22 noiembrie 2018

Origini. Povestea ştiinţifică a creaţiei

Nu există o versiune „autorizată” sau „oficială” a poveștii științifice a creației, dar dacă ar exista, ea ar semănă cu cartea „Origini. Povestea ştiinţifică a creaţiei” de Jim Baggott. Volumul, care ne poartă de la Big Bang la apariția conștiinței umane, a fost publicat recent în colecția de știință a Editurii Humanitas, în traducerea lui Tudor Avram, și este lansat luni, 26 noiembrie, la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.



Publicul este invitat să asiste la dezbaterea a trei dintre domeniile importante ale științei (genetică, paleontologie și fizică) din care provin rezultatele cercetărilor discutate în cartea lui Jim Baggott, într-o dezbatere la care participă dr. Florina Raicu (genetician și antropolog, asistent universitar la Catedra de Genetică Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, cercetător științific la Institutul de Antropologie al Academiei Române), prof. dr. habil. Mihai Emilian Popa (paleontolog, Universitatea din București, Facultatea de Geologie și Geofizică) și dr. Octavian Micu (fizician, cercetător științific gradul I la Institutul de Științe Spațiale, Măgurele). Moderatorul întâlnirii este Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știintă a Editurii Humanitas.

Jim Baggott spune:

Există numeroase versiuni ale poveștii creației. Cartea de față prezintă versiunea conformă cu știința modernă. Ea e rezultatul unui efort care a implicat (și continuă să implice) mii de oameni de știință, care pun laolaltă piesele unui imens puzzle, lansând mereu speculații și ipoteze, testând, dezbătând și revizuind. Acești oameni de știință se străduiesc să se asigure că piesele puzzle-ului sunt fiecare în parte coerente și consistente. Dar pentru ca povestea să fie unitară și inteligibilă, piesele trebuie să se și potrivească între ele, de la scara mare a universului la Homo sapiens, la cele mai mici microorganisme și la particulele elementare din care e alcătuită întreaga substanță materială. E o constrângere puternică.

Universul nostru a apărut cu aproape 14 miliarde de ani în urmă; forțele fundamentale s-au separat, s-au format atomi, galaxii și stele, iar Soarele și planetele din sistemul nostru solar s-au condensat dintr-un nor de reziduuri nucleare. În oceanele Pământului a apărut viața, care, în ciuda câtorva extincții catastrofale, a devenit tot mai complexă și mai diversă. Printre numeroasele ființe care au evoluat, o specie de maimuțe a început să-și pună întrebări legate de lumea din jurul ei.

Care este natura lumii materiale? Cum funcționează ea? Ce e universul și cum s-a format? Ce e viața? De unde venim și cum am evoluat? Cum și de ce gândim? Ce înseamnă să fii om? Cum ajungem să cunoaștem? Aceste întrebări și multe altele care decurg logic din ele sunt marile întrebări ale existenței umane. Ele sunt întrebările pe care ni le-am pus de când am început să gândim rațional.

Jim Baggott a fost distins cu Medalia Marlow a Societății Regale de Chimie și cu Premiul Glaxo al Asociației Britanice a Autorilor de Știință și este unul dintre invitații seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim”, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte între 23-27 februarie 2019 la Ateneul Român.

„Origini. Povestea științifică a creației” este al doilea volum al său publicat în colecția de știință a Editurii Humanitas, după „Higgs. Inventarea și descoperirea „particulei lui Dumnezeu””, în traducerea lui Irinel Caprini.

În colecția de știință au mai fost publicate recent volumele „Matematica zeilor și algoritmii oamenilor” de Paolo Zellini, în traducerea lui Liviu Ornea, și „Cunoașterea. Cum poate fi reclădită civilizația după un cataclism” de Lewis Dartnell, lucrare tradusă de Iulia Arsintescu.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook