6 octombrie 2017

Kazuo Ishiguro este laureatul multicultural al Premiului Nobel pentru Literatură 2017

Comitetul Nobel de la Stockholm a anunțat că scriitorul Kazuo Ishiguro este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2017. Juriul a motivat că l-a ales pe scriitorul britanic de origine japoneză „pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.



În acest an, Academia Suedeză a primit 195 de propuneri, iar acest număr a fost redus la o listă scurtă de cinci nume înainte de vacanţa de vară, a dezvăluit Sara Danius, secretarul permanent al instituţiei. Recompensa financiară pe care o vor primi laureații de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare față de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoțit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în localitatea japoneză Nagasaki. Pe când avea 5 ani, familia s-a mutat în Marea Britanie.

În 1978, Kazuo Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia. Apoi a studiat scrierea creativă la Universitatea din East Anglia. Și-a vizitat țara natală abia după ce a devenit adult.

A debutat ca scriitor în anul 1982, cu romanul „A Pale View of Hills” (tradus în limba română cu titlul „Amintirea palidă a munților”). Pentru acesta a obţinut The Winifred Holtby Prize, un trofeu decernat de Royal Society of Literature.

„An Artist of the Floating World” („Un artist al lumii trecătoare), cel de-al doilea roman al său, a fost nominalizat la prestigiosul Booker Prize și a câștigat Whitbread Book of the Year Award.

1989 a fost anul în care a câştigat cu romanul „The Remains of the Day” („Rămășițele zilei”) mult râvnitul Booker Prize. Cu acest titlu a devenit cunoscut pe plan internaţional. Romanul a fost adaptat într-un film de mare succes, care a primit opt nominalizări la premiile Oscar şi Globul de Aur pentru Cel mai bun film, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson în rolurile principale.

În 1995, Kazuo Ishiguro a primit o altă distincție valoroasă, devenind Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru Servicii aduse Literaturii, iar în 1998 a fost recompensat de statul francez cu Ordinul Artelor și Literelor în rang de Cavaler.

Pe lângă cele opt romane publicate, Kazuo Ishiguro a scris povestiri şi scenarii pentru mai multe producții cinematografice și de televiziune.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook