6 februarie 2013

Înfruntând Viaţa

Profesorul Vasile Adamescu este singurul român orb şi surd, care a reușit să învingă muţenia. Mai mult, a învăţat să scrie cuvinte care descriu lucruri pe care nu le-a văzut niciodată. A scris o carte pe care a ales să o lanseze și la Târgu Mureș. „Înfruntând Viața” este povestea unui om-fenomen, căruia i se spune „supraomul”, pentru că la fel ca el mai sunt în lume doar 20. Evenimentul are loc sâmbătă, 9 februarie 2013, de la ora 13:00, la Teatrul Ariel, sediul nou de pe Str. Poligrafiei nr.4.

Cum poți să reproduci un sunet pe care nu l-ai auzit niciodată? Cum să înveți asta? Cât de împăcat să fii cu tine și cu Dumnezeu, pentru a-ți pune în mișcare resorturi pe care oamenii obișnuiți nici măcar nu știu că le au? Cartea este autobiografia unui om extraordinar care, deși rămas fără auz și vedere, a izbutit prin ambiție, credință și sete de cunoaștere să își învingă destinul, reușind să absolve o facultate și Școala Populară de Arte Plastice. A devenit apoi profesor și artist plastic. Iar acum, și scriitor. Scriitorul propriului destin.

Vasile Adamescu a ales să-și lanseze cartea la Târgu Mureș, pentru că aici a găsit oameni care îi apreciază eforturile și povestea. Oameni care au înțeles că dincolo de extraordinarul destinului său, acesta este, prin tot ceea ce a făcut și face, o lecție de viață. Deopotrivă pentru tineri, dar și pentru cei care cred că viața i-a învățat destule.

Cartea are peste 200 de pagini și este un omagiu adresat tuturor celor care l-au îngrijit și au contribuit la dezvoltarea sa. Lansarea de carte este însoţită de un moment artistic şi de o expoziţie de sculptură în lut, cu vânzare.

Vasile Adamescu s-a născut pe 5 septembrie 1944, în satul Borcea, judeţul Călăraşi. A fost un băiat perfect sănătos, care vedea şi auzea, însă la vârsta de doi ani a făcut meningoencefalită și a rămas fără două simţuri importante, văzul şi auzul. Până la vârsta de 11 ani, Vasile Adamescu nu ştia să vorbească, nu ştia să scrie sau să citească. Comunica prin atingeri cu cei din jur. La vârsta de 11 ani a fost dus la Cluj, la Şcoala de Nevăzători, unde a învăţat carte şi a fost demutizat.

După ce a terminat studiile gimnaziale şi liceale, s-a înscris la secția de Psihopedagogie, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. A absolvit facultatea cu media 9,75 şi a devenit profesor la Şcoala de Nevăzători, unde a lucrat cu copii cu surdo-cecitate.

Vasile Adamescu cunoaște 5 limbi străine, a participat la congrese internaționale, sculptează și, deși este pensionar după 29 de ani de profesorat, încă lucrează, la școală sau în atelierul său, cu copiii cu deficiențe de vedere: îi învață să se exprime simțind și modelând lutul.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook