13 septembrie 2013

Marele maestru

„Marele maestru” („Yi dai zong shi” / „The Grandmaster”), filmul de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai și care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit și antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe 13 septembrie 2013. Rolul principal este jucat de Tony Leung (cunoscut din filme precum „In the Mood for Love”, „2046”, „Hero”, „Infernal Affairs”), actorul favorit al regizorului chinez Wong Kar Wai (care a regizat şi „In the Mood for Love”, „2046”, „My Blueberry Nights”, „Happy Together”). „Marele maestru” a fost proiectat anul acesta în deschiderea celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.



Regizorului Wong Kar Wai i-au fost necesari șase ani de pregătire şi trei ani de filmare şi post-producţie. Este un film fără precedent despre epoca de aur a artelor marţiale chinezeşti din perioada tumultoasă a Republicii, imediat după căderea ultimei dinastii imperiale din China.

Tony Leung, Zhang Ziyi și Chang Chen, actorii principali, s-au antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului Yuen Wo Ping (care a lucrat şi pentru „Matrix”, „Kill Bill”, „Crouching Tiger, Hidden Dragon”). Actorul principal, Tony Leung, a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, chiar şi în particular.

Ideea acestui film i-a venit regizorului încă din 1996, când filma „Happy Together” (premiul pentru regie la Cannes, în 1997), în Argentina. În timp ce trecea pe lângă un chioşc de presă, Kar Wai observă o revistă avîndu-l pe copertă pe Bruce Lee. Cineastul este surprins să descopere că, la 20 de ani de la moartea sa, Bruce Lee rămâne încă o figură emblematică în întreaga lume.

“Când eram mic am văzut filmele lui Bruce Lee”, spune Wong. “Și le-am iubit”. Acesta a fost momentul în care am avut prima oară ideea de a-i dedica un film lui Bruce Lee.

Wong Kar Wai se informează cu tenacitate în direcţia istoriei artelor marţiale chinezeşti, pornind de la povestea lui Bruce Lee. În scurt timp, căutările îl duc la antrenorul acestuia, Ip Man, mare maestru kung fu din China Continentală. În anii ’50, acesta ajunge la Hong Kong, alungat de victoria comuniștilor lui Mao Zedong. Pentru a-şi câştiga existenţa, Ip Man îşi deschide o şcoală de wing chun (o ramură a kung fu), unde îl va avea ca elev pe Bruce Lee. Mai multe şcoli de karate se vor deschide în cartierele din Hong Kong în această perioadă, iar concurenţa va deveni acerbă. Inițial, regizorul a vrut să spună povestea unui maestru și a unui cartier. Dar, documentându-se asupra acestui subiect, și-a dat seama că un cartier întruchipează istoria unei întregi epoci. Apoi a înțeles că lumea pe care voia să o evoce în filmul său era cea a artelor marțiale din timpul Republicii (1911-1949) – vârsta de aur a kung fu-ului chinez – care este plină de rivalități, tragedii și mistere ezoterice.

Se implică într-o cercetare asiduă, colectează fotografii de arhivă, cărți și documente diverse, decupează articole de ziar și umple carnete de notițe. Pleacă într-o călătorie de trei ani, care poate fi descoperită în documentarul „The Road to the Grandmaster”, filmat în China şi lansat pe internet chiar înainte de premiera The Grandmaster. Călătoria aceasta îl va purta prin nouă orașe din China și Taiwan, însoțit de maestrul de wushu Wu Bin, antrenorul lui Jet Li, cel mai mare star de arte marțiale de după Bruce Lee.

Wong Kar Wai este fascinat de faptul că mulți maeștri de kung fu din Hong Kong proveneau din nordul Chinei, în special din nord-est, regiunea ocupată de japonezi, unde aceștia au fondat în 1930 statul marionetă Manciuria. Înainte ca numeroasele revolte să-i oblige să plece în exil în Hong Kong, cei mai mulți dintre acești maeștri au fost implicați în lupte wushu cu omologii lor din sud.

În timpul călătoriei sale, regizorul întâlneşte mai mulți mari maeștri în arte marțiale, care îi vorbesc nu numai de filozofia și arta lor, dar, de asemenea, îi încredinţează multe secrete și anecdote nepublicate, specifice domeniului lor. Wong Kar Wai îşi dă seama că i s-a încredințat un patrimoniu cultural extrem de prețios, care ar putea cădea în uitare. Decide să aducă un omagiu acestei comori naționale, referindu-se în special la școlile de Wing Chun, Ba Gua, Xing Yi şi Ba Ji. „Marele maestru” este un film spectaculos și profund realist.

Wong Kar Wai îşi prezintă astfel filmul:

Unii încearcă să recupereze ceea ce li se cuvine. Alții vor să afle ce se ascunde în spatele unor evenimente misterioase. Iar alții aprind focuri sau se folosesc de lanterne pentru a lumina calea de urmat.
Kung-fu: între orizontală și verticală, dezonoare și glorie.
O epocă: între înălțare și cădere, exil și reîntoarcere.
Calea de urmat a Maestrului: identitate, cunoaștere și acțiune.

China anului 1936. Ip Man (interpretat de Tony Leung), legendarul maestru de wing chun (unul din multitudinea de stiluri de kung-fu) și viitorul mentor al lui Bruce Lee, duce o viață prosperă în Foshan, China, unde își împarte timpul între familia sa și artele marțiale. Este momentul în care marele maestru Gong Baosen, șeful Comunității de Arte Marțiale din China, își caută un succesor. Pentru ceremonia de rămas bun, el merge la Foshan, cu fiica sa, Er Gong (Zhang Ziyi), și ea maestru în arte marţiale, singura care cunoaște figura mortală “64 de mâini”.

În timpul ceremoniei, Ip Man se confruntă cu marii maeștri din Sud și o cunoaște pe Gong Er, pe care o vede drept egalul său. Foarte curând, admirația lasă loc dorinței și apare o poveste de dragoste imposibilă. La scurt timp, Marele Maestru Gong Baosen este asasinat de unul dintre discipolii săi.

Apoi, între 1937 și 1945, ocupația japoneză aruncă țara în haos. Divizări și comploturi se nasc atunci între diferite școli de arte marţiale, împingându-I pe Ip Man să ia calea exilului. Ajuns la Hong Kong, îşi deschide o şcoală de kung fu (mai precis stilul wing chung, la care ulterior se va înscrie şi Bruce Lee), pentru a-şi putea câştiga existenţa. Exemplul lui este urmat de mulţi chinezi maeştri în artele marţiale, astfel că luptele de pe continent se mută acum aici. De unde, apoi, se vor răspândi în întreaga lume.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Marele maestru"

  1. Pingback: The Grandmaster

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook