9 martie 2011

Lupta din Los Angeles: 69 de ani mai târziu, încă nicio explicaţie

Lupta din Los Angeles rămâne unul dintre cele mai ciudate evenimente din Al Doilea Război Mondial și constituie un mister până în ziua de azi. Evenimentul a avut loc în timpul nopții dintre 24 și 25 februarie 1942. Niciodată explicate clar, aceste evenimente rămân învăluite în taină și cauza unor speculații intense.

Începând imediat după ora 2 pe data de 25 februarie, și în timpul nopții, obiecte neidentificate au fost zărite deasupra Los Angeles-ului, iar amenințarea a fost atât de neobișnuită încât au răsunat sirenele semnalând atacul aerian și s-a ordonat o întrerupere totală de curent. La ora 3:16, al 37-lea detașament de artilerie de coastă a început să tragă cu proiectile antiaeriene de 12,8 pfunzi în obiecte – mai mult de 1400 de proiectile au fost lansate în următoarele 58 de minute în timp ce obiectele se mutau către sud, dinspre Santa Monica înspre Long Beach.

”Primul gând a fost că acestea au fost bombardiere japoneze care au venit să atace Statele Unite”, spune expertul în OZN-uri Bill Bimes, editorul revistei UFO. ”Dar nu a fost așa. Zburau la o altitudine prea mare. Iar lucrul cel mai șocant a fost că nici măcar un proiectil al artileriei nu a putut lovi aparatele de zbor – din sutele de proiectile care au fost lansate. Oamenii care se aflau afară în noaptea respectivă au jurat că aparatele de zbor nu au fost nici avioane, nici baloane – au fost OZN-uri. Au plutit, au planat. Și până în ziua de azi, nimeni nu poate explica ce au fost acele aparate de zbor, de ce proiectilele noastre antiaeriene nu au putut să le lovească – e un mister încă neelucidat.”

Descrieri ale OZN-urilor au variat foarte mult. Generalul George C. Marshall, în primul său memo trimis președintelui Franklin Delano Roosevelt în legătură cu evenimentul, a scris că ”avioanele neindentificate… [s-au deplasat cu viteze variind de la] ‘foarte încet’ până la 200 mph și la altitudini de la 9000 la 18.000 de feet.” Numărul navelor raportate de către observatori a variat între 9, 15 și 25.

Inițial, oficialitățile au dat o explicație foarte vagă. Conform Los Angeles Times (26 februarie 1942), secretarul flotei militare, Frank Knox, a numit evenimentul ”alarmă falsă„ din cauza ”tensiunii existente”, dar când această explicație nu a putut mulțumi presa și publicul, Armata a dat ca răspuns definitiv faptul că aparatele de zbor și lupta au fost reale, iar următoarea zi, Ministrul de Război Henry L. Stimson a confirmat această declarație. Reprezentatul SUA din Santa Monica, Leland Ford, a fost citat în Times pe data de 27 februarie solicitând o investigație a Congresului cu privire la acest incident, dar aceasta nu s-a concretizat. În anii ce au urmat, s-au dat diverse explicații – de la avioane japoneze la aparate de zbor germane lansate din baze secrete în Mexic sau aparate de zbor neidentificate sau aerostate sau felinare sau baloane de observație.

Cu toate acestea, se mai pretinde că generalul Marshall a raportat că Armata a recuperat un aparat de zbor de pe coasta Californiei care a indicat faptul că „avioanele misterioase nu sunt pământene și conform servicilor secrete de informații, acestea sunt cel mai probabil de origine interplanetară.”

Ce a fost acest eveniment – doar o reperare? Sau e posibil să fi fost altceva – o misiune de recunoaștere preliminară, o cercetare pentru o viitoare invazie? De ani de zile au fost documentate reperări de OZN-uri în toată lumea, ca cea din Los Angeles din 1942, dar în filmul celor de la Columbia Pictures, „Battle: Los Angeles”, ceea ce odată erau doar reperări, devin o realitate înfricoșătoare în momentul în care Pământul este atacat de forțe necunoscute. În timp ce oamenii de peste tot observă cum marile orașe ale lumii se năruiesc, Los Angeles devine una dintre ultimele locuri de opoziție ale umanității într-o luptă la care nimeni nu se aștepta. Depinde de un sergent de stat major al marinei (interpretat de Aaron Eckhart) și noului său pluton să creeze o linie de frontieră în confruntarea cu un dușman diferit de tot ceea ce cunoșteau până în acel moment. Filmul este regizat de Jonathan Liebesman, scris de Chris Bertolini, și produs de Neal H. Moritz și Ori Marmur. Filmul este lansat în Statele Unite pe 11 martie 2011.

Articol de Izabella Feher (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook