29 octombrie 2009

Lady Robinson Bar (Insula femeilor)

La Biblioteca Citatepedia s-a adăugat, prin amabilitatea autorului, scenariul de teatru „Lady Robinson Bar (Insula femeilor)” de Valeriu Butulescu, o comedie modernă, plină de umor inteligent, care a obţinut Premiul I la Festivalul Comediei Româneşti – festCO 2009. După recunoaşterea din partea oamenilor de specialitate, există toate premisele ca o punere în scenă să se bucure de mare succes. Chiar şi simpla lectură a scenariului este o încântare.

Scenariul a fost publicat recent în volumul „Insula femeilor”, apărut la Editura Măiastra. Mai multe informaţii despre piesă şi premiu am publicat în interviul acordat de Valeriu Butulescu în mai 2009, interviu inclus şi în volum.

Mircea Ghiţulescu a scris în „Concurs de comedii”, apărut în Convorbiri literare din 9 mai 2009:

Piesa lui Valeriu Butulescu (Lady Robinson Bar sau Insula femeilor) a avut unanimitate de voturi pentru că este scrisă în ritm rapid, contracronometru, cu efecte de replică instantanee, dure, inteligente. Tipurile sînt alese pe sprânceană şi pot oferi situaţii comice savuroase. Sunt patru naufragiate pe o insulă fără bărbaţi, în frunte cu doamna Crusoe, îi zicem noi, sau Lady Robinson (cum îi spune autorul), la care se adaugă Elen, divorţată de cinci bărbaţi (toţi în ierarhia religioasă, de la ţârcovnic la episcop), Ala – visătoare şi alcoolică, Venera – dansatoare la bar. Toate au un fel specific de a spera: Ala se îmbată şi citeşte basme cu Ileana Cosânzeana, Elen poartă în sân o carte cu rugăciuni, iar Lady Robinson formează numere la un post telefonic suspendat. În aşteptarea bărbaţilor care nu mai vin, Ala se travesteşte în ofiţer de marină, dar este atât de beată, încât crede că un cuier este iubitul său Marco, venit de departe. Sigur, până la urmă este vorba de homosexuali şi lesbiene, dar perspectiva este atât de comică, încât nu te jenezi nicio clipă. Valeriu Butulescu are un simţ al ricoşeului, care îl ajută să fie şi just şi ironic în acelaşi timp.

Iar Peter Gluck a punctat în Info Kappa din 1 iunie 2009:

Insula femeilor este o piesă provocatoare,paradoxală, sclipitoare, absurdă, cursivă, mereu surprinzătoare, nonconformistă, drăguţă, veselă, tristă, antrenantă. E plină de tensiune erotică, dar totul în limitele decenţei şi ale bunului gust. Replici vioaie şi inteligente se intersectează mereu, bucurându-ne minţile.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...

3 thoughts on "Lady Robinson Bar (Insula femeilor)"

  1. Simona Enache spune:

    Dragă Valeriu,

    Mi-a făcut o deosebită plăcere
    să lecturez piesa „Insula femeilor”.
    Te felicit pentru munca depusă
    şi talentul de care dai dovadă!

    O spun din inimă şi cu toată sinceritatea,
    că această piesă de teatru
    este nemaipomenit de frumoasă,
    interesantă şi captivantă.

    Piesa o recomand cu căldură tuturor
    celor pasionaţi de teatru
    cu precădere în registru comic.
    Merită citită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook