30 septembrie 2011

Ioana Flora şi un Dejun sub iarbă

Ioana Flora, una dintre cele mai apreciate actrițe române, va recita duminică, 2 octombrie 2011, versuri din volumul „Dejun sub iarbă”, scris de tatăl ei, poetul Ioan Flora, pe muzica celor de la Bourbon Jazz Unit. Spectacolul va avea loc la Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei 12), de la ora 12:00 și face parte din cele trei zile ale proiectului „Întâlnirile ICon Arts”, alături de concertele artiștilor Mircea Tiberian și Cristian Soleanu.



Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din „Marfa și banii” (în regia lui Cristi Puiu), alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs. Mai târziu, Ioana Flora avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din „Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007). A urmat „Periferic” (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri din lume. În teatru, Ioana Flora a debutat la Piatra Neamț, în regia lui Vlad Mugur.

”Acest spectacol s-a născut din dorința de a-l redescoperi pe tata și de a mă descoperi pe mine”, spune Ioana Flora despre momentul ei din Întâlnirile ICon Arts. ”Atunci cand îl joc, am senzația că prin vorbele lui vorbesc despre mine, despre sufletul meu. E singura modalitate de a-l ține aproape și o fac în cel mai egoist mod posibil. Jucând”, continuă ea.

Ioan Flora, tatăl Ioanei, a fost unul dintre poeții importanti ai literaturii române de astăzi. Autor al multor cărți remarcate și premiate, atât în Serbia, la Pancevo, cât mai ales după ce a venit în România, în anii ’90, Ioan Flora a încetat din viață la 3 februarie 2005, în modul cel mai tragic, neașteptat. Se spune că ultimul său volum antum pare unul premonitoriu: se numește „Dejun sub iarbă”, o parafrază ironică a titlului celebrului tablou al lui Renoir, „Dejun pe iarbă”.

Pe scena de concerte special amenajată pe unul dintre culoarele Muzeului de Istorie, pe parcursul celor trei zile vor urca atât muzicienii Mircea Tiberian, Cristian Soleanu (sâmbătă, de la ora 20:00), Bourbon Jazz Unit, alături de Ioana Flora (duminică, de la ora 12.00), cât și Cvartetul Eufonia al tinerilor interpreți care au participat la Academiei de Vară ICon Arts, în Sibiu (vineri, ora 20:00). Evenimentul aduce, de asemenea, o expoziție de fotografie din portofoliul studenților Academiei ICon Arts, realizat sub îndrumarea artistului Cornel Lazia.

Primii 100 spectatori vor primi, după spectacol, un tur integral al muzeului, din partea organizatorilor și o cafea din partea casei. Gazda Întâlnirilor ICon Arts este actrița Adriana Titieni.

Evenimentele celei de-a doua ediții a Întâlnirilor ICon Arts vor avea loc în perioada 30 septembrie – 19 noiembrie 2011, în București, Iași, Târgu Mureș, Cluj și Sibiu. Întâlnirile Icon Arts sunt organizate de Exces Music și de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiectul fiind sprijinit și de Administrația Fondului Național Cultural.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook