14 februarie 2013

Lenea

De curând, a apărut la Editura Autograf MJM, în Colecţia science fiction, romanul „Lenea” de Victor Martin.



Editorul Jean Băileşteanu spune:

În acest roman, scriitorul Victor Martin ne prezintă un alt Pământ, un Pământ unde o lege a inactivității stă să capteze toată atenția și să răstoarne scara de valori cunoscută pe Pământul știut de personajele principale, unde munca, până la urmă, a produs o societate de canibali, la propriu, nu vorbind metaforic. La mai multe milioane de ani lumină distanță, pe un Pământ unde lenea se instaurează prin lege, iar cei ce muncesc sunt în ilegalitate și vânați de forțele de luptă împotriva celor ce muncesc, precum și pe planeta Lila, unde turismul e un mod de existență, viața se desfășoară mai mult în imaginație. Asociații și societăți de scriitori, puternic înarmate, își impun ideile prin forță. Mentalul tuturor e impregnat în șabloane socio-politice, mici eseuri pe cortexuri cerebrale, naturale sau artificiale, lovite de automatisme ale inactivității și dorinței de a nu face nimic, până la dorința de a nu mai face nimic bun.

Lenea formează o societate livrescă, până la paroxism, până la scrisul în somn. „Scriitorii au discuții virtuale, în forul lor interior; cititorii au discuții în forul exterior al scriitorilor”, „Cel mai deștept este scriitorul, societatea fiind ceva inefabil, greu de cuantificat”, spune autorul.

Până la urmă, dacă nu o aventură a spiritului, ce altceva poate fi science fiction-ul? Prin această aventură, autorul ne demonstrează că putem lăsa lenea la o parte și mai putem citi încă o carte.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook