5 mai 2010

Mesagerii ploii

Mesagerii ploiiJoi, 6 mai 2010, de la ora 18:00, Humanitas Fiction organizează în „Mansarda cu vedere spre carte Humanitas” de la Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti) lansarea romanului „Mesagerii ploii” de Ismail Kadare, apărut în colecţia Raftul Denisei, în traducerea lui Marius Dobrescu. Vor vorbi Denisa Comanescu, director editorial Humanitas Fiction, Marius Dobrescu, Cezar Paul-Badescu, Luan Topciu şi Vlad Zografi.

Tradus în zeci de limbi, Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. De mai multe ori nominalizat la Premiul Nobel, deţinător a numeroase premii şi distincţii literare, Ismail Kadare este recompensat în 2005 cu prestigiosul Internaţional Man Booker Prize.

Apărut în 1970 într-o versiune cenzurată, romanul „Mesagerii ploii” vede lumina tiparului în variantă definitivă în 1994.

În Albania secolului al XV-lea, războiul este iminent. Locuitorii cetăţii de scaun şi-au ales soarta. Nu au primit pacea otomană, pe care solia sultanului le-o promitea în schimbul abjurării, iar acum aşteaptă riposta neîntârziată a imperiului. În primăvara care soseşte, imensa armată turcă înaintează lent, dar de neoprit, spre fortăreaţă. Capitularea, se pare, nu e decât o chestiune de timp. Dar acest timp, infim în durata istoriei, este nesfârşit pentru cei prinşi în încleştarea în care se înfrunta două lumi. Stelele consultate de astrolog rămân tăcute. Imamii prevestesc victoria, iar poetul orb plânge în versuri prăpădul. Unde e adevărul? Ce să scrie cronicarul oştirii? Un lucru e sigur: indiferent de care parte se va înclina balanţa în săptămânile, apoi lunile de asediu, cadenţate de bubuitul înnebunitor al tobelor, şi eroii, şi laşii vor avea aceeaşi soartă.

În cronica apărută în Le Monde se apreciază că este „un roman-cronică de un realism perfect şi nemilos, tensionat, transformat în mit de bogăţia simbolurilor şi amintindu-ne astfel de Troia.”

Iar în The London Review of Books romanul este descris ca „o parabolă cutremurătoare despre nebunia şi ororile războiului, din care nimeni nu iese învingător.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook