28 august 2013

Niki Ardelean, colonel în rezervă – la Berlin

Pe data de 29 august 2013, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă la sediul său filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie. Scenariul filmului este semnat de Cristi Puiu și de Răzvan Rădulescu. Din distribuţie fac parte nume mari ale filmului românesc: Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Cuplul Rebengiuc-Vasilescu se află în prim plan şi are pe toată durata peliculei o prestanţă deosebită.

Filmul este prezentat cu subtitrare în limba engleză.

„Niki Ardelean, colonel în rezervă“ este un film dinamic, cu un conflict psihologic puternic. Colonelul pensionar Niki Ardelean își pierde fiul într-un accident tragic și este pe cale să își piardă și fiica, care urmează să emigreze împreună cu soțul ei în America. Spre deosebire de conservatorul Niki, ataşat valorilor tradiţionale, cuscrul său Flo este receptiv la cultura vestică, întruchipând omul nou al tranziţiei. Figura sa autoritară și influența pe care acesta o exercită asupra tuturor membrilor familiei sale îi confiscă treptat lui Niki drepturile și autoritatea paternă pe care obișnuia să le dețină. Filmul urmărește povestea deposedării treptate a lui Niki. În contextul zbuciumat al unei societăți de tranziție, în care valorile morale și ritualurile își pierd substanța și caracterul lor normativ, micul sistem de referință al lui Niki este tulburat până la prăbușire. Filmul urmărește cu multă abilitate acumularea de tensiune ce duce la izbucnirea finală, care are loc în ziua naţională a armatei.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj („Duminică la ora 6” şi „Reconstituirea”), Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicția de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză. În 1998 obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus paradis. În 2003, filmul său „Niki Ardelean, colonel în rezervă” este selecţionat la categoria Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes și primit cu entuziasm de publicul internațional.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook