11 decembrie 2012

O întâlnire cu scriitorul Mihai Măniuţiu

Cu siguranţă, multă lume îl cunoaşte pe Mihai Măniuţiu ca regizor – piesele sale au fost montate şi au circulat în România şi mult în afara ei, li s-au dedicat studii, au primit premii dintre cele mai prestigioase. Poate mai puţini îl cunosc însă în ipostaza de scriitor – şi nu ne referim aici la cărţile dedicate teatrului, cât la cele 11 volume de literatură şi eseistică publicate până acum. Miercuri, 12 decembrie 2012, de la ora 18:00, Cărtureşti Cluj organizează în ceainărie o întâlnire cu scriitorul Mihai Măniuţiu într-o întâlnire moderată de Ion Bogdan Lefter, care o are ca invitat special pe Ada Milea.



Regizor, scriitor şi eseist, Mihai Măniuţiu s-a născut la 30 octombrie 1954 la Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ din Bucureşti, în 1978. De atunci, este regizor al Teatrului Naţional din Cluj, iar din 2010 directorul general al acestei instituţii. A montat piese în teatre importante din România şi din străinătate (Belgia, Marea Britanie, SUA), creaţiile sale primind numeroase premii naţionale şi internaţionale, la categoriile Cea mai bună regie, Originalitate şi Cel Mai Bun Spectacol al Anului. A pus în scenă peste 100 de spectacole, multe dintre ele bazate pe scenarii proprii, şi a scris peste o duzină de cărţi, cu subiecte care variază de la tratarea eseurilor lui Shakespeare până la arta actorului. Pe lângă toate acestea, Mihai Măniuţiu este profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi la alte universităţi prestigioase, cum ar fi Universitatea California Irvine, din SUA.

Nu doar spectacolele lui Mihai Măniuţiu au fost bine primite, ci şi cărţile sale, care au adunat recenzii pozitive din partea criticilor: „Mihai Măniuţiu simte enorm şi vede monstruos” (Carmelia Leonte despre „Memoriile hingherului”), „Miezul prozei sale este însăşi îndoiala, indecizia, amestecul de bufonadă funebră şi cruzime enigmatică, iar stilul sec, rece, tăios, uneori sarcastic al fulguraţiilor lui narative sporeşte anxietatea lecturii” (Dan C. Mihăilescu despre „Memoriile hingherului”), „Urmărit de himere, Mihai Măniuţiu este un fiu spiritual al lui Don Quijote” (Ion Vartic despre „Opiniile unui călător nedemn de încredere”).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook