19 martie 2009

Firmin. Aventurile unei vieţi subterane

Firmin. Aventurile unei vieţi subteraneLa Editura Polirom a apărut cartea lui Sam Savage, „Firmin. Aventurile unei vieţi subterane” (traducerea din limba engleză şi note de Vali Florescu). Cartea a apărut în 2006, iar în 2008 a constituit senzaţia Târgului de Carte de la Frankfurt, drepturile de traducere fiind achiziţionate în peste 30 de ţări.

Şobolanul Firmin, eroul cărţii omonime, s-a născut într-un cartier sărac din Bostonul anilor ’60, la subsolul unei librării. Acolo învaţă încetul cu încetul să citească, drept urmare a îngurgitării paginilor rupte din Veghea lui Finnegan, cu care mama lui a căptuşit culcuşul numeroasei sale familii. Înstrăinându-se tot mai mult de ai săi din pricina talentelor lui excepţionale, dar incapabil să comunice cu oamenii după a căror companie tânjeşte, Firmin îşi dă seama că îi e sortit să ducă o viaţă singuratică, deşi foarte bogată la nivel imaginativ. Totuşi, în urma unui şir de peripeţii şi cu un dram de noroc, el reuşeşte să se bucure de afecţiunea unui scriitor excentric şi de frumuseţea femeilor, încercând să supravieţuiască în haosul demolărilor şi modernizării cartierului, care tulbură traiul rozătoarelor şi al locatarilor umani deopotrivă.

Firmin. Aventurile unei vieţi subterane” este romanul de debut al unui autor cu un destin extraordinar: doctor în filozofie, a lucrat într-un atelier de reparat biciclete, apoi a schimbat mai multe meserii, fiind pescar, tâmplar şi tipograf.

Publishers Weekly a scris: „Sam Savage îşi face debutul cu romanul de formare al unui şobolan erudit, trăitor în Bostonul anilor ’60. Firmin este o elegie pe jumătate fantezistă, pe jumătate riguroasă despre plăcerile literaturii, în care îndoielile, temerile şi dorinţele oricărui scriitor îi sunt atribuite unui şobolan cu un intelect hiperdezvoltat.”

Iar Booklist: „Îmbinând meditaţia filozofică şi referinţele literare abundente cu originalitatea şi prospeţimea stilului, Sam Savage creează o mică bijuterie comică despre preţul şi răsplata iluziilor literare.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook