20 ianuarie 2020

Intuiţionista

Editura Humanitas Fiction invită cititorii miercuri, 22 ianuarie 2020, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanului „Intuiţionista” de Colson Whitehead, unul din cei mai apreciați scriitori americani contemporani, câștigător al Premiului Pulitzer în 2017.Despre carte despre carte Justina Bandol, traducătoarea romanului, Ana Maria Caia și Alina Purcaru, scriitoare, și George Volceanov, traducător și profesor de anglistică. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.



Recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, „Intuiționista” îi are ca protagoniști pe inspectorii de ascensoare dintr-un oraș american semănând cu New Yorkul, într-o perioadă nedefinită. Whitehead creează o lume perfect credibilă pornind de la elemente aparent neverosimile, un fel de labirint borgesian în care strălucește Lila Mae Watson, una dintre cele mai fascinante eroine din ficțiunea contemporană.

Într-un oraș nenumit, imagine imperfect suprapusă New Yorkului din anii ’50, lifturile joacă un rol capital în economie, în societate și, evident, în politică, reclamele lor sunt peste tot, iar o slujbă în Departamentul public pentru Inspecția Ascensoarelor oferă un statut social de invidiat.

Lila Mae Watson este prima femeie inspector din departament și a doua persoană de culoare care accede la un asemenea post – într-o metropolă preocupată fervent și ostentativ de „integrare” rasială. Departamentul – ca și întreaga comunitate a „liftologilor” – este împărțit între empiriști, pentru care ascensoarele nu sunt decât niște mașinării, și intuiționiști, adepții unei viziuni antropologizante asupra lifturilor, statistic mai eficienți în meseria lor. Un accident catastrofal la un ascensor care fusese verificat de intuiționista Lila Mae scoate la iveală, treptat, corupția și încrengătura de interese din breasla inspectorilor și producătorilor de ascensoare, dar îi dezvăluie în același timp eroinei existența unei schițe preliminare a „ascensorului perfect“ la care visează toți intuiționiștii (și de care se tem toți empiriștii) și faptul că autorul ei, James Fulton, părintele venerat al intuiționismului, îi este mult mai apropiat decât și-ar fi putut închipui.

Intuiționista” a apărut în 1999 și a fost comparat cu „Catch-22” de Joseph Heller, „V” de Thomas Pynchon și „Ochiul cel mai albastru” de Toni Morrison. A primit Quality Paperback Book Club New Voices Award și a fost finalist la PEN/Hemingway Award. Alegorie a rasei, a societății moderne, sau pur și simplu a naturii umane, cartea jonglează cu procedee stilistice și structurale ale romanului noir, ale genului detectivistic, ale criticii sociale naturaliste, chiar ale distopiei.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook