5 aprilie 2016

Foe

La Librăria Humanitas de la Cişmigiu se lansează joi, 7 aprilie 2016, de la ora 19:00, romanul „Foe” al scriitorului sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. La eveniment participă Mihaela Anghelescu Irimia, prof. univ. dr. la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucureşti), Andreea Răsuceanu, critic literar, Irina Horea, traducătoarea romanului, şi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

J.M. Coetzee

Cu acelaşi limbaj plin de intensitate şi electrizant din romanul „Aşteptându-i pe barbari”, J.M. Coetzee reinventează în „Foe” povestea din Robinson Crusoe, atrăgând cititorului atenţia că arta povestirii presupune în acelaşi timp seducţie şi tiranie.

În 1720, eminentul om de litere Daniel Foe o întâlneşte pe Susan Barton, cândva naufragiată pe o insulă pustie. Ea l-a căutat pentru a-l convinge să scrie povestea incredibilă despre misteriosul ei salvator, Cruso, şi servitorul acestuia, Vineri, care nu poate vorbi. Pornind de la această metaforă, J.M. Coetzee reconstituie aventurile celor trei personaje, într-o naraţiune densă şi plină de suspans, al cărei mesaj vorbeşte despre „adevărul” povestirii, despre tentaţia irezistibilă a povestitorului de a-şi pune propria amprenta asupra întâmplărilor evocate.

Aflată la bordul unui vas al cărui echipaj se revoltă, Susan Barton este lăsată în derivă pe mare, într-o barcă unde se mai afla trupul neînsufleţit al căpitanului, ucis cu sălbăticie în timpul confruntării. După mai multe zile, ea ajunge pe legendara insulă a lui Cruso, din romanul lui Daniel Defoe. Relaţia care se leagă între cele trei personaje – Susan, Cruso şi Vineri – e una plină de compasiune şi solidaritate, dar are, totodată, zone de umbră care deconspiră adevărata natură a raporturilor dintre ei: cruzimea şi indiferenţa, teama şi violenţa.

În cele din urmă, cei trei sunt salvaţi de echipajul unei corăbii care se apropie de insulă, dar Cruso moare în timpul călătoriei de întoarcere în Anglia. Susan Barton hotărăşte să-l găsească pe Daniel Foe, pentru a-i propune să scrie despre teribilă aventură pe care o trăise pe insulă. Înainte de a-l întâlni va trebui să înfrunte cinismul şi răutatea unei societăţi care vede în Vineri numai un sclav bun de vândut pe bani frumoşi, iar în ea o femeie lipsită de moralitate.

Publishers Weekly consemnează că „romanul lui J.M. Coetzee este în acelaşi timp o variantă a lui Robinson Crusoe şi o subtilă parabolă despre artă şi viaţă. Relaţiile dintre personaje sunt o alegorie a ordinii sociale nedrepte care otrăveşte Africa de Sud, ţara natală a autorului.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook