8 iunie 2009

Frost / Nixon

Prezent în rândul nominalizaţilor la Oscar, filmul „Frost / Nixon”, regizat de Ron Howard, reînvie “meciul” mediatic dintre prezentatorul de televiziune David Frost şi fostul preşedinte Richard Nixon, care a captat atenţia întregii Americi după scandalul politic Watergate. Fervent aclamat de critici şi de public, lung-metrajul – apărut şi pe DVD – surprinde culisele loviturii de imagine care a zguduit din temelii viaţa politică a Statelor Unite şi oferă o lecţie elocventă de istorie contemporană.


În anii ’70, preşedintele Statelor Unite devenea inopinat nucleul unui scandal politic fără precedent: cazul Watergate. Acuzat că ar fi intervenit în mod ilicit pentru obstrucţionarea anchetei derulate de FBI, Richard Nixon a fost, în cele din urmă, pus în faţa probelor care îl învinovăţeau fără echivoc şi silit să-şi prezinte demisia – moment care păta, inevitabil, atât cariera politicianului dovedit impostor, cât şi imaginea deja tulbure a Statelor Unite în ochii opiniei internaţionale.

Cum Nixon nu-şi recunoscuse niciodată vina pentru abuzul de putere în scandalul Watergate, propunerea de a acorda un interviu presei părea soluţia perfectă pentru a-şi spăla reputaţia în ochii electoratului. Astfel, în 1977, după trei ani de tăcere, având de ales între mai multe oferte de interviu, Nixon (interpretat de Frank Langella, nominalizat la Oscar pentru acest rol) decide să i-l acorde prezentatorului de televiziune David Frost (interpretat de Michael Sheen), care îi oferea şi un “stimulent” de 600.000 de dolari. O astfel de oportunitate părea şansa perfectă de a-şi susţine nevinovăţia şi a recâştiga simpatia şi încrederea electoratului american. Însă ceea ce fostul preşedinte se aştepta a fi doar o şuetă televizată fără surprize s-a dovedit o polemică tensionată ca un meci de box.

Atacându-şi interlocutorul fără menajamente pe parcursul a patru seri, Frost a devenit subit unul din cei mai prestigioşi jurnalişti, dar şi cel mai aprig adversar al lui Nixon, creând în rândul opiniei publice o frenezie neaşteptată. Înainte ca Nixon, susţinut de o întreagă echipă de consilieri, să-şi pregătească ofensiva, polemica de pe micul ecran se transformase deja într-un război mediatic: 400 de milioane de oameni aşteptau adevărul şi orice pas greşit risca să-i pericliteze şi mai mult imaginea. O confruntare a ego-urilor şi un joc periculos între minciună şi adevăr, care avea să schimbe definitiv percepţia americanilor asupra fostului preşedinte, dar şi reperele publice privind “igiena” morală a politicienilor.

Pe lângă talk-show-ul televizat, “Frost/Nixon”, surprinde negocierile şi manevrele din culise şi recreează atmosfera tensionată dintre cele două “tabere”. Pelicula a primit cinci nominalizări la Oscar – pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj, filmul anului şi cel mai bun actor într-un rol principal.

Filmul este disponibil în premieră pe DVD, distribuit de Prooptiki România, însoţit de materiale despre realizarea producţiei (making of), scene tăiate, un interviu real Frost/Nixon, Biblioteca Nixon, comentariul regizorului Ron Howard şi alte bonusuri.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook