8 octombrie 2008

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa

Teatrul Bulandra organizează în perioada 11 octombrie – 21 decembrie 2008 cea de a XVII-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, manifestare prestigioasă care reuneşte teatre importante, precum Piccolo Teatro di Milano – Theatre de l’Europe, Maly Teatr din Sankt Petersburg, Teatre Lliure din Barcelona, Teatro de la Abadia din Madrid , Teatrul Naţional “Sao Joao” din Portugalia , Düsseldorfer Schauspielhaus.

Înfiinţată în 1990, din iniţiativa prestigiosului regizor Giorgio Strehler, Uniunea Teatrelor din Europa este în prezent una dintre cele mai importante asociaţii teatrale, care reuneşte 19 teatre europene de marcă, precum şi membri cu titlu individual din 16 ţări (Declan Donnellan, Andrzej Wajda, Roger Planchon, Silviu Purcărete ş.a.).

Referinţă unică în lumea teatrului contemporan (1921 – 1997), Giorgio Strehler şi-a consacrat activitatea, opera şi talentul pedagogic aproape în exclusivitate Teatrului Piccolo din Milano. În plus, a colaborat cu teatre europene de prestigiu din Paris, Viena, Dusseldorf, Zurich şi Salzburg. Giorgio Strehler a fost membru al Parlamentului European şi senator al Stângii Independente, luptând pentru o Europă democratică şi federală. Atunci când a avut iniţiativa creării Uniunii Teatrelor din Europa, Giorgio Strehler a propus atât o luptă împotriva consumerismului, cât şi o luptă pentru apărarea idealurilor artistice ale Europei. Uniunea, aşa cum a conceput-o Strehler, încurajează realizarea de producţii şi coproducţii, schimburile culturale între teatre şi schimburile de experienţă, respectând identitatea, tradiţiile culturale şi diferenţele existente între membrii săi.

La numai un an de la înfiinţarea Uniunii Teatrelor din Europa, Teatrul Bulandra s-a alăturat acestei prestigioase asociaţii teatrale europene (1991).

Încă de la înfiinţarea sa, Uniunea Teatrelor din Europa organizează în fiecare an un festival la care sunt invitate să participe atât teatrele membre, cât şi teatre din afara Uniunii, cu scopul de a prezenta publicului cele mai importante producţii europene în materie de teatru. În fiecare an, festivalul este organizat de un teatru membru al UTE în parteneriat cu oraşul, în 2008 ajungându-se la cea de-a 17-a ediţie. Cu această ocazie, Festivalul UTE revine la Bucureşti după ce în 1995 organizase cea de-a 4-a ediţie, de fiecare dată cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Timp de două luni, Bucureşti devine capitala europeană a teatrului, prin prezenţa a 21 de companii din 13 ţări, oferind spectatorilor un adevărat maraton teatral cu 26 de spectacole, în 55 de reprezentaţii, în diverse locaţii: sălile Teatrului Bulandra, Izvor şi Toma Caragiu, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional.

„Boris Godunov”, de Puşkin, în regia lui Declan Donnellan, producţie Cehov Festival Moscova; „Viaţă şi destin”, după celebrul şi controversatul roman al lui Grossman, în regia lui Lev Dodin, la Maly Teatr; „Trilogia vilegiaturii de Goldoni”, într-o viziune inedită, a lui Toni Servillo de la Piccolo Teatro; „Minciuna”, după un scenariu propriu, realizat de Pippo Delbono, la Fondazione del Teatro di Torino & Teatro di Roma; „Amedeu sau Scapi de el cu greu”, de Eugen Ionescu, cea mai recentă creaţie a lui Roger Planchon, regizorulul şi creatorulul STUDIO 24 – Compagnie Roger Planchon – sunt doar câteva dintre marile spectacole şi marile nume ce se vor regăsi în program.

Directorul Teatrului Bulandra şi, din 2006, Preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa, Alexandru Darie, dedică această ediţie doamnelor din lumea teatrului prin cele două premiere: „Orfeu şi Euridice”, o nouă versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck, un tulburător poem de iubire în regia sa, şi „Lear”, montat de Andrei Şerban, cu o distribuţie exclusiv feminină.

De asemenea, se vor proiecta două filme produse de televiziunea italiană, realizate în memoria lui Giorgio Strehler, fondatorul Uniunii Teatrelor din Europa, urmând ca ulterior să aibă loc o seară dedicată memoriei lui Georgio Strehler la care va participa renumita actriţă a Teatrului Piccolo din Milano – Andrea Jonasson, soţia marelui regizor.

Nu întâmplător, festivalul va fi deschis cu spectacolul „Antigona” de Sofocle, drama femeii care refuză aplicarea cu orice preţ a unor legi crude, încercând să respecte alte criterii (familiale, religioase). O producţie a Schauspielhaus din Graz, în regia Annei Badora, unul dintre cele mai importante nume ale regiei germane şi austriece. Un spectacol de muzică, mişcare şi cuvinte, cu un impresionant cor de douăzeci de persoane din toate colţurile lumii. Cele două reprezentaţii vor avea loc la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, pe 11 şi 12 octombrie, ora 19:00.

Ediţia a XVII-a a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa este cel mai mare eveniment organizat vreodată sub egida Uniunii Teatrelor din Europa.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook