30 iunie 2015

Orient Express

În 2, 3 și 4 iulie 2015, de la ora 21:00, la Torino (Via San Pietro in Vincoli, 28) au loc primele reprezentaţii ale spectacolului „Orient Express” de Matei Vișniec. Distribuţia este alcătuită din Francesco Gargiulo, Alessandro Lussiana, Anna Montalenti, Stefano Moretti și Giulia Valenti. Regia este semnată de Luca Busnengo, cu Mădălina Năstase ca asistent regie. De scenografie și lumini s-a ocupat Eleonora Diana, iar de costume – Valentina Menegatti.

Orient Express

Spectacolul „Occident Express” este punerea în scenă a volumului omonim de Matei Vișniec. Este o piesă de teatru care prezintă istoria unui popor care încearcă să-și uite propriul trecut pentru a aspira la Occidentul mitic, raportându-se, însă, constant la locul de origine. Este o pendulare între Occident şi Orient, între Est şi Vest, între acasă şi departe, o poveste despre oameni obişnuiţi. Vișniec preia universul imaginarul din Orient Express, trenul emblemă a luxului occidental, efectuând o inversare a rutei: fluxul migrator de vieți care se îndreaptă, de data aceasta către cele mai apropiate epicentre ale modelului american și anume Europa Occidentală. Textul este fragmentat în patru tablouri, urmărindu-se fiecare poveste prin fereastra unui tren, ca și când, pe geam, putem vedea doar ceea ce se află în interiorul marginilor acestuia, reușind astfel să asistăm la un singur moment, un moment special din viețile trăite de personajele lui Vișniec.

Trenul aleargă, se oprește în stație și repornește. Bagajul se mărește încărcându-se cu sentimente, mirosuri, certuri, cu poezia și aatmosfera unui trecut ce dispare. Textul lui Matei Vișniec, chiar dacă este scris într-o manieră modernă, are puterea și farmecul marilor opere clasice regăsind universalitatea, forța poetică și originalitatea.

O avanpremieră a spectacolului a avut loc, în prezența scriitorului Matei Vișniec, la Standul României în cadrul programului participării României la Salonul Internațional de Carte de la Torino 2015.

Spectacolul este realizat cu susținerea Compagnia di San Paolo în cadrul proiectului Scene allo sBando.

Proiectul este realizat în colaborare cu Institutul Român de Cultura și Cercetare Umanistică de la Veneția, Acti Teatri Indipendenti, Asociația Bucovina din Torino, Universitatea de Studii din Torino – Departamentul de Limbă și Literatură Român și cu patronajul Primăriei din Torino și al Circoscrizione 7.

Matei Vișniec s-a născut la 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în Bucovina. Foarte repede descoperă în literatură un spaţiu de libertate. Citeşte cu aviditate Kafka, Dostoievski, Camus, Poe, Lautremont. Îi plac suprarealiştii, dadaiştii, povestirile fantastice, teatrul absurdului şi al grotescului, poezia onirică şi chiar teatrul realist anglo-saxon, pe scurt, îi place totul cu excepţia realismului socialist. Studiază filozofia la Bucureşti şi devine foarte activ în sânul generaţiei ‘80, fiind membru fondator al Cenaclului de luni. Crede în rezistenţa culturală şi în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Crede mai cu seamă că teatrul şi poezia pot denunţa manipularea omului precum şi spălarea creierelor prin discursurile ideologice. Înainte de 1987 se afirma în România prin poezia sa epurată, lucidă, scrisă cu acid. Începând din 1977 scrie piese de teatru care circulă masiv în mediul literar, dar care sunt interzise pe scenele profesioniste. În septembrie 1987 părăseşte România, ajunge în Franţa unde cere azil politic și începe să scrie în limba franceză şi lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. Devine cetăţean francez în 1993. Piesele sale scrise în franceză sunt editate de Actes Sud-Papires, L’Harmattan, Lansman, Crater, Espace d’un Instant. Numele său figurează pe afişele teatrale în peste 30 de ţări: România, Republica Moldova, Franța, Germania, Italia, Belgia, Luxemburg, Olanda, Elveția, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Finlanda, Grecia, Turcia, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croatia, Ucraina, Canada, Statele Unite, Argentina, Brazilia, Bolivia, Japonia, Maroc, Iran, Liban…

Spectacole și participări la mari festivaluri internaționale de teatru: Festivalul de la Avignon, Bienala de teatru de la Bonn, Festivalul de teatru de la Edinburg, Festivalul FAJDR de la Teheran, Festivalul de teatru de la Sibiu etc.

A fost invitat pentru intervenții și conferințe pe tema rezistenței culturale și a literaturii ca spațiu de libertate în numeroase orașe din Franța, dar și în Italia (Universitatea din Padova, Universitatea din Bolognia, Institutul Cultural Francez de la Roma), Statele Unite (Universitatea Phoenix din Arizona, Festivalul “Playing French” de la Chicago), Maroc (Centrul Cultural Francez de la Tetouan), Iran (Universitatea liberă de la Teheran), Japonia (Teatrul Kaze din Tokyo), Cehia (Centrul Cultural Român de la Praga), Marea Britanie (Festivalul de teatru de la Brighton), Germania (Teatrul Hans Otto de la Potsdam), Luxemburg (Fabriktheater) etc.

Piesele lui Matei Vișniec sunt traduse în peste 25 de limbi. Unele au fost montate în teatre importante din Europa: Teatrul Rond Point des Champs Elysées la Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Teatrul Piccolo din Milano, Teatrul Regal din Stokholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul Național din Istanbul, Teatrul Maxim Gorki din Berlin, Teatro Stabile din Catania (Sicilia) etc. În jur de 30 de piese scrise în franceză sunt publicate de editurile franceze Actes Sud – Papiers, L’Harmattan, Lansman, Crater, Espace d’un Instant, L’œil du Prince.

În 2009, Matei Vişniec a fost distins cu Premiul European al Autorilor şi Compozitorilor din Franţa (SACD).

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook