10 octombrie 2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio a obţinut Premiul Nobel pentru literatură

Joi, 9 octombrie 2008, Comitetul Nobel a anunţat noul câştigător al Premiul Nobel pentru literatură, în persoana scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio, în vârstă de 68 de ani. În motivaţie, se arată că este „un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice şi extazului senzual, un autor care studiază umanitatea dinăuntrul şi din afara civilizaţiei”. Jean-Marie Gustave Le Clézio a fost preferat de juriu celebrilor scriitori Mario Vargas Llosa, Philip Roth şi Amos Oz.

Scriitorul a declarat că este „foarte mişcat şi recunoscător” pentru premiu. Acesta constă într-un cec de 1,08 milioane de dolari, o medalie de aur şi o invitaţie de a ţine o prelegere la Academia Suedeză. Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc pe 10 decembrie 2008. Ultimul autor francez laureat cu Nobel a fost romancierul Claude Simon, în 1985. Primul laureat a fost tot un francez, Sully Prudhomme, în 1901.

Jean-Marie Gustave Le Clézio a devenit celebru la doar 23 de ani cu volumul său de debut, „Le procès-verbal”, publicat în 1963 (tradus în româneşte în 1979, „Procesul verbal”, la Editura Univers),. Pentru acest roman a fost nominalizat la premiul Goncourt si a primit prestigiosul premiu Théophraste Renaudot, în 1963. A publicat peste 35 de cărţi. A fost primul scriitor care a obţinut premiul Paul Morand pentru întreaga opera din partea Academiei Franceze. În 1994, a fost ales cel mai mare scriitor de limba franceză în viaţă de către cititorii revistei franceze Lire.

Jean-Marie Gustave Le Clézio s-a născut la Nisa, în 1940, dintr-o mamă bretonă şi un tată britanic, chirurg de profesie. La opt ani, se mută cu familia, pentru un an, în Nigeria, unde descoperă pasiunea pentru literatură şi desen. Studiile le-a făcut la Bristol University, University of London şi Institut d’Études Littéraires din Nisa. Diploma de master o obţinut-o în 1964, de la Universitatea din Aix-en-Provence.

A trăit prin diferite colţuri ale lumii, aceste experienţe interculturale fiindu-i sursă de inspiraţie. A predat la o universitate budistă în Thailanda, la University of Mexico, la Boston University, la University of Texas, Austin, şi la University of New Mexico, Albuquerque. Din 1969 şi până în 1973, a trăit cu indienii Embera în Panama. Apoi şi-a împărţit existenţa între Mauritius, S.U.A. şi Franţa, călătorind şi în alte ţări. La ora actuală, scriitorul trăieşte când în Mexic, când în Franţa, unde şi-a păstrat casa din Nisa.

În România, i-au fost traduse volumele „Procesul verbal” (Univers, 1979), „Căutătorul de aur” (Univers, 1989), „Potopul” (Facla, 1982), „Primăvara şi alte anotimpuri” (Univers, 1993), „Diego şi Frida” (Paralela 45, 2004).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook