3 august 2010

Ioan Es. Pop este „poetul lunii” la Radiodifuziunea suedeză

Poetul român Ioan Es. Pop se află în atenţia Radiodifuziunii suedeze, SR. Cea mai veche emisiune din grila de programe SR, „Dagens dikt” („Poemul zilei”), prezintă în prima săptămână a lunii august 2010 selecţii din volumul de versuri „Ieud utan utgång” / „Ieudul fără ieşire” de Ioan Es. Pop, apărut în limba suedeză în 2009, în traducerea lui Dan Shafran. Zilnic este difuzată câte o poezie în lectura actorului suedez Olof Buckard, cu fond sonor asigurat de piese ale unor compozitori români (George Enescu şi Julien Matei) sau de inspiraţie românească (Béla Bartok).

„Dagens dikt” se difuzează de luni până sâmbătă la ora 12:00, din 1937 încoace. Emisiunea a devenit o instituţie a culturii suedeze, cu o audienţă record de peste 200.000 de ascultători. Fondatorul său, Pontus Bohman, şi-a închipuit-o ca pe ”un moment de reculegere profană în mijlocul zilei, o clipă de meditaţie şi reflecţie în agitaţia unei zile obişnuite”.

Alţi poeţi români care s-au bucurat în trecut de portrete similare sunt Nina Cassian şi Marin Sorescu.

Volumul „Ieudul fără ieşire” a beneficiat de numeroase recenzii, cea mai recentă fiind cea din cotidianul Sydsvenskan de pe data de 26 iulie 2010. Potrivit poetului şi criticului Henrik Nilsson, autorul recenziei, lectura poemelor reprezintă „o expediţie surprinzătoare printr-un peisaj uman pustiit”, iar Ioan Es. Pop „creează un univers aproape mistic, în care relaţiile interumane se petrec în afara timpului şi a politicului.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook