21 aprilie 2021

Marius Manole și Radu Afrim încheie seria celor 100 de episoade din „Hektomeron”

Unul dintre cei mai titrați actori români ai ultimilor ani, Marius Manole joacă pentru prima oară pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, într-un performance inedit în regia lui Radu Afrim. Cu acest one-man show, cei doi închid seria celor 100 de episoade din „Hektomeron”, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume. Evenimentul se desfășoară sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30 și poate fi urmărit online, gratuit.

foto: Alex Gâlmeanu


Pornind de la „Decameronul” scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, „Hektomeron” a prezentat cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care „Decameronul” a fost scris.

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, spune:

„Hektomeron” a debutat la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și a fost urmărit online de mai bine de o jumătate de milion de spectatori din 147 de țări. În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul dedicat proiectului s-a transmis în regim de live streaming din Sala „I.D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova câte o poveste din cele 100 ale „Decameronului” lui Boccaccio, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită. 100 de regizori din 100 de țări au fost implicați în acest proiect grandios, unic în lume.

Cu toții ne întrebăm poate care este cea mai bună definiție pentru această formă de artă, în astfel de timpuri, în vremuri care sunt atât de stranii, încât unii cred există alte priorități ale societății. Și totuși, trebuie să amintim mereu tuturor și nouă înșine că teatrul nu este un capriciu, ci o nevoie absolută a ființei umane. De ce? Pentru că ne aduce împreună. Așadar, prin Boccaccio, prin această minunată companie de actori români, prin implicarea atâtor artiști din atât de multe țări din toată lumea, putem să fim cu toții împreună, să visăm împreună: acesta este mesajul pe care teatrul ar trebui să-l transmită. Așa că fiți pregătiți, conectați-vă și începeți să sărbătoriți, uitându-vă la „Hektomeron”, comuniunea prin teatru!

Marius Manole și Radu Afrim sunt artiștii români care încheie, așadar, seria celor 100 de episoade din „Hektomeron”, cei doi pregătind episodul cu numărul 100: ziua 10, poevestea 10, din „Decameronul” lui Boccaccio.

Cristina Rusiecki consemnează în „Țesuturile fragilității”, Ed. Tracus, 2012, 2016 (versiunea în limba engleză):

Universul său scenic e totdeauna recognoscibil. Spaţiul imaginat de el, cu fine alunecări în afara realului, de fapt «cu un supliment de realitate», cum îi place artistului să spună în interviuri, e inconfundabil. Comicul său uşor grotesc, cel mai adesea unul al retardului, cu infuzii de aburi suprarealişti, se vede dublat tot timpul de vulnerabilitatea neexprimată, dureroasă a (anti)eroilor. Jucăuş – alăturând inocenţa – în amestec neprecizat –, cu derizoriul, teatrul său garantează evadarea din cotidian. Cele două trăsături se mulează perfect pe sensibilitatea publicului de acum. Ca şi faptul că regizorul montează – un credo asumat şi repetat –, numai texte din dramaturgia de azi. Universul lui recompune, în notă relaxată, un corpus al temelor şi tonurilor recente, al modurilor de reprezentare a lumii în arta contemporană. Radu Afrim oferă date despre zeitgeist-ul european cu abrupte infiltraţii româneşti.

Ultimele episoade din „Hektomeron” sunt transmise online, după următorul program:

  • Miercuri, 21 aprilie 2021, ora 18:00 – Episodul 97 – Regizor: Igor Annaklychev/Turkmenistan – Actor: Cătălin Mihai Miculeasa
  • Joi, 22 aprilie 2021, ora 17:00 – Episodul 98 – Regizor: Benny Lim/Singapore – Actor: Iulia Colan
  • Vineri, 23 aprilie 2021, ora 21:30 – Episodul 99 – Regizor: Clau Espinola/Paraguay – Actor: Iulia Lazăr
  • Sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30 – Episodul 100 – Regizor: Radu Afrim – Actor: Marius Manole

foto: Cristian Floriganță
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook