11 martie 2015

Mircea Cărtărescu la Târgul de Carte de la Leipzig

În cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, Institutul Cultural Român de la Berlin organizează, pe 12 martie 2015, o lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu, câştigător al Premiului Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

Această prestigioasă recunoaştere literară din spaţiul german a fost atribuită scriitorului român de către un juriu internaţional, pentru trilogia „Orbitor”, a cărei ultimă parte a apărut în limba germană în anul 2014, la editura Zsolnay, în traducerea lui Ferdinand Leopold. Premiul este înmânat autorului într-un cadru festiv, pe 11 martie 2015, în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig.

Tradiţionalul Laudatio la adresa laureatului este susţinut de către scriitorul Uwe Tellkamp, câştigător el însuşi al Premiului German al Cărţii (Deutscher Buchpreis) în anul 2008.

Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu pentru „caracterul universal al trilogiei sale”, cât şi pentru faptul că aceasta reprezintă „una din cele mai excesive opere ale literaturii mondiale”, în „romanul său universal atingând multe lumi ale ştiinţei şi limbii, cu elemente de metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic”.

Lectura prestigiosului scriitor român se desfăşoară sub titlul „Orbitor – Revoluţia statuilor” şi are loc în data de 12 martie 2015, în intervalul orar 12:00 – 13:00, în cadrul forumului Ost – Sud-Ost (Hala 4, Standul E505). Moderator al întâlnirii cu publicul german este scriitorul şi traducătorul german de origine română Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin.

Mircea Cărtărescu a debutat cu poezii în România Literară și la Cenaclul de Luni, în anul 1978, şi în volum în antologia „Aer cu diamante”. A debutat în volumul individual „Faruri, vitrine, fotografii”, la editura Cartea Românească, în anul 1980. A continuat să scrie versuri, a publicat mai multe volume, între care se remarcă „Poeme de amor sau Totul”. Este un prozator şi romancier care practică speciile literaturii fantastice. Cel mai recent mare proiect editorial al său, trilogia „Orbitor”, este conceput în forma unui fluture şi conţine trei volume, „Aripa stângă”, „Corpul” şi „Aripa dreaptă”, ultimul fiind editat în luna iulie 2007. Operele sale au fost traduse în limbile germană engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară etc. În anul 2014 a fost încheiată publicarea în limba germană a trilogiei „Orbitor”, prin apariţia, la editura Paul Zsolnay, a ultimului volum al acesteia. Ulterior, în luna noiembrie 2014, cu concursul ICR Berlin, a fost organizat un turneu al autorului în spaţiul german, turneu care s-a bucurat de un succes deosebit la public.

Ernest Wichner este scriitor, traducător, critic literar şi editor. Între 1973 şi 1974 a studiat germanistica la Timişoara. Şi-a întrerupt studiile în 1975, când a emigrat în RFG. În Berlinul de Vest şi-a continuat studiile de germanistică şi politologie la Freie Universität Berlin. Între 1988 şi 2002 a fost angajat, apoi director adjunct al Literaturhaus (Casa Literaturii) din Berlin, iar din 2003 este directorul acestei instituţii. A tradus în limba germană numeroşi autori români, între care Ana Blandiana, Daniel Bănulescu, Max Blecher, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Ion Mureşan, Norman Manea, Gellu Naum, Cristian Popescu, Dumitru Țepeneag şi Varujan Vosganian. A publicat poezie, proză şi eseistică, a editat şi coordonat numeroase antologii. Dintre ultimele sale volume publicate amintim „Neuschnee und Ovomaltine” (2010) și „bin ganz wie aufgesperrt” (2010).

Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană (Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung) este acordat începând din anul 1994 de către Landul Saxonia, Asociaţia Bursieră a Librarilor Germani şi Târgul de la Leipzig. În trecut, acest premiu a fost câştigat de către scriitori precum Pankaj Mishra (India) sau istorici precum Ian Kershaw (Marea Britanie) sau Timothy Snyder (SUA). Premiul este acordat anual de către un juriu german, format din reprezentanţii forurilor menţionate.

Târgul internaţional de Carte de la Leipzig, organizat anual în luna martie, reprezintă o manifestare de tradiţie şi prestigiu, fiind în prezent unul dintre cele mai mari târguri de gen, la nivel mondial, după cele de la Paris, Frankfurt şi Goteborg. Originile Târgului de Carte de la Leipzig ajung până în secolul XVII, acesta fiind surclasat abia după 1945 de către Târgul din Frankfurt, ca târg de specialitate. Anual, în centrul atenţiei se află literatura naţională a câte unei ţări, invitatul special din 2015 fiind Israel – în semn de omagiere a 50 de ani de relaţii diplomatice germano-israeliene. România a fost prezentă în calitate de invitat special la Târgul de Carte de la Leipzig în anul 1998.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook