3 iulie 2015

În Grecia, un om de teatru este uşor de emoţionat

Cu ocazia premierei în Grecia a piesei „Herghelia albastră”, care a avut loc pe 14 iunie 2015 la Atena, dramaturgul Valeriu Butulescu a acordat un interviu, pentru Romedia – ziarul online al românilor de pe teritoriul elen. De precizat că scriitorul român Valeriu Butulescu este laureatul Premiului Internaţional „Aleko” pentru proză scurtă satirică. În continuare redăm acest interviu.

Final aplaudat frenetic de publicul atenian

Finalul spectacolului, aplaudat frenetic de publicul atenian


Cum vă simțiți la premiera piesei „Herghelia albastră” pe pământ grecesc?

Ca dramaturg, mă simt onorat de reprezentarea piesei mele „Herghelia albastră” pe scene grecești. Grecia este recunoscută în cultura mondială ca patrie a teatrului. Mai mult, dramaturgia românească îi este recunoscătoare și din alte motive. Cel mai mare dramaturg al limbii române, Ion Luca Caragiale avea puternice rădăcini grecești.

Ce ne poate spune scriitorul despre piesă?

„Herghelia albastră” este o comedie amară, cu inflexiuni din estetica teatrului, dar și cu puternice rezonanțe sociale. A fost nominalizată pentru Cea mai bună piesă a anului 2010 la Gala Premiilor UNITER. Este o piesă dinamică și grea, solicitând la maxim cele patru personaje. Directoarea Nicoleta Bolcă de la Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petroșani a avut curajul să o monteze. Oana Liciu-Gogu, Sergiu Fîrte, Mihai Sima și Daniel Cergă au însuflețit acest text, regizat excelent de Nicoleta Dănilă, într-un decor sugestiv, compus de Măriuca Ignat.

Înțeleg că spectacolele sunt dedicate unei persoane speciale dvs…

Din nefericire, plecarea noastră din România a coincis cu un moment trist: a decedat colegul nostru Rozmarin Delica, un excelent actor și un om cu suflet ales. Spectacolele noastre de la Atena și Salonic le dedicăm memoriei sale.

Ce v-a emoționat cel mai mult în Grecia?

Greu de spus. În Grecia, un om de teatru este ușor de emoționat. Vezi peste tot urmele pașilor marilor înaintași: Euripides, Sofocles, Aristofan. Întregul fundal al memoriei istorice pare dominat de umbra gigantică a lui Homer. Emoția crește mai ales în Argolida, trecând prin Micenele lui Agamemnon și al frumoasei sale Tindaride, pășind pe pământul atrizilor, mergând apoi la Argos, de unde au plecat spre Troia lui Priam nenumărate corăbii, purtându-i pe Ulises, Patrocles și Ahiles pe apele celui mai fascinant poem epic al Antichității: Iliada. Apogeul emoțional îl atingi, inevitabil, pe ruinele Epidaurului, o adevărată Mecca a omului de teatru.

Unul din personajele mele preferate este Iason, cel mai vestit dintre argonauți, plecat din Argos pentru a căuta Lâna de Aur dincolo de Bosforul Cimerian, în exotica și legendara Colhida (actuala republică Georgia). Anul trecut, la Tbilsi, la lansarea cărții mele în limba georgiană am evocat acest personaj, în chiar punctul terminus al călătoriei sale inițiatice. Iată-mă acum în punctul inițial Argos, reluând firul unei splendide aventuri în fascinantul necunoscut.

Premiera în Grecia a fost tradusă și în limba greacă.

Am cunoscut distinși oameni de teatru, precum domnii Artzoglu și Vlaho, iar piesa mea „Herghelia albastră” a fost deja tradusă în neogreacă. Textul a plăcut, iar premiera acestei piese pe pământ elen a devenit aproape o certitudine. Trebuie spus că, așa cum fiecare creștin ortodox se simte împlinit după ce calcă pe Sfântul Munte Athos, tot așa un dramaturg de oriunde își dorește să fie jucat pe pământul marilor tragici. Este testul maturității sale artistice.

Adorați Grecia din câte știu…

Da, sunt la a patra călătorie în Grecia. Am fost de asemenea în Cipru, Alexandria, Asia Ioniană și Constantinopol unde spiritul grecesc dăinuie de veacuri. Descoperi peste tot atâtea izvoare ale culturii mondiale, încât grecofilia unui Schlimann sau Byron nu te mai miră. Grecia este un ținut al începutului, binecuvântat de zei. Cântecul sirenelor spirituale ale acestui tărâm este irezistibil și te obligă să revii.

Cine, din Grecia, v-a sprijinit la realizarea acestui mic turneu?

Acest turneu nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al Asociației Femeilor Românce din Grecia, al Asociației Sfinții Constantin și Elena din Agropirgos și al Consulatului General al României în Salonic. Țin să mulțumesc pe această cale doamnelor Ana Maria Cuciureanu, Mariana Conduraru, Angela Bratsou și Carmen Irimia, domnului consul Martin Laslo Salamon pentru contribuția adusă la buna desfășurare a acestui eveniment.

Valeriu Butulescu, în Bulgaria, sub tabloul scriitorului Aleko Konstantinov
SlabAcceptabilOKBunExcelent 4 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook