9 martie 2016

Ioan Mincu. De la desenul de arhitectură la opera finită

Muzeul Naţional de Artă al României îi invită pe cei interesaţi să participe sâmbătă, 12 martie 2016, începând cu ora 12:00, la conferinţa „Ioan Mincu. De la desenul de arhitectură la opera finită”, în expoziţia „Colecţia de Artă Veche Românească. 150+” (intrarea din Str. Ştirbei Vodă nr 1-3). Conferinţa este susţinută de arhitectele Andreea Pop şi Ioana Petrescu, alături de Elena Olariu, şef Secţie Arte Grafice a MNAR.

Repertoriu Ioan Mincu

Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de acces în expoziţie (10 lei).

În deschiderea conferinţei se prezintă conceptul editorial care a stat la baza publicării primului volum din repertoriul desenelor de arhitectură realizate de Ioan Mincu, publicat de Editura Muzeul Național de Artă al României la finalul anului 2015. Întâlnirea are loc în expoziţia „Colecţia de Artă Veche Românească. 150+”, deoarece aceasta valorifică ineditul fond artistico-documentar realizat de Alexandru Odobescu şi Henri Trenk, dezvăluind şi povestea Colecției de Artă Veche Românească a muzeului.

Ulterior conferinţei se poate vizita expoziţia „Colecţia de Artă Veche Românească. 150+”.

Povestea Colecției de Artă Veche Românească a început în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Ţara Românească, realizată de Alexandru Odobescu și documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elveţian Henri Trenk.

Expoziţia „Colecţia de Artă Veche Românească. 150+” pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colecţia de Artă Veche Românească, care şi-au recuperat „istoriile personale” în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea ţarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistriţa.

Expoziţia este deschisă până pe data de 31 martie 2016.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook