14 aprilie 2021

Hektomeron

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional „Hektomeron”, un mesaj universal al speranței. Acest proiect inedit, pe care Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova îl desfășoară online până în 24 aprilie 2021, are spectatori de pe tot globul.



Până la acest moment, proiectul Hektomeron a avut peste 500.000 de accesări din întreaga lume, din Israel până în Marea Britanie, din SUA până în Germania, din Turcia până în Australia, din Canada până în Sri Lanka, din India până în Mexic, din Rusia până în Brazilia, din Columbia până în Kenya, din Etiopia până în Liban, din Cipru până în Noua Zeelandă, din Costa Rica până în Nigeria.

Pornind de la „Decameronul” scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Naționalului craiovean prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

George Banu spune:

Ceea ce este interesant în acest proiect al „Hektomeronului” este că el nu e național, el nu e nici continental, el e planetar. Parabola „Decameronului” devine o parabolă care privește lumea, care se extinde la nivel planetar astfel încât artiști din 100 de țări își caută soluții de consolare în micile povești pe care le furnizează în acest proiect unic care este Hektomeronul, de aceea aș spune că, grație lui, putem afirma: Boccaccio e contemporanul nostru!

În fiecare zi, de la debutul proiectului, s-a transmis în regim de live streaming din Sala „I.D. Sîrbu” a teatrului câte o poveste din cele 100, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect grandios, unic în lume, fiecare dintre ei regizând câte un episod al „Decameronului”. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând „tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se „fixează” mișcarea, se construiesc videoproiecțiile etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

„Hektameron” continua până în data de 24 aprilie 2021, dată la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești sunt reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în Ziua Hektomeronului (data acestui amplu eveniment este comunicată ulterior).

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Toate episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care lucrează cu un actor invitat.

Episoadele se pot urmări gratuit online. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă și nu este necesar un cont de acces.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook