3 octombrie 2018

George Gershwin şi povestea unei rapsodii „in blue”

Teatrul Odeon și Asociația Clasic e fantastic invită publicul duminică, 7 octombrie 2018, de la ora 18:00, la premiera spectacolului de teatru cu muzică din seria Copilăriile marilor muzicieni: „George Gershwin și povestea unei rapsodii „in blue””. Regia spectacolului este semnată de Monica Ciută, scenariul de Cristina Sârbu și scenografia de Valeria Cristia. Din distribuția spectacolului fac parte Filip Ristovski, Valeria Cristia, Monica Ciută, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, Raluca Ouatu (pian) și cu invitat: Puiu Pascu (pian).



George Gershwin s-a născut în orașul New York în anul 1898 și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori americani. Au trecut de la nașterea sa 120 de ani. Și, împreună cu membrii trupei Clasic e fantastic și celebrul pianist român de jazz Puiu Pascu, s-a decis marcarea acestui moment cu un nou spectacol din seria „Copilăriilor”. O poveste care… spune o poveste, cea a unei rapsodii “in blue”, partitura de referință pentru personalitatea muzicianului și una dintre cele mai îndrăgite lucrări concertante din toate timpurile.

Publicul îl cunoaște pe tânărul George Gershwin în epoca pantalonilor scurți și a zborului pe patine cu rotile prin New York-ul de început de secol XX, orașul care pregătește și el, febril și dezlănțuit, explozia unei muzicii care să îl reprezinte – jazz-ul. George simte schimbarea, se identifică cu noile armonii și ritmuri, le trece prin suflet și prin minte, le așterne pe foaia cu portative, apoi le cântă și le explică în detalii, prietenilor lui apropiați, pisica Lola și șoricelul Sică. După un consistent stagiu în casa celebrului Duke Ellington, Rică, transformat în mister Rick după experiența de culise și de scenă acumulată alături de regele jazz-ului negru, revine alături de George inițiindu-l și mai profund în meandrele noii maniere de a face muzică.

De aici… drumul către celebritate se netezește lin. În scurt timp, pianistul și compozitorul George Gershwin, cel care a reușit să amalgameze muzica clasică cu exuberantul jazz american și să introducă noul produs sonor în sala de concert, este aplaudat și ovaționat în lumea întreagă pentru partiturile sale simfonice „Un american la Paris”, „Rhapsody in Blue”, „Concertul pentru pian”, dar și pentru nenumăratele sale cântece – song-uri! – pe care le-a scris pentru musicaluri și filme muzicale. Istoria muzicii a așezat întreaga sa creație în patrimoniul clasic.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook