8 februarie 2012

Îngeri în America

Teatrul Metropolis prezintă, pentru prima oară integral în România, dipticul teatral „Îngeri în America”, care se joacă în două seri, consecutiv:
– Partea I – „Sfârşitul lumii e aproape” – 9 februarie 2012, de la ora 19:00
– Partea a II-a – „Perestroika” – 10 februarie 2012, de la ora 19:00
Următoarea reprezentaţie va fi pe 25 şi 26 februarie 2012.



„Îngeri în America” este o feerie cu îngeri despre vinovăţie, iertare şi nevinovăţie, scrisă de Tony Kushner şi premiată de două ori cu Tony Award. Traducerea în limba română a fost realizată de Ioana Ieronim, direcţia de scenă îi aparţine lui Victor Ioan Frunză, iar decorul şi costumele au fost concepute de Adriana Grand.

Distribuţia este alcătuită din Virginia Mirea, George Ivaşcu, George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Cristiana Răduţă Bobic.

„Îngeri în America” este un basm postindustrial despre diferenţe, despre tabu-uri, dar mai ales despre Îngerii coborâţi din mistica urbană a intoleranţei. Ei descind din revolta Stonewall şi se regăsesc în tinerii violenţi, dar, paradoxal, atât de fragili ai tendinţei Emo, ai mişcării Occupy sau New Age. Nişte băieţi şi nişte fete care nu pot plânge, deşi trăiesc cu lacrima în gât.

Dimensiunea religioasă este aspectul cel mai surprinzător al acestui text. Îngerii lui Dumnezeu coboară pe pământ în căutarea unui nou Mesia. Îl găsesc acolo unde te aştepţi mai puţin. Alături de problematica socială a minorităţilor, a orientărilor sexuale, e o piesă în care, paradoxal, cei care ar fi trebuit să creadă în îngeri nu-i văd, iar ex-comunicaţii sunt cei care cred în existenţa lor.

Reconcilierea religiei cu sexualitatea şi testul la care un cataclism de anvergură pandemică supune relaţiile interumane sunt cele două coloane pe care se sprijină această simfonie dramatică. Încap în ea, în acelaşi timp, teme politice, spirituale, personale şi estetice; SIDA, mormoni şi viaţa interioară a evreilor. Pune întrebări legate de tema răspunderii şi conştienţei vinovăţiei: suntem răspunzători de viaţa şi de faptele noastre şi dacă nu ne găsim locul, ne simţim vinovaţi.

Drama lui Tony Kushner deplânge îndelung o Lume în care se termină brusc multe: liberalismul, istoria, mileniul şi poate şi viaţa.

„Îngeri în America” e o dramă neîndurătoare, eclectică şi pătrunsă de conştiinţă istorică. Ea priveşte înapoi cu mânie şi foloseşte SIDA ca pe o metaforă a unei societăţi trecătoare, lipsită de regrete.Vorbeşte despre faptul că societatea nu a reuşit să-şi împlinească visele utopice, asemeni copiilor ”egoişti, trişti, neiubiţi şi orbi” ai lui Reagan.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Îngeri în America"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook