kovács, Gina Patrichi, Costache Antoniu, Marga Barbu, Emil Botta, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Mihai Mereuță, Mariana Mihuț și Silvia Popovici.

Liviu Ciulei a fost un important actor, scenograf, regizor de film şi teatru. Între 1957 şi 1964 a regizat trei filme, care l-au propulsat în rândul regizorilor de calibru: „Erupţia”, „Valurile Dunării” şi „Pădurea spânzuraţilor”. Pentru cel din urmă, Liviu Ciulei a fost distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, în anul 1965.

A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic, în piesa „Încătușarea”, după piesa „Animal Kingdom” scrisă de Philip Barry; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash. În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei „Cum vă place” a lui Shakespeare. A mai montat printre altele „Opera de trei parale” (Bertolt Brecht), „O scrisoare pierdută” (Ion Luca Caragiale), „Azilul de noapte” (Maxim
Gorki), „Leonce și Lena” (Georg Büchner), „Elisabeta I” (Paul Foster).

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând, practic în același timp, marii regizori de tearu David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

Liviu Ciulei a debutat în SUA în 1974, La Arena Stage din Washington. A părăsit România în anul 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în SUA, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City. S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook