19 septembrie 2008

Furtuna

Adaptare după William Shakespeare, „Furtuna” este un spectacol de Nona Ciobanu, în care actorilor români Alexandru Repan şi Ioana Abur li se alătură renumitul dansator şi coregraf francez Koffi Koko, şi muzicienii de origine siriană Kinan Azmeh, Essam Rafea şi Omar al Msafi. Costumele sunt semnate de Doina Levintza, iar light designul şi proiecţiile de Iulian Bălţătescu.

În insula aruncată la graniţa dintre real şi imaginar, spaţiul care pentru o vreme devine al lui Prospero, se dezvăluie sunetul iubirii. Magia lui Prospero face ca pe insulă să existe o limbă adamică înţeleasă de oameni, duhuri, lumea animală sau vegetală. O limbă în care firesc, cuvîntul lui Prospero este continuat în muzică şi dans, ce deschid universuri paralele ale înţelegerii noastre cu sine.

Spectacolul poate fi văzut în zilele de 21, 22, 24 septembrie 2008, de la ora 20:00, la Sala de spectacol Palatul Cotroceni (B-dul Geniului nr.1-3, intrarea Leu). Intrarea la spectacol este liberă şi se face numai pe bază de confirmare la adresa de e-mail m.ghinescu@media-consulta.com

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul programului cultural “Porţi deschise culturii” .

Spectacolul face parte din PUZZLE, proiectul naţional al României pentru Anul European al Dialogului Intercultural 2008, un program al Uniunii Europene. PUZZLE este coordonat de Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene. Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Comisiei Europene.

Nona Ciobanu este regizor la Teatrul Mic şi director artistic al Fundaţiei Toaca. Începînd din 1994 a regizat peste 20 de spectacole, atât pentru publicul din România, cât şi pentru cel din SUA, Germania, Mexic, Malta, Slovacia. Primeşte premii, iar spectacolele sale sunt invitate la festivaluri în Europa. Conduce ateliere de teatru în România, Germania, Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Malta, SUA, Mexic. În 2004, Nona Ciobanu a regizat la prestigiosul teatru La Jolla Playhouse din San Diego, SUA, spectacolul „Dragostea celor trei portocale” după Carlo Gozzi. Peste un an, pune în scenă, în premieră, la Cambridge, „Orfeu sau cum să te dezbraci de pene”, după texte de Gellu Naum. În 2007, apare cu un amplu interviu în „Regia şi jocul actorului – Voci feminine” de Josette Féral, o carte despre femeile regizor din lume, publicată la Québec, Canada. Ultimul său spectacol, „Colonia îngerilor” de Ştefan Caraman, se poate vedea stagiunea aceasta pe scena Teatrului Mic din Bucureşti.

Koffi Koko (Franţa) – originar din Benin, este unul din cei mai apreciaţi coregrafi şi dansatori din Europa, deţinător a numeroase premii internaţionale, fost director al Festivalului In Transit la Haus Der Kulturen Der Welt, Berlin, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, distincţie conferită de guvernul Franţei. Predă dansul de expresie africana de 25 de ani, fiind cunoscut prin numeroase stagii şi colaborări de prestigiu: Festivalul TanzWochen din Viena, Corpul de Dans al Operei din Paris, etc.

Kinan Azmeh este clarinetist şi compozitor de origine siriană, absolvent al Conservatorului de Muzică Arabă din Damasc şi doctorand la una dintre cele mai importante şcoli de muzică din lume, Juilliard School, New York. A evoluat pe scene din Rusia, SUA sau Marea Britanie şi a interpretat sub bagheta unor dirijori celebri ca Daniel Barenboim, John Adams, Roger Norrington, James DePriest, Charles Dutoit, Itzhak Perlman, Julius Rudel, Larry Rachleff sau Ahmad-El Saedi. În 2003, Kinan a înfiinţat, împreună cu Essam Rafea, formaţia Hewar (Dialog) în al cărei stil combină elemente de muzică arabă, clasică şi jazz, cu care a avut succes în Siria, Orientul Apropiat, Japonia, SUA, unde a susţinut numeroase turnee. Kinan are şi o carieră de solist în grupul new-yorkez Neolexica şi în formaţia siriană Kulna Sawa. Este singurul muzician arab care a fost distins cu premiul Nicolay Rubinstein, la Moscova, în 1997.

Născut în Kuwait, Essam Rafea a studiat în Siria, la Institutul Academic de Muzică din Damasc. Câştigător al Competiţiei Internaţionale de la Cairo, din anul 2000 la categoria oud, Essam este un solist binecunoscut şi dirijorul ansamblului Institutului Academic de Muzică Arabă din Damasc. Prestaţiile sale la oud l-au adus în săli de concerte renumite din Franţa, SUA, Japonia, Spania, Maroc, Irak, Liban, Egipt, Turcia, Kuwait şi Siria. Pe lângă şef de catedră al departamentului de muzică arabă la Universitatea din Damasc, Essam Rafea este şi profesor de oud şi muzică clasică în cadrul Conservatorului din Damasc. Compozitor, orchestrator şi interpret activ, colaborează frecvent cu televiziunea, teatrele siriene şi Orchestra Simfonică Naţională a Siriei.

Omar al Musfi şi-a început cariera muzicală în copilărie, iar de la vîrsta de 8 ani a câştigat mai multe competiţii naţionale din Siria. Este absolvent al Conservatorului Sirian de Muzică şi membru al Orchestrei Naţionale Simfonice din Siria, cu care a avut turnee în Orientul Mijlociu şi Europa. A urmat la Chicago cursuri de jazz latin. A cântat alături de cei mai prestigioşi cântăreţi arabi. Face parte, alături de Kinan Azmeh şI Essam Rafea, din formaţia Hewar. Este considerat unul dintre cei mai buni percuţionişti arabi.

Alexandru Repan are o carieră de peste 40 de ani ca actor şi regizor. A jucat în peste 25 de filme şi mai mult de 70 de piese de teatru, dând viaţă unor personaje precum Ivan Karamazov („Karamazovii”) sau Claudius („Hamlet”). Deşi pe parcursul întregii cariere a rămas legat de Teatrul Nottara, Alexandru Repan a jucat şi pe scene din Paris sau Stuttgart. Actorul a fost distins cu numeroase premii şi decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Actriţa Ioana Abur debutează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi interpretează la Teatrul Odeon, Bulandra, Teatrul Mic, ArCuB roluri în piese de Shakespeare, Snitzler, Wedekind, Brecht, Evgheni Griscovet. Se remarcă în film, în care joacă alaturi de Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Kiefer Sutherland, Sir Derek Jacobi, Adriano Gianinni, în regia unor regizori celebri ca Paul Schrader, Zoltan Kamondi.

Iulian Bălţătescu, actor şi scenograf, director artistic al Fundaţiei Culturale Toaca, participă la stagii de scenografie şi light design la Berlin şi Amsterdam. Îşi face masterul la DasArts (Advanced Research in Theatre and Dance Studies) în Amsterdam, şi este profesor şi consultant la Moving Academy for Performing Arts Amsterdam – MAPA (light design, tehnici de proiecţie în arta spectacolului, scenografie). Lucrează ca scenograf şi light designer atât pe scena teatrului de stat cât şi pe cea independentă. Spectacolele la care a lucrat au avut turnee în România, Marea Britanie, SUA, Irlanda, Mexic, Malta, Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Bulgaria. În 2004, semnează scenografia şi light designul pentru „Dragostea celor trei portocale” după Carlo Gozzi, la teatrul La Jolla Playhouse din San Diego, SUA, fondat de Gregory Peck în 1947.

Doina Levintza îşi leagă debutul de TVR, pentru care a creat costume şi decoruri, emisiunile lui Alexandru Bocăneţ rămânând un reper pentru originalitatea lor vestimentară. Creează costume şi semnează scenografia pentru film şi spectacole de teatru, pe scenele din România, pentru care primeşte numeroase premii.
În lumea modei mondiale se remarcă 1984, la Paris (unde va expune succesiv cinci ani), urmând prezentări la Monte Carlo, Washington etc. În 1997 şi 1998 şi-a prezentat colecţiile în cadrul prestigioasei Săptămâni a Modei de la New York „7th on Sixth“, devenind astfel primul designer est-european inclus vreodată în acest eveniment. Levintza nu s-a ferit nici de decoraţiuni interioare, ea lansând şi propriile magazine, în număr de trei, pe numele lor Levintza Modexim. Cel mai recent, designerul a creat costumele pentru lungmetrajul „Restul e tăcere“ al lui Nae Caranfil.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook